29 november 2014

Städa - kasta ut!

Städa truppen ....Läser att MrMadHawk tycker att Malmö ska städa lite i sitt lag. Han är inte nöjd med lagets prestation så här långt och anser att det behövs städas i truppen. De som inte presterar som förväntat måste bytas ut. Här gäller att få upp prestationen i truppen och alla metoder är tillåtna. En säsong som denna har man inte råd att prata om kontinuitet och långsiktighet. Här gäller att gripa chansen till avancemang till SHL. Den spelare som just nu är på väg bort är tydligen Tony Romano. En spelare som likt vår egen Broc Montpetit inte levererat så många poäng. 


I många stycken har han rätt i sitt resonerande. Just denna säsong kan jag acceptera fler ”panikåtgärder” än en normal säsong. Att summera säsongen och inse att vi kunde gjort det bättre om vi gjort på det ena eller andra sättet är ingen tröst. Här gäller det nog att agera medan tid är innan chansen till avancemang snöpligt rinner mellan fingrarna även på oss. 

Frågan är bara på vilket sätt vi behöver agera för att få fart på laget. Då menar jag riktig fart. Då menar jag att alla spelare kommer upp på den nivå som vi kan förvänta oss. Maxnivå!

Vad har gjorts fram till nu för att få ordning på truppen?

Matt Fornataro har lämnat
Evan McGrath har lämnat
Robin Jacobsson har värvats
Erik Andersson har lånats in
Jonte Berg har värvats
Stefan Gråhns har värvats
Jan Urbas har värvats

Två tänkta offensiva spetsspelare har lämnat och fem andra spelare har anslutit.Spelare in i truppen:

Stefan Gråhns
- Personligen ser jag inte Stefan Gråhns som en poängspelare utan mer som en humörspelare. En spelare som genom sitt agerande på isen ska röra om och skapa lite kaos. Vara lite lagom elak och i ansiktet på våra motståndare. Något som han klarat av på ett utmärkt sätt. Stefan kan kvittera ut godkänt för sina insatser så här långt!
(12 matcher, 2 mål, 3 assist, 5 poäng +2)

Jonte Berg har tillfört fart samt förstärkt vårt boxplay. Något som han gjorde på ett alldeles lysande sätt när han var med oss tidigare säsonger. Frågan är om man kan använda honom till mer offensiva uppdrag? Våga flytta upp honom i en formation där det finns möjlighet att bidra än mer offensivt. Å andra sidan fungerar han väldigt bra i fjärdeformationen. Jontes insatser är utan tvekan på den nivå som kunde förväntas. Med andra ord bedömer jag hans intåg som godkänt.
(17 matcher,0 mål, 1 assist, 1 poäng +3)

Erik Andersson anser jag delvis tillfört mer fart offensivt. Mina insikter och kunskaper om Eriks kvaliteter var väldigt vaga när han kom till oss. Däremot har jag förstått att våra tränare ser en stor potential i denne spelare. Finns det än mer att hämta här eller är det vi ser nu hans maxprestation? Fram till nu anser jag att han kan kvittera ut godkänt betyg och detta utan att skämmas.
(16 matcher, 5 mål, 2 assist, 7 poäng  +2)

Robin Jacobsson får anses ha tillfört offensiv spets och defensiv tyngd i backspelet. Till en början såg det lite stelt, kantigt, och orörligt ut. Men i takt med allt fler spelade matcher har Robin börjat hitta tillbaka till det spel som gjorde att Luleå hämtade honom för spel i SHL. I den senaste matchen vågade han ta ännu ett steg på sin utvecklingskurva då han agerade rejält defensivt och kreativt offensivt. I mina ögon förtjänar Robin ett lite högre betyg än övriga nyförvärv. Godkänt med smak av väl godkänt!
(10 matcher, 1 mål, 3 assist, 4 poäng  +/- 0)

Jan Urbas har tillfört fart och tyngd i offensiven. Då han bara spelat sex matcher är det lurigt att bedöma honom på ett rättvist sätt. Tendensen är dock klar. Jan Urbas har möjlighet att tillföra en dimension i vår offensiv som vi tidigare saknat. Tyngd och fart. Lägg därtill ett alldeles utmärkt spelsinne, bra avslut, så öppnar det upp för något riktigt bra och intressant i fortsättningen. Men, visst, det han gjort hittills är godkänt!
(6 matcher, 0 mål, 4 assist, 4 poäng  +2)

----------------------

Utfallet på de spelare som kommit in i truppen under säsong får anses som godkänt. De har alla tillfört komponenter som är viktiga för ett fungerande lagbygge. Jag vill därför även ge vår, stundtals hårt kritiserade sportchef, en eloge för ovan nämnda värvningar. 

Frågan är då, behöver vi förändra mer, just nu? Jag är tveksam. Nej, jag tycker inte det. Istället anser jag att allt fokus nu måste vara att få igång fler spelare, samtidigt, under match. För tillfället känns det som om det ständigt är lite slagsida i prestation. Sällan flera spelare som levererar på förväntad nivå i samma match. Det är olika spelare som kliver fram vid olika matchtillfällen. Nu pratar jag givetvis om våra forwards. Vår offensiv.

Trots 26 spelade omgångar har vi ännu inte funnit de optimala kedjeformationerna. Det är inte bra. Inte bra alls. Ännu famlar våra tränare lite i mörkret i denna fråga, hävdar jag. Nästa steg blir att sätta det offensiva spelet på plats. Det ena en förutsättning för det andra. Först när spelare finner kemin i sina formationer kan man förvänta sig att spelet ska börja fungera allt bättre. Jag vill påstå, helt frankt, att lyckas tränarna med denna delikata uppgift så är vi inte i behov av att förändra truppen innan jul. Vi har tillräckligt bra spelare för att vinna våra matcher som det är redan nu. När januari kommer vet vi mer.

Så jag summerar:
- Målvaktsspelet är ok
- Defensiven är ok
- Boxplay är ok (80.3 %)
- Powerplay är bra (24,4%)
- Offensiven i spelet fem mot fem måste bli bättre (Vårt målsnitt ligger på låga 1,5)


Ha det gott!


2 kommentarer:

  1. Att värva fler spelare till lagbygget VIK, blir bara som att bygga på fler våningar i ett hus med en instabil grund. Får de inte ordning på grunden, spelar det ingen roll vilka spelare de värvar. Spelare som är realistiska att värva alltså. En dålig grund kommer resultera i ett husras, vilket kan jämföras med fortsatt spel i Allsvenskan nästa säsong. Dessutom skulle ytterligare nyanlända spelare bara sätta griller i huvudet på de spelare som redan finns i truppen. Kanske kan ev förstärkningar vara aktuella under början av nästa år under förutsättning att de fått ordning på grunderna. Förhoppningsvis är de på rätt väg nu efter matchen senast.

    SvaraRadera