21 mars 2009

Södertälje - dags för rakning!

Genom åren har man sett ett antal olika upplagor av denna anrika förening på besök i Rocklundahallen. Det har ofta varit täta, spännande, och ibland, direkt avgörande matcher mellan lagen som spelats. Alla, antar jag, minns backlegenden i SSK Anders Eldebrink. Vet inte hur många tillfällen man på läktaren satt och önskade att någon i VIK skulle kliva fram och sätta in en tackling på denne spelare. Han var så ruskigt pucksäker, och gjorde endast undantagsvis misstag, vilket självklart störde oss på läktaren.

Av en slump råkade jag stöta på en spelare från VIK och under samtalets gång kom jag in på ämnet Eldebrink. Jag ställde då frågan:

- Varför kan ingen i laget sätta in en tackling på Eldebrink så han tappar lite fokus? Svaret jag fick underströk vilken bra spelare denna back var. Han sade nämligen:
- Det går inte att tackla honom. Han är för duktig på skridskorna så när man försöker tackla åker han bara undan!

Det finns bara ett fåtal backar genom åren som haft dessa unika kvalitéer. Niklas Lidström och Kenny Jönsson är idag två typiska ”Eldebrinkare”. De är inte speciellt fysiska i spelsättet men oerhört duktiga på att läsa av spelet och därigenom alltid ligga steget före i samtliga situationer!

Nåväl! Turligt nog har inte SSK backar av den digniteten idag, De är mer som ”husvagnar” i sitt rörelsemönster på isen. De är stora och starka men inte så kvicka på rören. Det är bra. Både Leksand och AIK visade att med fart gick det att ta sig förbi dessa ”stenstoder” och skapa chanser. Så fort farten på forwards gick ned blev de infångade och uppätna! Med andra ord måste alla forwards trampa på som aldrig förr i anfallszon. Om inte är vi rökta!

När det gäller SSK:s forwards så har de fortfarande en hel del att bevisa. Det jag sett fram till nu har inte varit så mycket Elitseriemässigt. Rögles forwards har sett betydligt rappare ut. Man skall dock inte negligera att de har hög nivå när de vill. De är ruskigt passningssäkra och är bra på att snabbt ställa om spelet. Däremot åker de inte ifrån våra spelare. Sedan har de några spelare kan bryta mönstret och vara väldigt kreativa.

Målvaktspelet hos SSK har varit bra. En viss Henrik Karlsson, stor som ett hus, har spelat väldigt stabilt(måste alla målvakter vara över 1.95 nuförtiden?). Där gäller det att sikta högt! Men iofs spelar det ingen roll då han täcker upp till ribban även knästående! Fusk?

Vad har vi då för chanser i morgondagens match? Enligt mig 25% chans. Inte mer. Detta utifrån vår senaste insats. För så är det. Form är en färskvara och den form vi visade upp senast var av ordningen ”utgånget datum”!

Kan vi däremot mobilisera samma glöd som i premiären mot AIK ökar vinstchansen till 40%!

Kliver ”Tarras” in och spelar ”så som bara han kan” ökar chansen till 50%!

Kan vi dessutom utnyttja ett eller annat powerplay tror jag på 51% vinstchans!

Med andra ord kan vi ta poäng om domaren, ribban, vädret, och turen står oss bi!

Så här går det på söndag:


14:00 7 -2
Leksands IF
Växjö Lakers HC

16:30 3 - 5
Rögle BK
AIK

16:30 5 - 3
Södertälje SK
VIK Västerås HK

1 kommentar:

  1. Låter som musik i mina öron, får du in detta, inte stikt siffermässigt, utan resultatmässigt på alla tre så kommer jag över och bjussar på några pilsner nån dag!

    Inge Bärs

    SvaraRadera