4 december 2013

Stabilt! Seger mot SSK ....

Trevlig kille på pressläktaren...


Dagen till ära åkte jag till Södertälje och Scaniarinken, Axa Sport Center, tillsammans med en representant för VIK FAN Central och fick därmed det stora nöjet att se matchen från pressläktaren. En något annorlunda vy för mig som normalt bevittnar matcher ur ett stående perspektiv, på en kortsida. Nu fick jag istället möjlighet att sitta och frottera mig med både NHL-agenter och spelare från SSK som satt på samma läktare. En spelare som jag passade på att prata med var bland annat gamle VIK-bekantingen Damien Fleury som inte kom till spel på grund av skada. Fick även möjlighet att prata med David Pastrnák och Johan Jonsson, båda skadadeDen sistnämnde åkte på en olycklig smäll i bortamatchen mot Djurgården och drabbades där av en hjärnskakning. 

Johan berättade öppenhjärtigt om hur jobbig situationen är med sviterna efter en hjärnskakning. Det finns ingen annan behandling än vila. Att ta en dag i taget och känna efter hur man mår. Det går inte heller att ställa någon säker prognos om hur lång tid det tar innan man återhämtat sig, blir frisk, efter en hjärnskakning. Det kan ta dagar, veckor, månader och i allra värsta fall blir man aldrig helt frisk igen. 

Vi pratade en stund om varför så många drabbas av hjärnskakning i dagens moderna hockey och det vi fann som gemensam nämnare var - farten! Sedan man tog bort redline-offside kommer spelarna med betydligt högre fart genom mittzon vilket ibland innebär kollisioner med olycklig utgång. Det innebär också att backar numera möter spelare som kommer stormande i högre fart. En fart man tar med sig in i närkampsspelet vid sarger. Oavsett vad som gör att frekvensen av skador med hjärnskakning som följd ökar så finns det nog anledning för alla inblandade att ta detta problem på största allvar.

När det gäller matchen var jag aldrig orolig. Vi började grymt bra och ägde SSK de första sex sju minuterna av matchen. I kraft av ett powerplay kom SSK bättre in i matchen och skapade ett antal bra avslut som Jonas Fransson avvärjde. Första perioden slutade 0-0 vilket får ses som rättvist. SSK spelade stundtals riktigt rörligt och bra i anfallszonen men hade, som vanligt, fasligt svårt att komma till riktigt bra avslut.

Den andra perioden tog vi tillbaka taktpinnen och kunde där ta ledningen via ett solomål av Jeremy Williams. Ni som såg hans 1-0 mål mot Djurgården kände nog igen er. Williams trampade iväg genom mittzon, rundade en back på blå som försökte chansbryta, kom ren mot Sebb Idoff i SSK och lurade elegant bort honom innan pucken förpassades i mål. Trots att SSK kvitterade genom ett något snöpligt(!) mål var det aldrig någon fara på taket. Det var vår period. Filip Sandgren höll sig framme på en retur och petade in 2-1 och innan perioden var slut avlossade Williams ett skott från blå som Luca Caputi elegant styrde in till 3-1.

Tredje perioden blev en lång, och stabil, resa mot slutsignalen och tre härliga poäng. SSK kunder reducera till 2-3 med knappa sekunden kvar men det kunde vi bjuda på en kväll som denna. Överlag en genuint bra insats av alla spelare på isen. 

Kedjan med Luca Caputi - Sam Marklund - Jeremy Williams fungerar just nu väldigt bra. Visst fastnar de ibland i egen zon, och får tryck mot sig, men när de väl tar sig in i anfallszon lyckas de nästan alltid hitta fram till bra avslut. Visst kan jag känna lite oro när de, ibland, spelar lite smånätt i egen zon men i de allra flesta fall lyckas de spela sig loss från motståndarnas press.

Lite spelarkritik:
+ Filip Sandberg går från klarhet till klarhet anser jag. Tar för sig allt mer och vågar numera hålla i och transportera puck på ett bättre sätt. Han jobbar inte bara hårt längre utan börjar visa upp ett allt mer konstruktivt offensivt spel.

+ Mattias Brommé kör på som vanligt. Även i denna match visade han hur betydelsefullt det är att åka fullt, hela tiden. Vid flera tillfällen lyckades han bromsa SSK när de ville vända spelet genom sin energiska forechecking. Fattas bara att han får lite utdelning offensivt nu i form av ett eller annat mål!

+ Stefan Legein, vårt senaste nyförvärv, såg inte alls så tokig ut trots att det var första matchen i laget. Hade några fina aktioner där han visade prov på både fint spelsinne och taktisk kyla.

Jeremy Williams är faktiskt lite bättre än vad jag hade förväntat mig. Det pratades mycket om hans sniperegenskaper när han anlände till laget. Personligen tycker jag han är mycket mer än en sniper. Många fina saker på isen även i denna match. Finurlig i sitt spel, minst sagt!

+ Luca Caputi fick kritik för en tid sedan. Många tyckte att han såg loj ut på isen. Jobbade bara med puck men aldrig utan. Oj vad han har ändrat inställning och attityd. Numera jobbar han stenhårt, över hela isen, i varje spelmoment. Dessutom en hygglig målgörare!


- Pär Helmersson är just nu inne i en liten svacka, enligt mitt förmenande. Kommer lite sent in i situationer, tar en del felbeslut, och passar ofta galet. Ingen större panik men jag hoppas han snäpper upp sig, snarast!

- Tomas Mitell har gjort några kassar framåt senaste tiden, vilket är bra. Men, herregud vad han ser loj ut emellanåt i defensiven! Thomas har aldrig varit speciellt rapp på rören utan mer en smart back som läser spelet och löser problemen. Nu önskar jag verkligen att den gode Thomas börjar trampa på ordentligt på rören. Är övertygad om att han kan komma upp en nivå till - minst!

- Kenneth "Bacon" Bergqvist är inte bra just nu. Visst, han hängde två baljor borta mot Oskarshamn, men i övrigt ser det lamt, lojt, och trögt ut! "Bacon" har mäktat med fem(5) poäng på tjugoen matchen vilket naturligtvis är skandalöst dåligt av den forne målskytten. Den stora frågan är hur, var, eller när Fagervall ska agera? Kan man bänka, skicka till Surahammar, eller ska man bara låta honom fortsätta som han gör?

- Nåja! Jag är övertygad om att Joakim Fagervall alltid tar ut det bästa laget och så länge Fagervall tror att "Bacon" kan tillföra något till laget så accepterar dessa tingens ordning. 


För övrigt passade jag på att dricka kaffe, glufsa i mig pepparkakor, köttbullar, smörgåsar, kakor, och prata med allt möjligt "löst folk" som jag stötte på under mitt tillfälliga besök på en pressläktare. Vill även passa på att berömma SSK till en väldigt trevlig arena. Verkligen "varm och ombonad" i jämförelse med vår egen gamla hemmaborg ABB Arena.


Nu krossar vi Almtuna!

2 kommentarer: