17 augusti 2010

Sticka ut hakan...

...behöver man göra då och då. Därför säger jag så här så har jag det sagt! Jag hoppas AIK klarar sig kvar i ES! Jepp! Du hörde rätt! Men varför, varför, varför då?

Jo, se det ska jag försöka förklara. Jag har nämligen funderat en tid. En längre tid. Och nu har jag kommit till en slutlig insikt. Ett slags bokslut.

Först och främst handlar detta mitt ställningstagande i första hand inte om AIK som förening. Det handlar om något mycket större och viktigare. Det handlar om svensk ishockeys framtid. Det låter väl bra? AIK i detta mitt exempel kunde lika gärna  varit Leksand, Nybro eller varför inte Surahammar? Nej, inte Surahammar, där ångrar jag mig. 

Vad jag är ute efter är följande:
- Det är viktigt för lagen som spelar i Allsvenskan att deras satsningar mot ES känns trovärdiga och genomförbara. Om de lag som lyckas krångla sig upp ständig får respass tillbaka efter en eller två säsonger så urholkas denna trovärdighet.

- Om AIK, med en ur ES-perspektiv svag trupp och ganska klena ekonomiska muskler lyckas överleva första säsongen, dra in fler sponsorer, locka mer publik, öka sina intäkter, för att sedan etablera sig på allvar - ja då jäklar lever drömmen, visionen för oss andra. Då känns våra satsningar som rimliga och försvarbara. Kan AIK så kan vi - typ!

Min tes blir helt enkelt följande:
- Om AIK lyckas i ES denna säsong så ger det positiva spinnoff-effekter till de klubbar i Allsvenskan som just nu rustar för att ta steget upp. Det är bra! Därför vore det bra om AIK lyckas.

- Om AIK misslyckas kapitalt denna säsong kan det få motsatt negativ effekt. Lagen i Allsvenskan kanske ställer sig frågan om hur ska de kunna lyckas om inte ens AIK gör det? Sponsorer kanske börjar tvivla, publiken, supportar likaså!

Visserligen kan en usel säsong för AIK väcka massor av skadeglädje hos många motståndarsupportrar men i ett större, och vidare perspektiv, blir vi alla lika stora förlorare. Och det är inte roligt.

Så därför vill jag att de ska gå bra för AIK denna säsong fast det är AIK. Om det känns bättre för någon så kan vi gemensamt låtsas att det är Surahammar vi pratar om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar