28 december 2011

Bofors - Karlskoga

Den har varit med förr - och här kommer den igen!

Märkligt det kan bli i denna världen. Bofors blev - Karlskoga! Man kan undra om stämpeln laget haft under en mängd säsonger nu blir ett minne blott. Kan de med detta namnbyte lämna "grisen" bakom sig och bli ett mer städat lag? Bloggen tvekar. Det är som med Zebran. Man kan tvätta den hur många gånger som helst men ränderna går aldrig ur. Så kommer det sannolikt bli  med Bofors namnbyte till Karlskoga. De kommer få leva med "grisstämpeln" ännu en tid. Det behöver dock inte vara av ondo. En liten klubb från en oansenlig liten stad i en bortglömd del av Sverige kan behöva något att sluta upp kring. De kan unisont knyta näven och hytta mot oss andra. Det blir de mot oss. David mot Goliat. Typ. 

En gång i tiden fanns det ett annat brukslag som skördade framgångar i ishockesverige. Tänker på en närbelägen kommun till Västerås - Surahammar. En liten bruksort utslängd i skogen på armlängds avstånd från en större stad. Där föddes en anda som drev spelare, ledare och supportrar. Trots sin litenhet kunde de hävda sig mot större föreningar och större städer. Bruksandan. Än idag stretar Surahammar på i det fördolda. Vägrar lägga sig ned och dö. Än finns lite av bruksandan kvar. Det är på sitt sätt beundransvärt...

Tar vi några kliv till i geografin hittar vi Arboga. För några säsonger sedan var man med och spelade i Allsvenskan. Man var till och med så framgångsrika en period att man gjorde anspråk på att spela i kvalserien! Inte illa. Inte illa alls av "en liten sketen håla" som Arboga! 

Vad jag vill visa är att Bofors, öhum, Karlskoga inte på något sätt är unika. Det har funnits föreningar före dem som med små omständigheter nått stora sportsliga framgångar. 

En annan stad/kommun som en gång i tiden stoltserade med ett riktigt bra ishockeylag är Fagersta. Men nu är det länge sedan. De för numera en tynande närvaro i del lägre divisionerna. En annan är så gammal att man minns derbyn som spelades mellan Västerås och Fagersta. Det var riktiga derbyn....

Så kort sagt. Bofors, hm, Karlskoga, gör det bra men det är egentligen inget märkvärdigt, det de gör. Det var ungefär det jag ville komma fram till....

- Krossa Karlskoga!


2 kommentarer:

  1. hahahah
    Se på vad hockeyn var på den tiden (ne just ja ni var i tvåan efter ytterligare en kurs) den var inte i närheten av dagens, sen om du vill veta har vi spelat i allsvenskan sen den startade 00/01 ungefär så vi är STORT före er, en stad på över 100 k 2000 åskådare, o inte någon annan sport på hög nivå.

    SvaraRadera
  2. Håller med dig Olle! Inte ett dugg märkvärdigt att vi ligger topp två, vi ligger där vi ska ligga helt enkelt. BIK kommer alltid vara en större och mer kulturell klubb än Västerås!

    SvaraRadera