9 september 2012

Kontaktsport - Mora

Kontakt?

Så har då Mora IK, genom sina tränare, eller annan person inom föreningen, med den allra djupaste insikten gjort ett medialt utspel. Ivrigt och indignerat basunerar denne ut att det finns en spelare i vårt gulsvarta lag som är en fara för liv och lem. En spelare som utsätter andra i sin omgivning för regelrätta övergrepp med både psykiskt och fysiskt lidande som följd. Med darrande röst gråts det ut inför dreglande representanter från media som hänfört tar del av detta sanningsenliga(!) vittnesmål. Därefter vidtar den traditionella cirkusen med feta rubriker där tidningar tävlar i sin subjektiva formuleringskonst. Här gäller att hänga på, att hänga ut, att bidra. Att på alla sätt underblåsa en historia som inte ens finns ordentligt dokumenterad, som bygger på ett ensidigt vittnesmål från en besviken förlorare, nämligen Mora IK!

Finns en spelare som Viktor Mårtensson i laget får vi förvisso räkna med att motståndare även i fortsättningen kommer ondgöra sig, på alla plan, över hans fysiska spelstil. Varje gång det gör ont kommer våra motståndare ropa efter rättsskiparen och kräva vedergällning i form av hårdare straff. Där en annan spelare kommer undan med hedern i behåll för en väl utförd tackling kommer vår Viktor Mårtensson sannolikt bedömas annorlunda. Motståndarna kanske väljer att förstärka och överdriva. Allt för att domarens bedömning skall bli hårdare och rendera i en hårdare bestraffning. 

Personligen är jag ingen vän av en spelare som i tid och otid drar på sig onödiga utvisningar. Men det gäller sannerligen inte vår Viktor Mårtensson. Det finns andra spelare i vårt lag, och även i andras, som drar på sig betydligt fler onödiga utvisningar. Det spektakulära med Viktor Mårtensson är istället att hans tacklingar äger en annan dignitet. Man kan säga att det är bättre underbyggda än många andras. Man kan även säga att han går in helhjärtat för detta moment. Inget tjafs, inget duttande. Ska det tacklas så ska det - tacklas!

Så länge Mårtensson fortsätter tacklas fränt och hårt, men regelrätt, kommer jag alltid stå vid hans sida och försvara hans handlande. Även då han går in och tar en "fight" för att hjälpa en medspelare är en handling jag kan acceptera. Däremot blir det fel, fruktansvärt fel, om en spelare åker omkring och letar efter möjligheten till att starta ett bråk. Ett bråk, ett slagsmål, för dess egen skull, tillför absolut inget för mig som åskådare. Det hör inte hemma i sporten ishockey. Den avarten får de gärna behålla i NHL eller KHL. Vill jag bara se slagsmål så finns det massor av kanaler på dumburken att välja...

Att som Mora IK insinuera att vår Mårtensson medvetet går in för att skada en av deras spelare är snudd på  kränkande enligt mitt sätt att se på saken. Visst har de all rätt i värden att gräma sig över att deras spelare får ont, eller blir skadade, men de måste trots detta behålla fattningen och inte hemfalla till felaktiga antaganden som sedan sprids vidare i dagspressen.

Artikel i ämnet ur Dalademokraten

"Jag är förvånad över att det är så fult spel som det är i Sverige. Spelare och domare måste visa respekt för varandra. Kan inte domarna skydda våra talanger måste vi själva ta tag i det. Fortsätter det så här kommer vi plocka in en riktig slagskämpe i laget så får vi se om de vågar hålla på! Både jag och Mark har goda kontakter, avslutar Patric"
Från Mora IK.se

AVD: Om dom gör fel så kan vi också göra fel! Två fel blir ett - rätt?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar