19 december 2013

"Försäsongen" avklarad...Så blev det plötsligt ett uppehåll. Tid för reflektion och eftertanke. Efter 31 spelade omgångar är det dags för någon form av summering. Känns en smula overkligt att det redan är halvtid i serien. Fortfarande minns jag med plågsam tydlighet våra försäsongsmatcher som i det mesta gick i moll. Där såg man inte mycket av det spel som fram till nu givit oss en tredjeplats i tabellen. Något hände när serien väl startade. Egentligen kan man inkludera hela höstsäsongen till att vara en enda lång försäsong. Det är nu, efter jul, som allvaret börjar på riktigt. Det är då varje match kommer gälla på riktigt. Det är då det riktigt racet mot vårens höjdpunkt inleds. Racet som för vår del förväntas sluta med en direktplats till kvalserien.

Under resan gång, sedan seriestarten, har laget sakta tagit form. Spelare har, i vanlig ordning, försvunnit eller tillkommit. Värvningar har skickats hem, spelare lånats ut och in, och nyförvärv tillkommit. Samma gamla vanliga visa. Till skillnad mot förra höstsäsongen har vi denna gång varit förskonade från skador av epidemiska format. I dagsläget har vi två spelare som varit borta en längre tid pga skada. Andreas Frisk och Viktor Mårtensson. Ovanligt lite. I senaste matchen mot Djurgården åkte Jeremy Williams på en smäll men ännu vet vi inte konsekvenserna av den skadan.

Spelmässigt har vi vuxit match efter match. Små förbättringar har kunnat skönjas hela tiden. Allt fler spelare har kommit in i rätt formationer och i vissa fall har kemi uppstått. Ett exempel på detta är formationen med Luca Caputi, Sam Marklund och Jeremy Williams. Sam Marklund överraskade oss alla med ett överraskande bra spel som center i den kedjan. Men säg det som vara för evigt. I och med Stefan Legeins  intåg i truppen fick han kliva tillbaka och han plats övertogs av denne import. En rockad som ännu inte gett effekt. Här behövs mer speltid för kedjan innan man kan berömma eller fördöma. 

Det som varit stabilt i 29 av 31 matcher är vår defensiv. Ärligt talat var det vår defensiv som räddade oss många gånger i inledningen av serien. För all del även i många matcher i övrigt. Den största enskilda anledningen till det är givetvis vår Jonas Fransson. Backspelet har dock inte varit så solitt som man kan önska. Jag upplever att vi är snäppet sämre i det defensiva spelet överlag denna säsong.  Vet inte hur många gånger vi lyckats spela fast oss i egen zon. Vi är duktiga på att hålla rent framför egen kasse. Inte tu tal om det. Värre är det när våra backar erövrar puck och ska sätta igång spelet. Här finns mycket att förbättra. Jag ska inte heller sticka under stol med att jag emellanåt saknar Stefan Wargs resoluta backspel i årets upplaga av Gulsvart.

Att jag skriver 29 av 31 matcher handlar givetvis om Almtuna(0-6) borta samt Djurgården(0-5) hemma senast. Två matcher där laget inte alls var med på noterna. 

Under kommande dagar ska jag ta mig friheten att gå igenom spelare för spelare, match för match, och försöka analysera det som varit bra, dåligt, och riktigt uselt.

Under rubriken uselt hamnar givetvis vårt powerplay. Trots en viss uppryckning den senaste tiden håller den spelformen väldigt låg nivå. Kanske, eller troligen, blir det helt avgörande att få igång vårt powerplay för att nå vår målsättning denna säsong - kvalserien!

Jag kommer även spekulera i detta med in och utlåning av spelare. Det kostar på att värva och låna in spelare. Konsekvensen blir att andra spelare ställs åt sidan - och lånas ut. Bra eller dåligt är frågan. Både långsiktigt och kortsiktigt. 

Min spontana känsla är att föreningen har för avsikt att göra en "Leksand light" denna säsong. Man går all in, tar chansen. Lyckas Niklas Johansson få in Matt Fornataro i truppen efter jul förstärks denna min misstanke. Om så är fallet är det bara att hålla alla tummar...

Ska även, givetvis, försöka analysera övriga lags framgångar eller tillkortakommanden...

På återläsande...

3 kommentarer:

  1. bra skrivet! skall bli spännande att följa det här med spelarens prestationer i laget så här långt in på säsongen. tack för bloggen..

    SvaraRadera
  2. Niklas övertro på transatlanter är nästan komisk

    SvaraRadera
  3. Betalar man 200000 för Fornataro är man desperata.

    SvaraRadera