28 augusti 2013

Cup i Umeå

"Vilken jävla smäll" 


Låter lagom upphetsande. Cup i Umeå. Låter mer som en dålig filmtitel med Sickan och Jönssonligan. Sickan visste i alla fall hur man planerade en kupp även om genomförandet hade en del övrigt att önska. Förhoppningsvis har vår Jocke Fagervall en plan. En genialisk plan. Frågan är dock om det finns någon Dynamit-Harry i truppen. Skulle vara Viktor Mårtensson då, förstås. Numera har visserligen den gode Viktor lite längre stubin men smäller det så får jag nog travestera Dynamit - Harry och utbrista "Vilken jävla smäll". 

I cupen deltar fyra lag, Asplöven, Vasa Bröd, Björklöven och Västerås. Vi kommer möta två(!) av dessa lag. Björklöven och Asplöven. Rena lövhögen, kan man säga. Vasa Bröd ska naturligt vis vara Vasa Sport. Inte att förväxla med Wasa Sport som faktiskt är ett - bröd!

Har då denna blogg några förväntningar inför denna cup? Nä, inte alls, faktiskt. Det får bli som det blir. Och det blir det säkert också. Som det blir, alltså. Låt oss därför vänta med att såga, eller hylla, till efter helgen.

Det man önskar sig är alldeles utomordentligt självklart. Man vill se att LAGET börjar växa fram. Man vill se att frö bli till planta. En planta som sedan växer sig redo för premiärspel i Sundsvall mot självaste Timrå IK. 

På något sätt känns det som om vi, återigen, får börja bakifrån. Det är där vi tycks ha störst möjlighet att hitta tryggheten. Det är där, längst bak, vi bygger för den framtida offensiven. Tråkigt men sant. En bra defensiv är inget att rynka på näsan åt. Så låt oss börja där, Fagervall!

Det undertecknad funderat på är hur man lämpligast ska formera våra backpar? Min ständiga följeslagare, Kepsen, och jag har spekulerat i detta, så klart. I mångt och mycket är vi ense. Vi vill se backpar som är balanserade. Idealet är en defensiv med en offensiv back. Då skulle vi kunna ställa upp på detta sätt:

Lindh - Björklund
Helmersson - Mitell
Frisk - Emmerdahl

Tre backpar där det finns både defensiv styrka och offensiv spets. Den "felande länken" i dessa backpar är Andreas Frisk som egentligen är en klockren tvåvägsback. Vem i hans backpar ska stanna kvar och vakta bron, så att säga?
Offensivt finns det mycket att fundera över. Vem kommer bli tredjelänken i förstaformationen med Romano och Kenndal? Fortsätter Fredrik Johansson där?

Fjärdeformationen känns gjuten. Mårtensson, Jonsson, Söderkvist. Med all respekt för "Slangen" men man undrar vad det skulle innebära att sätta in en mer spelskicklig center mellan dessa två brunkare. De är ruskigt duktiga på att nagla fast motståndarna djupt i egen zon. Däremot känns det lite mer "uddlöst" när de ska spela sig fram till avslut. Tänk om Mårtensson någon gång fick ställa upp sig i ansiktet på målvakten och styra och ställa! Då behövs en mer spelskicklig center än Söderkvist, tyvärr...

Det som Fagervall måste hitta, skapa, plocka fram, är en andra och tredjeformation som ger understöd till vår tänkta förstafemma. Där är nog nyckeln till vår sportsliga framgång denna säsong. 

Sedan fattas bara att få ordning på powerplay, men det är en annan femma...

2 kommentarer:

  1. Du skriver att man möter Timrå i Sundsvall. Det är ett vanligt misstag, har jag märkt. Sundsvall har visserligen en hockeyhall men där spelar Sundsvall div 1-hockey numera. Gärdehov heter den väl. Timrås hall heter E.On Arena och ligger i Timrå som ju är en egen kommun, trots att den ligger väldigt nära Sundsvall. Man märker knappt när man lämnar Sundsvall och kommer in i Timrå eftersom de nästan har växt ihop. För oss kanske det här är en petitess men för dom som bor där är det här säkert väldigt viktigt att hålla isär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det tillrättaläggandet. Självklart slarvigt av mig att inte vara mer saklig när det gäller spelplats:)

      Radera