20 mars 2010

Så slutar det!

Nu har många experter gett sin bild av hur det kommer att gå. Vem som förlorar, vinner eller får skämmas. Tänker givetvis på kvalserien, eller som Viasat Sport med Jidhe i spetsen väljer att formulera det: "Världens tuffaste kvalserie"! Jo jo! Kan tänka mig ett antal kval som är betydligt tuffare ur ett globalt perspektiv. Men, det ligger i den kommersiella medievärldens egenintresse att framställa sin egen produkt som något unikt, så man får förlåta denna överdrift.

Tänkte helt krasst presentera slutställning i kvalserien på en gång och därefter underbygga det hela med mina subjektiva tankegångar:

1. SSK
2. Leksand
----
3. Växjö (outsider)
4. AIK
5. Rögle
6. Almtuna

Egentligen är det endast de två översta platserna som är riktigt intressanta av givna skäl, men, även plats tre och fyra kräver en viss motivering.


SSK (rutin - vi är bäst)
Helt klart det bästa laget som tar med sig en fin form in i kvalseriespelet. Bästa formen och bästa truppen helt enkelt!

Leksand (rutin - går det så går det annars börjar vi om - igen - klapp klapp!)
Äntligen får alla, nåja nästan alla, dalmasar sin belöning. Leksand har absolut inte ett bättre lag än tidigare säsonger då allt gått åt pipsvängen!. Ur det perspektivet står de kvar på samma nivå. Skillnaden nu mot då stavas - t r ä n a r e n! Strömberg har haft en ganska bekväm resa med sitt lag genom grundserien och tar nu fram det beryktade "grishockeyspelet" som han framgångsrikt använt tidigare med SSK i kvalseriespel. Leksand har faktiskt en riktigt bred trupp och kommer tåla en och annan skada. Detta trots att Nordström redan nu fått lägga ned säsongen. 


Växjö (outsider - inget att förlora - fest varje match)
Janne Karlsson må vara en surmule och på många sätt trångsynt och bufflig, men, ingen kan ta ifrån honom att han byggt ett riktigt bra ishockeylag. Växjö kan vara både "äckligt disciplinerade" och offensivt kreativa. De har flera jämna formationer och, inte minst, en mycket duktig målvakt. I laget finns både muskler, hjärta och hjärna som samverkar på ett bra sätt. Jag tror Växjö kommer  vara  med ända in i kaklet i kampen om ES! Därför varnar jag här och nu alla dalmasar:
- Om inte LIF tar vara på sina chanser då kommer Janne Karlssons manskap sno ES-platsen..

AIK (kravbild - allt att förlora - ångest varje match)
Ett mycket duktigt ishockeylag med många begåvade spelare, en riktigt bra målvakt, samt en erfaren tränare. Men, det finns en liten hake!  AIK har inte alls spelat lika övertygande denna säsong. Där man förra året enkelt kunde stänga en match vid tvåmålsledning har man i år ofta tappat både spelet, matchen och poängen! Lägg därtill riktiga djupdykningar varvat med topprestationer.

AIK känns kort och gott inte alls lika stabila i år. För få av deras "bättre spelare" har levererat  under säsongen. Inget får mig att tro att allt  plötsligt faller på plats nu när det gäller. AIK kommer denna gång ta poäng av ES-lagen men istället torska mot Växjö och AIS. Det är lag som AIK haft ruskigt svårt för under pågående (och föregående) säsong. Med maximal otur vinner AIK, som vanligt, mot Leksand, tar poäng mot SSK och Rögle men tappar chansen till ES genom förluster mot AIS och Växjö! Det vore ett rejält mörker ur ett AIK:fans perspektiv. Man kan uttrycka sig så här:
-Bönderna kommer sätta käppar i hjulet för Stolta AIK!

Fortsättning följer....

1 kommentar:

  1. Olle, en mycket bra "kort analys" av kvalet. Tror du ligger rätt i dina positioner. Även om Rögle är en riktig pain där bak. De har spelat annorlunda på slutet med mer och högre press i banan.

    Skrev precis på Boris blogg att jag har ingen energi längre, känner mig inte ens laddad att åka till AXA. Oroväckande!

    SvaraRadera