11 november 2014

Omstart...

Dags för match efter ett mindre uppehåll. Ett uppehåll som föregicks av en mycket neslig, och jobbigt, förlust mot Mora på hemmais. Vi var mindre än en minut från sudden och poäng då Mora lyckades med konststycket att få till backskott, retur, och mål. Själva hade vi briljerat långa stunder i powerplay tidigare under matchen och skapat enormt bra chanser utan utdelning. Istället för en eller två poäng till oss blev det tre till Mora.

Nu väntar en mycket svår bortamatch mot Karlskrona. Ett lag som spelar i stort sett på samma sätt som förra säsongen. Samma spelidé. Snabba uppspel från back, snabba omställningar när de vinner puck, full fart framåt och ofta rakt på mål. Det är lite som att trycka på en knapp varje gång de vinner puck någonstans på isen. Deras forwards drar iväg direkt, med hög fart, och nästan alltid lyckas de hitta in med puckar mot mål.

Då vi själva inte excellerat med speciellt hög fart i någon större utsträckning denna säsong blir det till ett riktigt kraftprov att bemöta KHK:s fart.  Enligt den statistik som finns tillgänglig kan man utläsa att vi är ett av de lag som har mest puckinnehav i matcher. När det gäller KHK gäller det omvända. Vi vill spela mer med puckkontroll, äga pucken, kontrollera spelet medan KHK mer bara kör. Två olika spelsystem som möts med andra ord. Vi kör med lite handbroms medan KHK väljer att köra med öppna spjäll. 

Detta kommer givetvis ställa stora krav på att våra forwards orkar, vågar, kliva upp och stänga lite åkvägar, passningsalternativ, och därmed bromsa KHK:s vilja till fart genom mittzonen. Frågan är om vi väljer att ställa upp med styrspel i mittzonen(har inte fungerat speciellt bra) eller om det blir stallorder om att ligga högt, stressa, KHK:s backar.

Den som såg matchen mot Mora upptäckte säkert hur framgångsrika de var med just detta. Deras forwards klev fram, och upp, väldigt högt och satte ständigt press mot våra backar. Något som gjorde att vi hade väldigt svårt att få upp fart för att ta oss genom mittzon med puck under kontroll. Oftast blev våra forwards lätta offer för Moras taktik och fångades in längs sarger eller sarghörn.

Kan vi utöva samma framgångsrika koncept mot KHK som Mora lyckades mot oss är mycket vunnet. 

Som vanligt gäller det gamla vanliga för att det ska kunna bli poäng i kvällens match:
Undvika onödiga utvisningar
Utnyttja eget powerplay
Eliminera egna misstag

Till detta hoppas jag vår Jonas Fransson kan komma upp till den nivå som jag vet han har i sina bästa stunder. Med en riktigt het Fransson ökar våra chanser till poäng dramatiskt.

Till kvällens match får tydligen våra tränare möblera om i formationerna igen(suck och stön!). Denna gång beroende på sjukdomar samt att en ny spelare, Jan Urbas, ska in på isen.  Tyvärr har vi tvingats till många omkastningar i våra formationer de senaste matcherna vilket inte skapar den harmoni och kontinuitet som man skulle önska.

Nu kör vi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar