9 november 2014

Dags att revidera, tänka om.

Dags att hitta en ny väg till framgång..När säsongen stod för dörren var jag en av många som lät sig hänföras och ryckas med. Den trupp vi ställde på is denna säsong var sannolikt den starkaste, sett till namn, sedan omstarten efter konkursen. För första gången någonsin(!) fick vi behålla den stomme av spelare som vi ville bygga vidare på. På forwardssidan såg vi helt enkelt ruskigt starka ut. 

Nu har vi spelat tjugo omgångar av serien och utfallet blev inte alls det jag tänkt mig. Två av de tänkte spetsspelarna har fått lämna och laget ligger och sladdar på elfte plats i tabellen. Vi har lyckats spela in tjugosju poäng på dessa omgångar. Ett snitt på ynkliga 0,7 poäng per omgång. Detta är givetvis ett underbetyg. 

Under samma tid har vi lyckats producera 48 mål framåt vilket ger ett snitt på 2,4 mål. Detta trots att årets trupp innehåller betydligt mer offensiva muskler än föregående säsong. Bakåt har vi släppt in 51 kassar vilket ger ett snitt på 2,5. 

Inför säsongen trodde jag på en aningen sämre defensiv men framför allt en betydligt bättre offensiv. Istället för att vinna med uddamålet i var och varannan match som tidigare säsonger räknade jag med fler mål åt bägge håll. För att förtydliga förväntade jag mig slutresultat som 5-3, 6-4, snarare än 2-1, och 3-2 som många tidigare säsonger.

Så här ser resultaten ut när vi vunnit under dessa tjugo omgångar:

Västerås - Asplöven 2-1
Västerås - Oskarshamn 3-0
Timrå - Västerås 0-2
Björklöven - Västerås 1-4
Vita Hästen - Västerås 2-5
Västerås - Södertälje 3-0
Asplöven - Västerås 2-6
Västerås - Timrå 4-3(straffar)
Rögle - Västerås 3-4(sudden)

Totalt: 33 - 12
Mål framåt: 4,1
Mål bakåt: 1,5

Att bara släppa in 1,5 mål i snitt i ovanstående matcher är naturligtvis alldeles utmärkt. Att göra 4,1 mål framåt i varje mach är även det klart godkänt. Problemet är att vi förutom dessa vinster endast tog poäng i två matcher till som förlorades i sudden. Det innebär, smärtsamt nog, att i nio matcher blev vi helt utan poäng.

Det är de övriga nio matcherna, där vi gått poänglösa, som ställer till det. Jag frågar mig helt enkelt hur vi å ena sidan klarat av att spela så pass bra att vi tagit dessa meriterande segrar för att sedan misslyckas så fundamentalt i andra matcher.

Bevisligen finns det tillräckligt med potential i laget för att kunna vinna varje match man går ut för att spela. 

De förluster som känns tyngst är:
Almtuna borta 0-2
- Här var inte laget med alls från start. Kom aldrig in i matchen överhuvudtaget. Mest en pina att följa.
BIK Karlskoga borta 2-5
- Två snabba utvisningar i inledningen av matchen gav BIK 2-0 och matchen.
AIK hemma 1-2
- En pinsam historia där laget underpresterade två perioder. En uppryckning i sista räckte inte till poäng
KHK hemma 0-4
- När man trodde på en rejäl uppryckning kom säsongens riktiga spelmässiga bottennapp.

I tre av våra förlustmatcher ovan, Almtuna, AIK och KHK, underpresterade laget å det väldigaste. I matchen mot BIK gjorde man en spelmässigt hedervärdig insats utan att kunna hota. Det som gör mig brydd är hur laget visade upp så olika ansikten från en match till en annan!

Min uppfattningen är att laget, de senaste sex sju omgångarna, har hittat en betydligt bättre lägstanivå. Prestationen är överlag bättre sett över tre perioder. Dock har vi fått betala dyrt för några individuella misstag. I senaste matchen mot Mora slarvade vi bort ett powerplay i slutminuten vilket medförde att Mora kunde vinna matchen under full tid. En olycklig utvisning, och så var den matchen förstörd. 

En annan sak som jag anser bidragit till vår magra poängskörd är, målvaktsspelet. Nej, Bjurö och Fransson har inte varit dåliga. Däremot har ingen av dem kommit upp i en nivå där de räddar laget från förlust. Viss skillnad. Se bara Moras målvakt senast mot oss. De puckar han inte såg fick han på sig. Så spelar en målvakt som är i zonen. Som en jädrans vägg!

Jag har, här och nu, bestämt mig för att revidera mina förhoppningar på laget denna höstsäsong. Klarar vi av att klättra till en plats runt sex till åtta i tabellen innan jul är jag nöjd. Sedan får vi se. 

Nu laddar vi om..
8 kommentarer:

 1. Hej Gurkolle,

  om vi tagit 27 p på 20 omgångar borde genomsnittet vara 27/20= 1,35 poäng, men annars håller jag med dig. Bättre att sänka förväntningarna till något mer realistiska nivåer, trots att laget borde ha kapacitet att ligga i topp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har naturligtvis rätt. Jag som räknade alldeles galet!

   Radera
 2. Dom som ska göra mycket mål - gör mycket mål.
  Dom som ska göra ganska mycket mål - gör inte mål
  Dom som inte ska göra mål - gör inte mål
  Så är det..

  SvaraRadera
 3. Ge det tio matcher till. Då vet vi mer definitivt om det är topp-2 eller topp-8 som gäller för laget. Om laget efter 30 matcher tex ligger på en 5e-plats med fortsatt kontakt med topplagen, återstår fortfarande 22 matcher och därmed väldigt många poäng att spela om. /Vimmerbyarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet som jag ser det är att det finns ett (skräck)scenario där alla lag fortsätter plocka poäng i samma takt som nu. Om så sker ligger vi risigt till. För att vi ska klättra upp måsta andra lag ramla ned.

   Ser man på tidigare säsonger så har lagens placeringar efter omgång 20 inte förändrats nämnvärt. De allra flesta lagen har därefter rört sig endast någon enstaka placering upp eller ned.

   Men, det innebär inte att ge upp utan att sänka målbilden till något mer realistiskt. Det handlar då om att anpassa sig till denna nya målbild på bästa sätt. Att komma sex i serien med ett väl sammansvetsat lag är ingen nackdel.

   Radera
 4. Så sant! Om laget skulle komma överens om att i första hand inrikta sig på topp-8 och släppa tanken om topp-2, skulle de minska pressen på sig själva. Detta skulle i sin tur troligen leda till bättre resultat, vilket skulle sätta press på lagen i toppen. Då skulle det berömda halmstrået om topp-2 finnas kvar.

  SvaraRadera
 5. Håller med om att det ofta kan bli bättre med lägre krav, krampen och frustrationsnivån avtar och fokus på jobbet kommer i fokus

  SvaraRadera