4 augusti 2011

Dalafejden #2 - Mora

I tidigare inlägg har jag gjort mig besväret att sia om våra kommande motståndares slagstyrka. Jag har avhandlat Grannfejden samt Leksand. Nu är turen kommen till det andra Dalalaget - Mora. Och minsann om jag inte befruktar det värsta! Mora kan bli en rysligt obehaglig överraskning för de utpekade topplagen i kampen om direktplatser till Kvalserien. Mora ser kort sagt ut att få ihop ett riktigt vasst lag till denna säsong. Vi minns att Mora hade en lite vinglig säsong senast med en rätt skröplig start. Men allt som tiden gick, och matcher avlöste varandra, började spelet allt mer stämma för att kulminera i förkvalet till kvalserien där  allt gick Moras väg. Dock tog syret slut alldeles när väl matchandet i kvalserien drog igång. Man hade helt enkelt bränt sitt bästa krut på vägen fram mot målet. När det väl gällde fanns inte mycket kvar...

Vad är det då som gör Mora så starka? De har trots allt tappat några viktiga spelare. Mikael Zettergren och Lars Johansson spelar som bekant med oss till denna säsong.

Tappade spelare:
Lars Johansson, målvakt (Västerås)
Viktor Amnér, back (Troja-Ljungby)
Patrik Eklund, back (IFK Ore)
Aki Heino, back (obestämt)
Simon Löf, back (Brynäs)
Alexander Holmberg, forward (Asplöven)
Mikael Zettergren, forward (Västerås)
Mats Hjort, forward (IFK Ore)
Martin Johansson, center (Brynäs)
Niklas Bröms, center (obestämt)
Tony Lagerström, center (Södertälje)
Marco Tuokko (obestämt)

- Anmärkningsvärt är att man tappade tre centrar? Speciellt tappet av Martin Johansson och Tony Lagerström måste vara kännbart.


In har man tagit:
Christoffer Bengtsberg, målvakt
Kalle Ekelund, back (Peterborough Petes)
Jens Hellgren, back (Borås)
Kim Nabb, forward (Sport, Finland 2)
Mattias Beck forward(AIK, tidigare lån)
Dion Knelsen, center (Sparta Sarpsborg, Norge)
Alexander Sundström, center (Brynäs)
Tobias Ericsson, forward (AIK)
Dan Pettersson, center (Mora J20)
Raimonds Wilkoits, center (HK Riga, Tryout)
Denis Golubev, center (Bars Kazan, Ryssland)
Peter Nolander, back (AIK)

- Här finns en handfull mycket starka värvningar som kommer skapa slagkraft till Haralds gäng. Peter Nolander(AIK) är en klassback, Mattias Beck(AIK) en grymt hårt jobbande forward, Tobias Ericsson(AIK) en riktigt stark center. (En intressant 08-prägel på truppen!) 

Till detta kommer en talangfull ryss, Denis Golubev,  en lovande Letttländare(!)Raimonds Wilkoits , samt en Canadensare från Norge(!)Dion Knelsen, med förflutet från Collegeligor i Canada.  Ett typiskt Dalalag med andra ord:)

Längst där bak förlitar man sig på Daniel Hansen och nyförvärvet Christoffer Bengtsberg som de senaste säsongerna representerat bland annat  HV71, Växjö, Troja samt Rödövre. En målvakt som länge ansetts som väldigt lovande men ännu inte blommat ut. Kanske han gör det i Moras dress?

Som Västeråsare känns det lite buttert att konstatera hur Mora lyckats bättre än oss att plocka in spets på rätt ställe i truppen. De har tre bra centrar, minst, samt en stabil backlinje med Peter Nolander som ankare. I mina ögon ser Mora ut att bli starkare än tidigare.

Tabellplacering Allsvenskan 2011-12: Plats 2-4


Till sist det ni alla vill veta. Hur kommer det då gå i våra inbördes möten denna säsong? Jag sticker ut hakan och påstår att vi, trots en svårbedömd trupp, kommer klara av att vinna 2 av 4! Lyckas vi med det kommer i alla fall undertecknad vara mycket nöjd...

Det mest positiva, ur Gulsvart synvinkel, är att Lars Ivarsson kommer fungera som assisterande tränare till Harald Lyckner:)


Uppdaterad: 2011-08-05
- Jag är väl medveten om problematiken runt ryssen Denis Golubev. Kommer, kommer inte, kommer etc. Just nu förutsätter jag att han faktiskt ansluter till Moras trupp. Den killen kan bli en riktigt kanon! Vi Västeråsare har en hel del goda minnen av ryssar i vårt eget lag..  



2 kommentarer:

  1. Tack Gurkolle för analysen!
    Helt ok analys för att vara en Gurka :>
    Jag som Moring kan dock inte hålla med om att Tony Lagerström är ett stort tapp. Han må ha potential. Men den har absolut inte lysit igenom i Mora. Första säsongen var bra, andra säsongen fanns det tendenser att han inte ville arbeta. Sista säsongen var han rent ut sagt dålig. Han åkte aldrig skridskor. Den enda anledning till att han fick poäng över huvudtaget var att han spelade med Daniel Viksten som har en av seriens bästa skott.
    Det finns en anledning att poängproduktionen minskade med 30% inte ökade med 30% eftersom det var ju nu han skulle öka i poängproduktion... Dessutom finns det också en anledning att han aldrig ens erbjöds nytt kontrakt.
    Det känns som att många ickemoringar, SSKare t.ex. inte förstår varför Mora släppte Lagerström, men jag är bensäker på att en majoritet tyckte att han var helt enkelt för seg och hade ingen arbetsmoral alls för att stanna kvar. Därför tror jag att han kommer vara en stor flopp beroende på hans förväntningar i SSK.

    Bra blogg!

    SvaraRadera
  2. Ok! Där ser man. Inte helt lätt att veta allt - ibland gör man antaganden:)

    SvaraRadera