16 november 2014

Match igen - SSK

Så har det gått några dagar sedan den senaste förlusten och nu ska grabbarna in i ringen igen. Den snöpliga förlusten är säkerligen förträngd och nu siktar laget på en vinst. Som jag skrivit tidigare kommer alla matcher fram till jul vara av karaktären "vinna eller försvinna". Med det läge vi har i tabellen är det bara segrar som räknas. Visst kan man trösta sig med att tabellen är jämn och att "alla slår alla" men det undantar inte det faktum att vi måste börja vinna själva - igen. Vi behöver en streak med matcher där laget kommer upp i prestation och bärgar poäng. De må vara ett, två eller tre poäng. Men poäng måste vi ha i varje match framöver. Med varje ny poäng kommer per automatik lite mer mod ingjutas i truppen. Spelarna får med sig en dos positiv energi från en match till en annan.

Det finns, i mina ögon, ett par saker som måste fungera bättre kommande matcher för att drömmen om ett avancemang uppåt i tabellen ska hållas levande:

1. Målvaktsspelet. 
- Här har tränarna något att fundera på. Jonas Fransson magra insats senast mot BIK Karlskoga. Var det ett resultat av bristande defensiv eller svagt målvaktsspel. Hur resonerar man? Ska man låta Fransson fortsätta och förlita sig på att backar och forwards hittar tillbaka till rätt positioner i det defensiva spelet? Det är allom bekant att en målvakt är bra när defensiven i övrigt fungerar. Lite som i handboll. Ett viktigt samspel mellan utespelare och målvakt.
Franssons statistik: 90.89% (8) 18 matcher
Bjurös statistik: 90.00%  4 matcher

--------------------

2. Backspelet.
- Nej, det såg inte bra ut senast mot BIK Karlskoga. Vad det berodde på är jag inte man att avgöra. Men rent allmänt såg det lite valhänt och tveksamt ut på en del händer och fötter. Är det forwards som inte gör sitt som skapar denna känsla av tveksamhet? Här måste det upp ett par snäpp för flera av våra backar. Kanske läge att förenkla. Sarg ut? Visst, det ser inte roligt ut alla gånger, men hellre det än att vi fastnar i egen zon. Dessutom önskar man verkligen att våra backar ges möjlighet att hitta forwards med ett snabbt förstapass. På bortaplan är allt tillåtet för att freda egna målet. Skit i finesserna och skicka trissan...

--------------------

3. Spelet fem mot fem
- Nej, jag anser inte att Martin Filander fått riktig ordning på vårt spel fem mot fem på isen. Om detta sedan beror på spelarnas oförmågor eller annat är inte lätt att veta. Men vi har generellt svårt att skapa riktigt bra offensivt tryck i denna spelform. Med detta menas att vi inte tillräckligt ofta kommer till bra avslutslägen. Här tror jag det handlar om att spelarna måste bli duktigare på att ge varandra rätt understöd. Att man agerar tillsammans i sina aktioner på isen. Framför allt gör vi alldeles för lite mål i denna spelform. 

Fem mot fem: 32 mål (22 omgångar) Snitt: 1,5 /match
En man mindre: 3 mål (22 omgångar)
Powerplay: 20 mål (22 omgångar)

--------------------

4. Boxplay
- Jag sitter med andan i halsen varje gång vi utövar denna spelform denna säsong. Ok, det är inte alls uselt, men samtidigt inte alls så utstuderat välorganiserat som förra säsongen. Är det månne de större zonerna som ställer till det här? 
Vår stats i denna spelform: 78.35 (10)

--------------------

5. Powerplay
- Vår förstauppställningen är bra. Mycket bra. Jag önskar bara att vi vågar ta fler avslut från backposition. Inte bara Williams kan skjuta från blå. Problemet är inte vår förstauppställning. Det är istället när pp2 kommer in. De har ofta svårt att överhuvudtaget komma in i anfallszon och sätta upp spelet. Hur kan man lösa detta? Vi behöver en andraformation i pp som kan komma in och sätta tryck. Kan man tänka sig att låta Robin Jacobsson och Johan Jonsson spela i pp2? Båda har tillräckliga skills för att kunna hantera detta. Sedan  komplettera  med Fredda Johansson, Broc Montpetit och Mikael Frycklund. 
Vår stats i denna spelform: 25.32% (3)

--------------------


6. Målskyttet
- Det är då själva den. När Mikael Frycklund gör mål gör ingen annan mål. När Fredrik Johansson gör mål, ja då gör ingen annan mål. När Dustin Johner gör mål, ja, då gör ingen annan mål, osv. Det verkar vara en förbannelse detta. Vi har många spelare som borde kunna göra mål, i samma match! Men det verkar som förgjort. Och vad har hänt med Jeremy Williams målskytte? För att inte tala om "stackars" Broc Montpetit som i match efter match skapar lägen utan att få in pucken. Den dagen det lossnar i målskyttet kommer segrar att radas upp. Och då har jag inte ens nämnt Mathias Bromé som lyckas bränna ett jätteläge i varje match, typ! Är det en förbannelse? 


Då jag följer våra konkurrenter flitigt står jag fast vid att vi har ett spelarmaterial som kan jämföras, spelare för spelare, med vilket annat lag som helst i Hockeyallsvenskan. Vi är inte ett dugg sämre, på pappret, än tex Malmö eller Rögle. Problemet för oss just nu är att våra spelare uppvisar en oförmåga att leverera prestation på tillräckligt hög nivå, samtidigt. Det är alltid något som brister under matcher. Lite som det klassiska med att en kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk. 


Vi ska dock ha i minne att det som försatte oss i denna prekära situation är:

- Premiärförlusten mot Vita Hästen och den efterföljande bortamatchen mot SSK. Noll poäng efter två omgångar. Ingen rolig start.

- Omgång sju till tolv då vi endast tog två(2) poäng. Här svajade det till ordentligt. Sex matcher i rad då det mesta gick åt skogen.

Efter omgång tolv håller vi  jämna steg i poängplockandet med alla andra lag. I flera fall har vi tagit fler poäng. Detta är dock en klen tröst då vi ligger näst sist i tabellen i skrivande stund. 


--------------------

Törst man hoppas på att det senaste tillskottet i truppen, Jan Urbas, ska fortsätta att leverera som i de första två matcherna?

--------------------

Då jag är en obotlig optimist, för det mesta, räknar jag kallt med att laget överraskar genom att sno åt sig alla tre poäng i morgondagens match.

--------------------

Nu kör vi!








3 kommentarer:

  1. Södertälje får nog anses som favoriter ikväll. Men jag både tror och hoppas på att VIK kommer göra en bra match ikväll och ge SSK en rejäl match. Sedan återstår det att se om det räcker till några poäng eller inte. ..Men punkterna du tar upp, har ju främst varit synliga på hemmaplan. Därför är jag mer frågandes och skeptisk inför matchen på torsdag. Känns mer optimistiskt inför ikväll. /Vimmerbyarn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har alldeles rätt på ett sätt. Vi spelar tydligen mer "avslappnat" på bortaplan. Då är det motståndarna som får ta initiativet och vi anpassar oss. Värre på hemmaplan då vi förväntas ta tag i taktpinnen...

      Radera
  2. Precis. VIK får se upp för Jakob Karlsson ikväll. Nyförvärv från Vimmerby som tydligen gjorde mål för dom när han spelat på try-out i två matcher. Var kapten i Vimmerby. Spelar center i Södertälje som jag uppfattade det. ..

    SvaraRadera