31 juli 2011

Dalafejden #1 - Leksand

En skarpskytt a lá Leksand! 


Om mitt förra inlägg handlade om Grannfejden så får detta inlägg belysa Dalafejden. Den minnesgode vet mycket väl vilket elände vi haft i våra möten mot Dalalagen de senaste säsongerna. Det har många gånger varit väldigt jämna drabbningar där vi oftast stått med byxorna nere, noll poäng, när slutsignalen ljudit. Men förra säsongen hände något. Plötsligt var inte Leksand det förhatliga spöket som tidigare. För en gång skull fick vi vara med och dela på poängen. Vi lyckades vinna borta mot Leksand, i grundserien, efter många års lidande och förnedring och av bara farten lyckades vi upprepa bedriften ännu en gång(förkvalet) Däremot hade vi det betydligt tyngre mot Mora. Där var det som förgjort. Oavsett om vi dominerade i spelet eller inte så slutade det med - förlust. Speciellt tungt var det i förkvalet där Mora bestal oss på alla poäng. Man minns med fasa hemmatchen i förkvalet. Trots massiv dominans i halva matchen, där målchanser radades upp, slutade det som vanligt. Mora vann. Till stor del tack vare en fantastiskt målvakt i form av Lasse Johannson. Han var rent ut sagt magisk. 

Om man summerar förra årets Dalafejd så spelade vi helt jämt med Leksand men hade väldigt svårt med Mora. En förklaring kan vara att Leksand anno 2010/11 var en ganska blek upplaga. Det måste man ärligt säga. Å andra sidan hade inte Mora ett bättre lag på pappret men deras kollektiv var mer samspelt. Mora hade en matchplan som fungerade utmärkt i motsatts till Leksand. Vi får inte heller glömma den sympatiska Harald Lyckner. Hans förtjänster som tränare ska inte underskattas..

Hur ser då slagstyrkan ut i årets upplagor av Dalalagen? 

Leksand. Med nye sportchefen Tommy Salo vid rodret har man kunnat skönja en annan strategi i de värvningar som skett. Tommy har bevisligen strävat efter att hitta olika rollspelare som tillsammans ska bilda ett starkt kollektiv. Att han värvat tillbaka Pelle Prestberg är ett sådant exempel. Pelle var lite av navet i Leksands offensiv tidigare. En rackare på att göra mål och poäng. Nu senast plockade Salo in Mattias Timmander. En mycket skicklig defensiv back. En värvning som kommer göra Leksands defensiv gott.  En annan spelare att hålla ögonen på är Jakob Blomqvist. Under sin säsong i Bofors var han ruskigt bra. Däremot gick det tyngre de två åren han spelade i Modo. Ytterligare en spelare kommer bli högintressant att följa i den vit/blå dressen är Tobias Forsberg. Efter två säsonger med oss valde han som bekant att byta klubb. Kanske kommer han äntligen få den utveckling i sitt spel som han så väl förtjänar. Få spelare slet så oerhört i byte efter byte, match efter match, som Tobias. Emellanåt var det som förgjort. Allt gick fel. Men stundom gick pucken hans väg och målen trillade in i en strid ström. Personligen önskar jag honom ett stort lycka till och hoppas verkligen att han tar ett stort steg i sin utveckling.

Däremot är vi nog alla lite fundersamma kring målvaktsspelet. Kommer Erik Hanses kunna axla rollen som förstemålvakt? Kommer Jens Holmström kunna spela en hel match utan att fumla in en puck?

Förhoppningsvis(!) kommer nu tränarparet Christer Olsson och Niklas Eriksson lyckas bättre under sin andra säsong tillsammans som huvudtränare. De fick mycket kritik(skit) under förra säsongen från sina fans. Kanske med viss rätt. Men man ska inte förglömma att man som tränare är beroende av den trupp som finns till handa. Kanske spelarna helt enkelt inte var bättre än vad slutplaceringen i tabellen visade..
Intressanta nyförvärv:
Tobias Forsberg(F) + + +
Pelle Prestberg(F) + + + + +
Jakob Blomqvist(F)+ + + +
Gabriel Karlsson(F)+ + +
Michael Raffle(F)+ + + +
Jens Holmström(M)+

Om man då summerar årets upplaga av Leksand:

Målvakter: Ser lite skraltigt ut. Kan bli deras akilleshäl. 
Backar: En bra blandning mellan offensiva och defensiva pjäser. En stor bonus i form av Timmander.
Forwards: Här finns massor av offensiva krafter. Ser klart bättre ut än förra säsongen. Leksand kommer göra mycket mål framåt denna säsong. Frågan är bara hur många de släpper in?
Tabellplacering Allsvenskan 2011-12: Plats 2-4

Och hur kommer det då gå i våra möten med Leksand denna säsong? Jag sticker ut hakan och påstår att det kommer bli lika jämt som förra säsongen. Vi vinner 2 av 4.
----

Rättelse:
Christer Olsson går in som huvudtränare, Niklas Eriksson blir assisterande tränare tillsammans med Andreas Appelgren som tidigare varit tränare i Skövde IK och Mariestad BOIS. (källa)


Tackar Kung Kenta som påpekade min fadäs:)





5 kommentarer:

  1. Tror nog Leksand kan få det jobbigt även denna säsong. Kan inte vara lätt att vara supporter till LIF:)

    SvaraRadera
  2. Olle, du har väl inte glömt bort Mora? :(

    SvaraRadera
  3. Här glöms inget:) Det är bara tiden som inte räcker till - ibland....

    SvaraRadera
  4. Ja, du Gurkis, ska bara rätta dig lite.

    Nu är det Christer Olsson själv som har huvudansvaret, så har det tillkommit en tredje tränare, hmm... desto fler kockar...

    http://jamtleksing.blogspot.com/2011/04/huvudtr.html

    Sen att du bara ger Gabriel Karlsson tre +, men ger en kille i tyrolerhatt fyra + är ju lite kul.

    http://jamtleksing.blogspot.com/2011/05/12-michael-raffl.html

    Erik Hanses, från frågetecken till utropstecken.

    SvaraRadera
  5. Tack för det Kung Kenta:) Man vet inte mer än vad man tror - typ. Ska vara mer noga att läsa på fakta nästa gång..

    SvaraRadera