5 oktober 2013

Lugnt på bloggen

GurkOlle funderar..


Har medvetet tagit det lite lugnt på bloggen några dygn. Ibland är det nyttigt. Att tänka lite mer och skriva lite mindre. Efter vår senaste match hemma mot Troja fick jag, och många andra, en hel del att tänka på. Många ventilerade sina åsikter i olika forum. Frustration, ilska och besvikelse kunde skönjas i de flesta inlägg och kommentarer. Själv kände jag många olika saker efter vår knappa seger mot Troja. Allra mest förundran. Förundran över att vi i dagsläget innehar en andraplats i tabellen trots att laget inte producerar i närheten av det förväntade. 

Ibland är det helt enkelt svårt att begripa. Ibland kanske det är allra bäst att inte begripa. Framför allt är det väldigt skönt att inte behöva ha ansvaret att förklara. 

Sedan Troja-matchen har jag haft förmånen att diskutera lagets insatser fram till nu med sakkunniga i ämnet. Personer med en helt annan insikt i hur saker och ting förhåller sig till varandra än vad jag själv har. Blev jag då klokare av det? Inte speciellt, kan jag lova. Det finns inget hokus-pokus, ingen universallösning, ingen knapp att trycka på, för att få ett lag att fungera perfekt. Däremot finns det oftast en filosofi, en tanke, om hur varje spelare ska agera, i varje situation, för lagets bästa. Utifrån dessa tankar, eller filosofi, kan man bygga en spelidé. En form av handlingsplan, en manual, för spelare, ledare och tränare att följa.

Lagbygge är något oerhört komplext och svårgripbart. Alla tränare har en vision av hur varje spelare, varje formation, ska uppträda vid ett visst givet tillfälle. Då gäller det för spelarna att vara väl införstådda. Att hela tiden tänka rätt. Detta i en sport där beslut måste fattas inom tidsrymden av någon futtig tiondels sekund! 

Inte sällan hör man någon säga, gärna en expert, att det inte är bra om "spelare åker omkring och tänker", eller, "han fick så mycket tid på sig att han började tänka".. Hur rimmar det med tanken(!) på att spelarna hela tiden ska tänka på vad de gör på isen?  Å ena sidan efterfrågas alltså spelare vilka uppträder som robotar, bara reagerar. Reagerar instinktivt i varje given situation. Å andra sidan vill man ha spelare som agerar. Agerar utifrån de möjligheter som öppnar sig på isen!

Hur ska man då bedöma vårt eget lag just nu utifrån ovan angivna kriterier. Har vi spelare som agerar på isen eller åker de omkring och reagerar. Dessutom måste vi ställa oss frågan vad som är bäst! 

Agera
Du bestämmer vad som ska hända. 
Du ser möjligheter och utmanar.
Du tar initiativ

Reagera
Du anpassar dig efter det som händer. 
Du väntar och ser vad som ska hända. 
Du avvaktar

Personligen är jag övertygad om att bra spelare har förmågan att både reagera och agera ute på isen. Ska man generalisera så bör en spelare agera i det offensiva spelet och reagera i defensiven.

Utifrån denna förenkling av problematiken anser jag själv att spelarna för tillfället inte agerar när det gäller offensiven. Åtminstone inte alla samtidigt. Förutsättningen för att en spelaren ska kunna agera är att han, eller hon, litar på sin egen förmåga. Känner tillit till sig själv. Känner sig stark. Först då kan spelaren agera, utmana, våga ta risker, göra det oväntade, ta avslut, slå en svår passning. 

Då är vi tillbaka på ruta ett. Varför agerar då inte våra forwards som förväntat offensivt? Här finns det ett otal variabler att ta hänsyn till. Allt från vilka spelare som trivs tillsammans på isen till vilka egenskaper varje spelare har. Det som brukar kallas för "kemi" emellanåt. Sannolikt är det här som tränarens förmåga att bygga sitt lag ställs på sin spets. 

Utan att vara cynisk eller ironisk så konstaterar jag att Joakim Fagervall ännu inte hittat den optimala formeln för hur våra formationer ska se ut. Detta gäller våra tre första formationer. Den fjärde, som är intakt sedan förra säsongen, den tuffar på och gör ett gediget arbete i match efter match. Faktum är att den formationen varit genomgående bäst!

Se där hur viktigt det är att varje formation byggs med största noggrannhet. Varje byggsten måste nagelfaras, putsas, och vändas innan man vet med säkerhet att den passar in i helheten, laget, och gör största möjliga nytta...

Som vanligt måste jag som supporter ge laget och tränaren tid att hitta rätt. Trots allt är jag väldigt nöjd med vår säsongsstart poängmässigt. Till och med mycket nöjd.

...allt kan bara bli bättre från och med nu!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar