19 mars 2010

Imponerande...

 Istället för fågelbur?


 I dag bevisade Almtuna att de är ett riktigt riktigt bra lag. I kvällens match mot Malmö var det ett frejdigt, fartigt, offensivt AIS som fullkomligt körde över ett trött, segt, oinspirerat Malmö. Det var kort och gott klasskillnad. Och självklart fortsatte Elias Fälth med sitt lugna kretativa backspel. Så många anfall han satte igång med hårda exakta pass på bladet till forwards som kom med fart i mittzon. Om det inte fanns någon att passa åkte han helt enkelt in med pucken i anfallszon och satte upp det offensiva spelet. 

Idag visade många spelare i AIS upp sig från sin bästa sida. Allt från målvakt till backar och forwards. Almtuna ser ruggigt kompletta ut när de får utrymme för sitt spel. Varje femma går in och gör precis samma jobb. Gnuggar på över hela isen. Lämnar inte motståndarna minsta yta att spela på. Tappar de puck i anfallszon är de genast på väg hem i högsta fart. Det synes vara hopplöst att få snabba spelvändningar på dem då de har lika mycket folk med åt alla håll på isen.

Det enda som talar emot Almtuna är egentligen det egna spelsystemet. De allra bästa lagen i kommande kvalserien har en dimension till i sitt spel. De kan växla mellan en disciplinerad defensiv och en aggressiv offensiv allt efter behov. Ett sådant lag kan vänta ut sin motståndare och när tillfälle ges vända spelet och skapa ett våldsamt tryck framåt. 

Jämför jag AIK med AIS så ser jag dessa skillnader. AIS spelar en rolig fartfylld offensiv ishockey där de hela tiden skapar sina egna lägen. AIK, däremot, kan dra sig tillbaka, lita på sin fina defensiv för att straffa sina motståndare så fort de tappar puck eller gör andra misstag.

 Ser man på SSK ur samma perspektiv får man lägga till att deras spelare  är skickligare i allt - troligtvis - är det bäst att tillägga. Kommer man från ES så förväntar man sig åtminstone att spelartruppen håller en högre nivå rent generellt. 

Almtunas chans i den kommande kvalserien är att motståndarna inte tar dem på riktigt allvar. Om så sker kommer de raskt bli straffade. Inget annat lag i den kommande kvalserien är i närheten av AIS oerhörda intensitet på isen. Frågan är bara om de orkar upprätthålla den i tio tuffa omgångar mot riktigt bra motstånd!

Sett till spelare för spelare i de lag som nu går in i kvalserien har AIS den klart tunnaste truppen. En skada på någon forward kan få förödande konsekvenser. De har inte precis en uppsjö av spelare på bänken att kasta in..

Oavsett hur det går är det bara att lyfta på hatten för Almtunas fantastiska sätt att spela ishockey. Jag tycker de på ett utmärkt sätt bevisat att rinkens storlek inte är avgörande när det gäller att skapa en publikvänlig ishockey. Nej, hemligheten är istället att AIS har en tränare som verkligen låter spelarna spela en publikfriande ishockey...

För övrigt börjar jag irritera mig allt mer på Carl Söderbergs fågelbur till ansiktsskydd. Låt vara att han har fått en ögonskada tidigare, men, snälla någon - finns det ingen annan praktiskt lösning?  Emellanåt får jag en känsla av att han drar fördel av detta skydd. Det är lite som när man gick i plugget och fick lära sig att "man slår inte en med glasögon"! Han går in ganska fränt i närkamper allt som oftast och delar gärna ut ett och annat tjuvnyp just med vetskapen om att ingen kommer ge han en "smäll på käften" då ett heltäckande ansiktsskydd förhindrar detta!

Ge grabben ett par rejäla skyddsglasögon istället!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar