13 september 2012

Västerås - Tingsryd

Västerås - Tingsryd 5-1
Jag säger då det! Det blev seger. En övertygande sådan till slut. Men det var en mycket märklig match detta som utspelades i ABB Arena. Efter en hygglig inledning där vi stänkte in två snabba pytsar var det som om någon drog ut kontakten. Plötsligt tappade de flesta spelare kontakt med puck, klubba och varandra. Ett sällsynt krassligt spelande gulsvart briljerade i oförmåga att slå en passning rätt. Så fort man erövrat pucken var man mer än lovligt ivriga att lämna tillbaka den till våra motståndare. Tingsryds reducering till 1- 2 var frukten av eget slarv i defensiv zon. Tre gulsvarta lyckades inte kontrollera pucken som istället studsade fram till en fristående Tingsrydsspelare som bara hängde in trissan. Efter det tilltog förvirringen i det gulsvarta leden. Visserligen lyckades vi även fortsättningsvis skapa några heta lägen att utöka ledningen men våra anfall var ack så korta och andefattiga. Vi fick inte fast pucken i Tingsryds zon. Det blev ett himla jagande över hela isen - hela tiden.
1-0 Kimby (Zettergren, Leisenring)
2-0 Lindh (Söderkvist)
2-1 Nilsson

Tingsrydsdominans
Den andra perioden var ur ett gulsvart perspektiv rätt usel - snällt sagt. Tingsryd dominerade fullständigt och utan Lars Johanssons stabila målvaktsspel kunde våra motståndare ha vänt på matchen till egen fördel. Men, lyckligtvis, var detta kvällen då pucken studsade rätt för oss. Åtminstone fyra fem gånger räddade Lars Johansson puckar som han aldrig såg. Han bara stod rätt och lät puckuslingen träffa ett av hans många skydd. Det räcker så bra så. Självklart blev det vi som istället lyckades pricka in ännu en puck i nätmaskorna. En spelvändning och vips hade vi, väldigt omotiverat, två mål upp igen. Det var rena rama bortaspelet för oss på hemmaplan denna kväll.
3-1 Backman (Bergquist, Eriksson)

Uppryckning
Tredje perioden kunde man skönja en viss uppryckning. Vi såg lite bättre ut och hittade positioner i defensiven bättre. Plötsligt fick Tingsryd mycket svårare att komma till med vettiga avslut. Men det var en skör tråd poängen hängde i. TAIF vispade nämligen in ännu en reducering, till 2-3, men återigen fick vi hjälp av Fru Fortuna. Tack vare ett märkligt domaringripande blev målet lyckligtvis bortdömt. Tydligen hade en domare blåst av spelet för icing samtidigt som en annan vinkade för "wash out". Förvirringen blev total då våra gulsvarta trodde spelet var avblåst medan Tingsryd körde på och hängde in pucken.

Tumultet
När det var knappt två minuter kvar utbröt tumult i Tingsryds zon med utvisningar som följd. Självklart "råkade" Viktor Mårtensson befinna sig i stormens öga. Det kunde slutat med förskräckelse. Det är inte helt genialiskt att dra på sig ett matchstraff (5+20) och därmed ge motståndarna chansen att via ett powerplay ta sig ikapp målmässigt. Återigen hade vi lite tur då domaren bedömde att även Tingsryd skulle drabbas av samma bestraffning. Spelet fortsatte därmed med lika många spelare på isen och man kunde andas ut lite. Men allvarligt talat: - Hur dumt är det inte att dra på sig ett matchstraff, med några minuter kvar av sista perioden, och riskera att ge motståndarna ens den minsta chans att komma ikapp?

Nu slutade det hela lyckligt då vi lyckades stänka in två strutar till under matchens sista självande minuter och därmed vinna komfortabelt. Men en märklig match var det - sannerligen.

- Lindh gjorde mål!
- Kenneth Bergquist "proppade" en Tingsrydsspelare(vad har han ätit under sommaren?)

Minus:
- Hönsgården i egen zon period ett och två.
- Oförmågan att ta sig ur egen zon
- Fullständigt usla förstapass av backar
- Samspelet offensivt (ingen ordning när man väl kom in i anfallszon - det mesta gick på halvchans)
- Marcus Söderqvist i - powerplay! (hur har Fagervall tänkt där?)
- Viktor Mårtenssons matchstraff (kunde kostat oss mål i baken i slutskedet av matchen)

Avslutningsvis måste jag erkänna att Tingsryd var/blev en positiv överraskning för mig. De hade flera mycket spelskickliga spelare. Mycket spets. När de får ordning på avsluten, och lite bättre stabilitet i defensiven, har de goda möjligheter att slå alla andra lag. Sanna mina ord...

- För övrigt noterar jag att Almtuna förlorade mot DIF och Örebro mot Malmö. Kul tycker jag:)