6 augusti 2013

Spelarintervju - Stefan Warg

Bild från VLT.se 


Det är inte utan stolthet som bloggen presenterar näste spelare från VIK Västerås HK. Nåja, nu är ju inte Stefan Warg med oss denna säsong, men än så länge räknar jag honom som "en av oss". Han har trots allt ännu inte lämnat Sverige för sitt äventyr på andra sidan Atlanten.

Jag minns hur det var försäsongen 2012-2013. Vi tappade Tomas Mitell till Örebro och fick istället - Stefan Warg. Åsikterna gick isär hos supportrar, till bägge lagen, om vem som vunnit mest på detta "byte". Vi Västeråsare tyckte det var riktigt ledsamt att en riktigt bra offensiv back lämnade oss men tröstade oss med att "han är ju ändå så skadebenägen". Och visst var det så. Mitell hade under sin tid hos oss, av och till, problem med sina ljumskar. Men vad trodde vi då om Stefan Warg? Vad visste vi? 

Örebroare
Själv tog jag kontakt med ett gäng supportrar från Örebro för att få deras uppfattning. Deras budskap var tydligt. De var "jävligt nöjda" med att "bli av" med Stefan. De tyckte han gjort en helt ok första säsong i klubben men att den senaste varit bedrövlig. De såg helt enkelt Stefan som en stor säkerhetsrisk med sitt ovårdade spel som back. Med andra ord såg de sig själva som den stora vinnaren av denna bytesaffär lagen emellan. Givetvis var det ingen riktig bytesaffär men vi kan kalla det så, ändå.

Min känsla
Och vad tyckte, tänkte, jag själv inför Stefan Wargs ankomst. Det märkliga var att jag tyckte det var bra  trots de "dåliga omdömen" han bar med sig från en del anhängare till Örebro. Han tillförde nämligen något som jag ansåg att vi saknat tidigare defensivt: - Tyngd och kraft! Man måste även ta hänsyn till  att Örebroare är lite annorlunda(!). Det vet inte riktigt lika mycket som oss Västeråsare. De har svårt att urskilja sanningen om den så skrivs på deras näsor - med tusch!

Hur det gick
Nåväl, redan under försäsongen, och de inledande matcherna, i seriespelet visade Stefan Warg upp ett helt annat spel än vad många förväntat sig(speciellt Örebroare). Det var rejält, stabilt, tryggt och utan några som helst mankemang. Han vann snabbt mitt förtroende och jag berättade för alla som ville höra på "att den där Warg kommer bli vår bäste back", denna säsong. Och visst fick jag rätt! Stefans spel i grundserien var, med få undantag, en uppvisning i gediget defensivt backspel med inslag av lite offensiva kvaliteter. I mina ögon är det en stor förlust att Stefan väljer att lämna oss redan till denna säsong.

Nåväl, här kommer frågor och svar:
--------

Hur viktig, anser du, att tränaren är för en spelares utveckling?
- Väldigt viktig, för min egen del kom jag med halvtaskig självförtroende när jag kom från Örebro men fick chanser och förtroende från Jocke vilket gjorde att jag utvecklade många sidor av mitt spel, sidor som jag tidigare inte trodde att jag hade.

Hur viktigt är det för en back att få spela med "rätt" partner
- Det är viktigt att man känner att man kan lita på sin partner, att han klarar av sin del av jobbet så man kan fokusera på sin del. Jag väldigt glad över dom jag spelade ihop med förra säsongen, utan deras hjälp skulle jag inte vara där jag är idag. 

När du spelade i Örebro, framför allt säsongen innan du kom till oss, ansågs du vara lite "vårdslös" i spelet vilket ibland innebar onödiga utvisningar. I VIK såg vi inget av detta. Förklaring på det? 
- En av orsakerna till att det blev en förändring var att jag jobbade med snabbheten/fotarbetet. En annan var att jag gick ut i kampdueller med ett annat självförtroende vilket gjorde att man inte tvekar och gör att man kommer in bättre i situationen.  

Har du något vettigt svar på hur du kunde spelad så stabilt i match efter match? Handlar det om självförtroende eller fysik, eller kanske en kombination?
- För min del handlade det mycket om självförtroendet. Sen försökte jag tillsammans med min backpartner alltid fokusera på det vi gjort bra och ta med oss det. Ett plus var nog att jag inte behövde byta partner så mycket.  

Har du haft någon speciell spelare(back) som föredöme under din karriär?
- Självklart har Lidström varit en stor spelare som man sett upp till, jag har aldrig styrt mitt spel efter någon spelare utan försöker styra mitt spel efter vad tränarna söker hos mig. 

Vad tycker du själv om din säsong på en skala från ett till tio?
- Grundserien är jag jättenöjd med så kanske 8-9 av 10 på den. Kvalserien önskar jag att jag kunde spela tillbaka och göra bättre, det känns som jag lämnar Västerås på ett mindre roligt sätt nu. Men jag är säker på att jag inte satt på mig VIK tröjan för sista gången. 

Är det någon speciellt match, eller händelse, du minns mer än andra från förra säsongen?
- Sista matchen mot Karlskrona är en av de matcher som sitter kvar i huvudet. När vi hade kämpat oss tillbaka på en topp 3 plats och vi hade det i egna händer. Det märktes hur mycket som stod på spel för spelet var lite spänt men vi krigade verkligen matchen igenom och det var otroligt skönt när matchen var slut och kvalserieplatsen var vår. Vi fick bevisa för många kritiker fel när vi lyckades med de, då vi skulle rasa när NHL drog igång.

Kan du berätta något om vad som händer med dig till nästa säsong?(Klubb, liga, lag etc)
- Jag tränar med VIK fram till slutet på augusti sen åker jag över till LA och förbereder för Anaheims "camp". Beroende på hur det går för mig så kan jag antingen stanna i Anaheim eller så får jag åka till farmarlaget i Norfolk.

Om du måste ta hjälp av en spelare (från VIK) som ska bygga ihop en IKEA-möbel. Vem väljer du INTE då? (Fjolårstruppen)
- Då måste jag räkna in Patrik Berglund. Känns verkligen som han är en person man inte placerar ett verktyg i hans hand om det inte är en hockeyklubba.

Tre saker du inte kan vara utan - på en öde ö?
- Min säng, Mårtensson (jägare så han kan fixa mat och är ganska underhållande) till sist skulle jag välja att ta med Jennifer Lawrence. ;)

Senast lästa bok:
- Bra fråga, böcker har inte riktigt ingått i min vardag sen jag slutade skolan.

Senast sedda film:
- Seven psychopaths

Om du bara får äta en maträtt, i en veckan, vad väljer du då?
- Tacos helt klart.

Bloggen tackar Stefan Warg för alla svar och lyckönskar honom till en fortsatt bra karriär. Bara den inte blir i Örebro!


------

Bloggen har fått kontakt med fler spelare som är villiga att ställa upp på intervjuer. Ska försöka hinna med så mycket jag bara kan. 
------

Sist men inte minst vill jag tacka alla nya, och gamla, besökare som strömmar till på bloggen och som följare på #twitter. Det ger mig energi att skriva än mer, och bättre, i framtiden.

GurkOlle


4 kommentarer:

  1. Bra jobbat, keep it up. Uppskattar ditt arbete

    SvaraRadera
  2. Håller med! Gillar verkligen farten på denna blogg nu:)

    SvaraRadera
  3. Tack för trevliga intervjuer! Riktigt roligt..

    SvaraRadera
  4. Härligt GurkOlle!! Mycket trevliga intervjuer. Du gör ett gediget arbete. :)

    SvaraRadera