1 december 2013

Seger, igen, men det var tufft...

Matchvinnaren!

Mora kom till spel en aning skadedrabbade. De första tre-fyra minuterna såg de väldigt skärrade och passiva ut på isen. Gulsvart satte upp bra fart och kom i våg efter våg stormande mot Mora-kassen. En handfull bra chanser skapades. Samma fina intensitet i inledningen som i de senaste matcherna på hemmaplan. Och precis som mot Malmö blev laget brutalt straffade mitt i anstormningen offensivt. Olycksgubben Fredrik Johansson tappade pucken när han skulle hämta trissan bakom mål för starta ett anfall. En Moraspelare kunde snappa upp den, passa fram till Jonas Westerling, som enkelt kunde göra 1-0 till sitt Mora.

En riktig kalldusch, minst sagt! Ett nytt bevis för hur viktigt det är att förvalta sina lägen. Efter detta ledningsmål fick Mora tillbaka tron på sig själva och började sakta men säkert jämna ut spelet. Som tur var för oss kunde vi kvittera genom Luca Caputi som höll sig framme på en målvaktsretur och tryckte in 1-1. Ett mål som väckte irritation hos Moraspelarna som hävdade att deras målvakt blev interferad i momentet innan pucken gick i mål.

Mikael Zettergren
Den andra perioden blev en jobbig period för oss hemmasupportrar på läktaren. Gulsvart försökte trycka på och Mora svarade med ständiga och snabba omställningar. De var ruskigt snabba att komma iväg genom mittzon och kom gång efter annan i farliga spelvändningar. Redan efter knappa sex minuter lyckades Mikael Zettergren göra mål på just en sådan spelvändning. Tappade puck i mittzon, lite lojt agerande av backarna, och vips stod det 1-2 på tavlan! Vad är det man säger? Jo, släkten är värst! Zettergren såg överlag väldigt pigg och rask ut och hade fler lägen att ställa till det för oss...

Bortdömda målet!
Gulsvart försökte sätta ännu mer press på Mora för att nå en kvittering och Mora tackade genom att skapa ännu fler snabba omställningar. Det var otroligt jobbigt att titta på då det hela tiden hängde på ett hår att inte Mora skulle göra ännu ett mål. Och det gjorde de, naturligtvis. Ett backskott och en något turlig styrning ställde hel Jonas Fransson i målet. Där kändes matchen körd. Men, se på fan! Domaren markerade att han ville kolla målet på video. Hög klubba, tydligen! Jag, och många med mig, befarade att det var ett korrekt mål även om det var svårt att se exakt hur högt Moraspelarens klubba befann sig. Gissa lättnaden då domaren valde att döma bort målet efter några minuters videogranskning. Ett beslut som bland annat Jonas Westerling ifrågasatte efter matchen.

- Efter att tittat på bilden misstänker jag att den visar en annan situation och inte 3-1 målet! Ett bevis för denna min tes är att det fortfarande står 1-1 i matchen!

Nåväl, vi kan tacka vår lyckliga stjärna att inte Mora fick det målet godkänt. Som vi spelade, lite desperat, mot ett skickligt kontringslag som Mora hade det blivit ruskigt svårt att gå ifatt. Sällan har väl ett lag visat prov på sådan fart i omställningsspelet tidigare i ABB Arena denna säsong!

2-2
Efter ett mer eller mindre misslyckat powerplay dök så läget upp till kvittering. Filip Sandberg jobbade kvar pucken i anfallszon, fick ner pucken bakom Moras mål, där Sam Marklund snyggt passade fram till Marcus Jonsson. Ett riktigt bra ishockeymål där vilja och aggressivitet belönades.

- Fantastiskt roligt att "Messy" börjat göra mål! För varje nytt mål kommer han inse att det faktiskt inte är så svårt, att han faktiskt kan. Dagens mål var ett bevis för detta. Ett mycket vackert avslut i ett pressat läge!

Den tredje perioden var en enda lång nervpärs där man inte visste vilken fot man skulle stå på. Båda lagen skapade chanser och matchen kändes helt öppen. Det betongförsvar som vi förlitat oss på så många gånger denna säsong fick verkligen bekänna färg mot Moras energiska snabbskrinnare. Mer än en gång blev vi överspelade, bortspelade, i egen zon men lyckades freda oss med en blandning av tur och skicklighet.

Avgörandet
Tomas Mitell var mannen som gav oss segern denna kväll. I ett powerplay smög han sig in i boxen och på pass från Jeremy Williams kunde han prickskjuta segermålet till 3-2 högt bakom Moras keeper. Kul att Tomas får utdelning i sin nya position i powerplay.

Slutfasen av matchen blev en enda tung press mot egna målet. Mora lyckades skapa ett enormt tryck genom att spela sex mot fem sista två minuterna av matchen. Hur vi lyckades freda oss är oklart då jag blundade när det stormade som värst. Han dock se hur Tony Romano kastade sig och täckte ett backskott! Det hade jag faktiskt inte förväntat mig av den lille liraren. Snacka om uppoffring för laget!

Otroligt härlig seger mot ett riktigt bra Mora! Ett Mora som fick matchen precis dit de ville och länge hade momentum. Deras ständigt snabba spelvändningar skapade enorma problem för våra backar och mer än en gång kändes det som om vi var rökta. Men, men. Gulsvart har nu visat upp en provkarta på olika vägar att vinna matcher. Det finns en otrolig arbetsmoral i laget som just nu firar triumfer. Fortfarande finns det en del brister i vårt spel, både defensivt och offensivt, men vem bryr sig så länge vi vinner!

Mora ska ha all heder av sin insats. Om de fått med sig sitt 3-1 mål tror jag aldrig vi orkat gå ifatt. Just då kändes vi som ett slaget lag. Den minnesgode kommer säker ihåg hur bittra vi var efter matchen borta mot BIK Karlskoga. Då åkte vi på två baklängesmål som bägge såg helt regelvidriga ut men som efter videogranskning godkändes. Idag var det vår tur att få videogranskningen med oss...

- För övrigt gladde det mig att både McArdle och Mårtensson var med i dagens match. De tillför en härlig dimension till laget med sitt spel. Lite roligt med McArdle som under dagens match ständigt valde "burskydd".

VIK-Mora 3-2 (1-1, 1-1, 1-0)
0-1 (4.28) Jonas Westerling (Mattias Beck, Johan Alcén)
1-1 (13.46) Luca Caputi (Jeremy Williams, Tomas Mitell)
1-2 (6.09) Mikael Zettergren (Trevor Fisherman)
2-2 (15.15) Marcus Jonsson (Sam Marklund)
3-2 Tomas Mitell (Jeremy Williams, Tony Romano).
Publik: 3 015.