13 mars 2009

Nu gäller det!

Idag, eller i alla fall senare ikväll, gäller det. Fågel eller fisk. Återigen skall Västerås IK försöka ta sig an AIK på Hovet denna säsong. Ett AIK som fram till nu avfärdat mitt lag på ett genant enkelt sätt. Kommer det att upprepas? Vete sjuttons. Tror, eller hoppas, att laget lärt läxan och ställer in sig på att möta AIK:s anstormning på bästa sätt. Risken är uppenbar att AIK kommer drabbas av hybris, eller kanske chansen, och därmed går bort sig i sin iver att stilla de fanatiska supportrarnas drömmar om framgång och Elitseriestatus.

AIK är oerhört beroende av att vinna denna första match. De får inte förlora första hemmamatchen. De får inte tappa poäng på hemmaplan. De får definitivt inte förlora mot ett lag som de slagit enkelt förut! Man kan lugnt säga att alla press ligger på det svart-gula laget. Det är "Gnaget" som skall göra det.


Allt detta öppnar upp för VIK. De kan spela utan press. De kan låta AIK åka i åttor runt dem för att sedan gå på alla chanser som dyker upp. Tålamod och mod är nyckelorden. VIK måste ha modet att spela destruktivt. Bort med trissan. Sarg ut. Alla jobbar hem. Hjälp målvakten. Rensa bort returer. Korta byten. Har man modet till att spela "grishockey" kommer snart chanser att vända spelet för att istället utnyttja misstag från AIK. I takt med att VIK håller emot kommer AIK tappa lite i tålamod. Perfekt. Då skall vi slå till. Vi skall slå till hårt och skoningslöst. In i anfallzon, gå på mål. Inget jidder i sarghörnen. Inget snurrande. Bara skjut. Alla puckar på mål!


Allt i denna match kommer avgöras under de första fem till tio minuterna. Det lag som följer sin matchplan bäst kommer sätta sin prägel på resten av matchen. För att VIK överhuvudtaget skall ta hem denna svåra match måste vi få sitta i förarsätet. Vi måste få första målet. I alla tidigare drabbningar har AIK bestämt på isen. De har tagit ledningen och därefter styrt och ställt efter behag.

Det måste bli slut på det nu:)

Oavsett matchutgång ser jag fram mot denna drabbning med välbehag. Vi skall ta poäng, men, misslyckas vi, är det precis lika viktigt att vi ger AIK en rejäl match. Det tar vi med oss till omgången efter.

Minns hur vi började mot Brynäs borta i förra årets kvalserie. VIK åkte omkring och mer eller mindre bad om ursäkt för att man fanns! Inte förrens i sista perioden, när matchen redan var förlorad, började man lira! Och gjorde det riktigt bra. Idag. eller ikväll, skall vi banne mig vara med från första nedsläpp!


Låt spelet börja och låt ett gul-svart lag vinna:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar