5 mars 2010

Stefan Hellkvist..

..en glad Loppa som härskade i slottet!

Så randas slutet på ännu en karriär. Stefan "Loppan" Hellkvist lägger skridskorna på hyllan. En lirare och målskytt som på sitt sätt varit unik. Då undertecknad haft förmånen att följa denne spelare allt sedan debuten i gulsvart är det väldigt svårt att summera alla intryck. En sak är i alla fall glasklar och det är/var Loppans förmåga att göra precis lagom mycket för att nå framgång. Loppan har aldrig varit fysisk, aldrig varit en "powerforward, aldrig gått in stenhårt i sargdueller, sällan jobbat stenhårt i egen zon. Istället har Loppan under sin långa karriär utnyttjat sin smartness på isen. Han har många gånger lyckats läsa spelet och stått på rätt ställe. Både i egen zon och under anfall.

Ibland blev man smått irriterad på hans stundtals "loja" attityd på isen då han med enhandsfattning på klubban lite symboliskt åkte och petade på en motståndare i forcheckingen. Men vad man lärde sig genom åren var att Loppan istället för att lägga energi på att jaga motståndare försökte läsa spelet. Plötsligt hade han fått tag i trissan och kunde slå en lurig pass till en medspelare och snabbt vända spelet.

Det var ändå i anfallszon som Loppan firade störst triumfer. Eller ännu hellre i slottet framför mål. En sällsynt förmåga att komma rätt till puckar, eller returer, som snabbt sprättes in i nät. Han kunde åka omkring i trettio minuter utan att synas för att sedan stänka in en, två eller flera puckar i mål. En spelare som man ibland upplevde som lat, loj och osynlig men när man läste matchrapporten så stod han där, återigen, med assist och mål.

- Spelare som Loppan finns det inte många av. De är unika.

Att Loppan dessutom alltid tog sina framgångar, och motgångar, med samma stillsamma positiva framtoning gjorde det svårt att bli irriterad på karln när han hamnat i en svacka. När man var beredd att såga honom längs fotknälarna efter en tids lama insatser - så kom målen - och allt var förlåtet - igen!

Det ska bli mig ett sant nöje att stå i ABB Arena ikväll och medverka till hyllningarna av denne sköne lirare.


1 kommentar:

  1. Bra beskrivning av Loppan, GurkOlle! Stämmer klockrent som du beskriver detta unikum. Keep up the good work :-)

    SvaraRadera