21 september 2012

KAOS

Loob Bonaparte


Nu är det klart, eller i alla fall halv-klart, att det blir fritt fram att plocka in NHL-spelare även till ES. Eller hur är det? Enligt konkurrensverket är det glasklart. En sammanslutning av föreningar kan nämligen inte sätta sig över de regler och lagar som gäller för fri rörlighet för arbetskraft. Vad man pekar på är att ES-lagen bildat en otillåten kartell som dikterar villkoren för sina medlemmar. I en fri marknad ska alla parter, medlemmar, föreningar, ha rätten att ta sina egna ekonomiska beslut - nämligen. Kort sagt, en klubb kan värva vem faen de vill, när de vill, hur de vill, och de får finansiera det hela hur faen de vill, när det vill,  om de vill.

Detta ställer till det för  ärkenötet Loob. I mitt tycke en av Sveriges bästa hockeyspelare på sin tid men som i sin ledarroll för FBK har drabbats av monumental vattenskalle. Trots sin litenhet, fysiskt, har han på ett märkligt sätt blivit talesman för alla lag i ES och på något sätt, likt Napoleon Bonaparte, pekat ut färdriktningen. Och nåde den som bryter mönstret! Nyligen hävdade han att ES mådde bäst av att inte ta in NHL-spelare. Undrar vad han tycker nu, just idag, sedan beskedet kom att man inte kan utestänga NHL-spelare från att spela i ES? 

Linköpings sportchef, Mike Helber,  har tolkat konkurrensverkets besked som det anstår en riktig politruk. Hans tolkning av  konkurrensverkets besked är att Hockeyligan har handlat korrekt:
Jag tolkar det som att konkurrensverket säger att vi gör rätt. De säger att det är upp till varje klubb att bestämma och det är exakt det vi har gjort. Alla tolv har bestämt att vi inte ska ta in några spelare som inte stannar hela säsongen, säger klubbdirektören Mike Helber.(källa)

Goddag yxskaft, någon? Oavsett om ALLA har bestämt så strider Hockeyligans beslut mot lagen om fri konkurrens! Ska det vara så svårt att fatta?

Om nu det blir en strid ström av spelare som droppar in i ES så öppnar det upp för ett spännande scenario för lagen där under. Nämligen vi i Allsvenskan. Var ska ES-lagen göra av sina spelare som nu ställs åt sidan? Tja, varför inte låna ut dem till AS-lagen! Och tänk alla spelare som sitter utan kontrakt och som tidigare krävt bra betalt för att spela i ES eller AS. Plötsligt måste de dumpa sina lönekrav då betydligt mer meriterade spelare kommer finnas tillgängliga på marknaden. Kan bli rena festen för oss i den lägre divisionen. Häftigt!

För övrigt ska det bli våldsamt spännande att följa kvällens match via TV 10!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar