5 augusti 2010

Avtryck #1Har ni tänkt på detta? Det finns spelare man minns. Spelare som under sin tid i Gulsvart utmärkte sig, profilerade sig, gjorde sig synliga och i och med det blivit minnesvärda – på något sätt. Vi kanske minns dem för att de var så fruktansvärt dåliga på att åka skridskor, tackla, skjuta eller pga. att de helt enkelt bara var så – annorlunda. Genom dessa mindre goda kvaliteter lever de kvar i vårt medvetande, både på gott och ont.

Sedan finns det spelarna som man inte minns. Spelare som var så anonyma i den gulsvarta dressen att man fick kolla flera gånger under mach för att upptäcka dem. Var de överhuvudtaget inne på isen? Och i så fall – vad fick de uträttat!

Just nu sitter jag och försöker minnas dessa spelare som man inte minns. Och det är inte det lättaste! Mycket lättare att minnas de man minns – typ!

En som jag minns är backen Ilpo Kukkola. Han spelade för oss under några säsonger på tidigt 80-tal. Vilken lirare! En mycket speciell spelartyp i form av en urstark ur-finne med ett ruskigt slagskott. Minns när man såg honom första gången. Man undrade lite. Vad det var som kom in på isen. Skapt som ett tetrapack. Stabbig var ordet. Rätt usel på skridskorna och ett spelsinne som rymdes i en fingerborg. Men jädrar vilka slagskott. Hela hallen höll andan när han laddade. Det ryktades om att han skjutit sönder både målvakter och plexiglas flera gånger. Dessvärre hade han ett sikte som konstant var satt ur funktion..

Så, nu när jag sitter här och försöker minnas de spelare som kom och försvann spårlöst, då dyker denne Ilpo Kukkola upp ur mina minnens djupaste skrymslen och jag kommer på mig själv med ett stort leende på läpparna.

Men som sagt var. Mitt uppsåt var ju att minnas de jag inte minns – de spårlösa – och där går jag bet!

Finns det någon gammal VIK:are som läser på denna blogg som kan ge ett praktexempel på spelare vi inte minns! Det tas tacksamt emot..

12 kommentarer:

 1. Här får du två namn: Hans "Hatte" Hjelm och Tommy Eriksson back som efter VIK gick till Rögle

  SvaraRadera
 2. Du får två till Stor-Kankas söner Roger och Bo Olsson.Roger gick till Frölunda och Bosse lade väl bara helt enkelt av när han insåg sin begränsning

  SvaraRadera
 3. Tänkte direkt på en kille..stor back undrar om han hette Henrik Andersson eller något sånt..som var med i en popgrupp i Västerås..och tydligen gjort en riktigt bra låt med.Har för mig han blev petad..eller för skadad...

  SvaraRadera
 4. Kom på en till åkeriägare Olle Karlsson en stark jävel som t o m lätt slog,brottade ned Kanadensare i Trail smoke eaters tror jag laget hette eller om det var Kingstone Aces ?

  SvaraRadera
 5. Inte spelare men tränare från Kanada Danny Malone ( eller om han hette Denny ) Kom och försvann

  SvaraRadera
 6. Sedan en målis som var helt galen,minns inte namnet helt.Men har för mig han kallades Ante,släppte han in mål åkte han i fatt den som gjort målet och gav han en eller två smällar. Han var fältflygare och omkom i en flygolycka på sitt arbete som jaktflygare

  SvaraRadera
 7. Nu har du fått 7 namn av mig,drar mig nu tillbaka;)

  SvaraRadera
 8. Anonym: Tackar så mycket. Ler stort och nickar igenkännande. Flera namn känns väldigt "bekanta" men har ingen aning om vilka de är! Perfekta exempel på spelare man inte minns..

  SvaraRadera
 9. Henrik Andersson var väll en "stor" talang som junior, han var typ nått år yngre än Julle å gänget, har även för mig att han representerade nått v u-landslagen och vart draftad av Winnipeg. Men han hade väll lite problem med skador, minns att han va gympalärar assistent på Bäckbyskolan måste ha vart typ 91 eller strax efter. Men mycket riktigt han lirade musik, tror att han gjorde en liten hit med Pandora, och la sedan rören på hyllan

  SvaraRadera
 10. Fick inte H.A någon form av allvarlig sjukdom,typ cancer eller något annat otyg ?

  SvaraRadera
 11. Dirk sa:

  "han lirade musik, tror att han gjorde en liten hit med Pandora, och la sedan rören på hyllan".

  Underbart helt enkelt:)

  Mer sådant...

  SvaraRadera
 12. Från en av mina (få) A-lags träningar I åttiotalets början minns jag att Ilpo sköt så hårt att man inte ens ville rädda med skenan på skridskon för det darrade I foten långt efter skottet.Gammal MV

  SvaraRadera