6 mars 2011

Att våga vinna..

Broderi är klart underskattat!

Västerås - Mora 2 - 3
Det har nu gått några timmar sedan den försmädliga förlusten mot Mora. Det var liksom dukat till fest men någon snodde maten - typ! När vi äntligen fick hål på Lasse Johansson i Moras kasse så tappade vi fokus under några ödesdigra sekunder och genast kunde Mora vända tillbaka matchen till sin fördel.

För att sammanfatta matchen riktigt kort kan man säga att det till stora delar handlade om Lasse Johansson mot Västerås. Idag hade han en sån där dag då puckarna bara fastnade på honom. Vid flera tillfällen, speciellt under första perioden, tog han skott som han aldrig såg. Och han inte bara räddade! Han lyckades även, på något magiskt, sätt undvika att släppa returer.

Jag räknade till tre solklara målchanser i första perioden, samt tre i andra, där han med stoiskt lugn bara tog pucken - på något sätt. När han inte räddade kunde han istället njuta av klangen från målramen vid minst två tillfällen.

Detta var en match som kunde, borde, och skulle ha vunnits med att par måls marginal av de Gulsvarta sett till alla högkaratiga chanser man skapade. Men ibland blir det inte som man vill. Ibland möter man en målvakt som har "sin dag" och då kan de vara tungt. Se bara på AIK som fortsätter spela i ES nästa säsong mycket tack vare sin fantastiske målvakt.

Inför matchen lyfte jag fram fyra saker som måste fungera:

- Målvaktsspelet (fortsatt stabilt)
Tyvärr, måste jag säga, har Waltin ställt fel målvakt på isen i den inledande matcherna av denna serie. Johan var darrig mot Mora i sista hemmamatchen. Gustafsson har under sina senaste framträdanden sett allmänt osäker ut. Något har hänt med hans spel. Han ser inte bekväm ut i sina aktioner. Det känns alldeles på tok att inte utnyttja Sperrles överlägsna rutin nu när det gäller så mycket. Här vill jag helt enkelt ge Waltin bakläxa.

- Powerplay(vi har spelat bra, stundtals, men inte gjort mål tillräckligt ofta)
Vad ska man säga? Inte mycket. Vi tar inte vara på de chanser vi får. Uselt rentav.

- Damien Fleury (han måste komma igång igen)
Matchades sparsamt. Ser fortfarande lite "tam" ut på isen. Spelade snyggt fram "Slangen" till kvitteringen. Annars helt osynlig!

- Stäng mittzonen (vi får inte bjuda Mora på spelvändningar)
Här lyckades Gulsvart bra. I stort sett under hela matchen stängde vi av mittzonen på ett bra sätt. Mora fick inte möjlighet till sina snabba spelvändningar. Tror Gulsvart gick bort sig max två gånger på sextio minuter. Det var klart godkänt!

Varför förlorade vi då matchen? Som jag ser det var det två faktorer som avgjorde. Målvaktsspelet samt avsluten.  Mora hade för dagen en målvakt som överglänste vår egen med hästlängder. Dessutom förvaltade man sina chanser på ett bättre sätt. Så enkelt kan det vara...

Men vi ska inte glömma att Gulsvart, i många stycken, gjorde en mycket bra match. Första perioden var stundtals strålande. Andra var godkänd. Tredje likaså. Många spelare presterade på en hög nivå. Många gjorde helt enkelt en bra match. Så ingen skugga över laget. De gjorde, kort och gott, en förbaskat bra match - men inte tillräckligt många mål.

Till nästa match vill jag se Daniel Sperrle i målet...

Till sist:
- Vi hade 2 - 0 mot Almtuna. Vi hade 2 - 1 mot Mora. Varför vågar vi inte vinna?