19 december 2013

Summering höstsäsongen 2013/14 #Lagen1. Karlskoga
Överraskar oss alla igen. I alla fall mig. Hade inte förväntat mig att de skulle gå så fantastiskt bra även denna säsong. Hemligheten? Tvillingarna Vesterholm och nye målvakten Justin Pogge. Offensiv spets och defensiv stabilitet. Lägg därtill det sedvanliga "vi ä Boförs och vi bare kööör". Man får inte heller glömma spelare, kulturbärare, som Martin Thelander, Fredrik Högren, Kristofer Näslund och Daniel Wessner. Spelare som stämplar in och visar vägen i match efter match. Har som vanligt fyllt på med lite anonyma spelare som sakta växer in i kostymen. Har ett mycket bra och vägvinnade grundspel och ett vasst powerplay. Spelmässigt snäppet vassare än förra säsongen, enligt mitt förmenande. BIK Karlskoga känns som ett givet lag för KS just nu...
Mitt tips inför säsongen: Placering 4-7


2. Karlskrona
Nykomlingar även denna säsong då de fick kvala för att hålla sig kvar. Jan Karlsson fick fortsatt förtroende som tränare och in i föreningen kom en ny sportchef - Stefan Bengtzén. En himla massa nya spelare värvades, runt 16 stycken. Av detta blev ett lag. Ett bra lag. Ett lag som framför allt vägrar förlora på sin hemmaplan. Mycket tack vare detta har man lyckats hålla sig i toppen av serien allt sedan de första omgångarna. En anmärkningsvärd bedrift. Två bra målvakter, en duktig back i Nick Angell, samt en drös spelare som plötsligt "är hur bra som helst". Andas mycket "Bofors" över detta gäng. Inte så konstigt med tanke på att sportchefen kommer just från - Karlskoga! Frågan alla ställer sig, inklusive jag själv, är: - När börjar raset?
Mitt tips inför säsongen: Placering 8-10


3. Västerås
En försäsong i moll förbyttes till en höstsäsong i dur. Åtminstone sett till tabellplacering. En rad importer har värvats och utgör ryggraden i laget. Senaste tillskottet kom bara för några veckor sedan i form av Stefan Legein. Nu ryktas att Niklas Johansson, sportchefen, jobbar röven av sig för att få in Matt Fornataro i truppen. Matt som fick foten från Leksand i dagarna gjorde en fenomenal säsong med oss 12/13 och är givetvis intressant. Den bästa värvningen, hittills, är nog trots allt Jonas Fransson från Rögle BK. Där täckte vi upp bra för förlusten av Lars Johansson som fick kontrakt med V Frölunda till denna säsong. Laget har dock en hel del kvar att bevisa innan man kan räkna in en kvalserieplats. Inte minst powerplay måste lyftas till betydligt högre nivå.
Mitt tips inför säsongen: Placering 1-3


4. Malmö
Till denna säsong trodde jag mer än vanligt på Skånes stolthet Malmö IF. Sportchefen Patrik Sylvegård gjorde ett bra jobb med värvningarna inför säsongen. En spelare som jag verkligen gillar, en av flera, i Malmös trupp är Joey Tenute. Spindeln, navet, i lagets effektiva powerplay. En liten men ack så spelskicklig center med en balans och puckkontroll utöver det vanliga. På backsidan är Jens Olsson min favorit. Duktig på rören och lika bra offensivt som defensivt. I laget finns även Frederik Storm, Henrik Hetta och Björn Svensson som firar triumfer med sin aggressivitet och fina skridskoåkning. Man får inte heller glömma bort gamle Tomas Kollar som gnuggar på och gör mycket nytta.

Det som sviktat en aning hos Malmö har framför allt varit målvaktsspelet. Därför tog man in Robin Rahm för en tid sedan. Kanske blir han den målvakt som stänger matcher till MIF:s fördel. Laget har gjort en klart godkänd insats så här långt och har kvaliteter för att utmana om en plats i kvalserien...
Mitt tips inför säsongen: Placering 1-4


5. Djurgården
I mina ögon det lag som såg giftigast ut inför säsongen. Trodde de skulle ta oss alla med storm och mer eller mindre köra av alla konkurrenter i årets hockeyallsvenska. Anledningen till det var givetvis DIF:s framfart i European Trophy , eller vad det nu heter. Men, vi vet alla hur det gick. När väl serien startade var det inte bara att åka runt och inkassera trepoängare. Tvärtom har denna höstsäsong mer varit en vandring genom skärselden för Järnkaminerna. Detta trots den bästa spelartruppen av alla lag i serien, om ni frågar mig! Det som laget fallit på är framförallt ett för dåligt målvaktsspel.

Tränare Tony Zabel har haft en tung resa fram till detta juluppehåll. Han kan trösta sig med att de fyra sista matcherna allt mer pekat mot ett trendbrott. Kanske har nu DIF hittat rätt, fått tillbaka tryggheten i spelet, och därmed på allvar kan blanda sig in i jakten på en direktplats till kvalserien. Mitt förhandstips var att DIF skulle komma topp tre. En fråga måste dock ställas:  - Hur kommer DIF reagera på att spela European Trophy nu när övriga lag i allsvenskan får speluppehåll?
Personlig favorit i laget är givetvis gamle Västeråsaren Marcus Ljung! Marcus tillhör nog lagets tre fyra bästa spelare denna säsong.
Mitt tips inför säsongen: Placering 1-3


6. Mora
Mora är som alltid lika svårbedömda från säsong till säsong. Inför denna säsong tyckte jag det såg oerhört magert ut i lagbygget. Framför allt framstod valet av målvakter som sanslöst tunt. Visst fick man behålla en stomme av spelare som Mikael Zettergren, Johan Alcén, Mattias Beck och Jonas Westerling för att nämna några. Aktningsvärda spelare som håller hög allsvensk klass. In kom Tomas Larsson från Tingsryd, gamle Västeråsbekantingen Alexander Ribbenstrand, och importer i form av backarna Kevin Mitchell och Jonathan Harty.  Den offensiva spetsen skulle bestå av Ryan Thang men efter 25 omgångar hade han bara lyckats skrapa ihop 12 poäng. Skeppades då till Brynäs(!) men spelar nu i HIFK i finska ligan. I dagarna blev det även klart att duktige backen Mikael Wikstrand lämnar för spel i V Frölunda.

Mora spelar en form av kontringshockey, speciellt på bortais, som är väldigt svårt att försvara sig mot. När det stämmer spelmässigt står laget för ett fartfyllt spel med stor rörlighet i sin offensiv. Har dessutom att riktigt bra powerplay. Numera får man även anse att lagets målvakt, Mantas Armalis, vuxit in i rollen som förstemålvakt på ett bra sätt. En plats bland de sju bästa ligger klart inom räckhåll, men mer blir det inte!

Tilläggas bör att Mora är ett av de lag som varit mest skadedrabbade under höstsäsongen. På frågan om hur man ska summera höstsäsongen svarar Johan Alcén följande via sin #twitter: "godkänt! Mycket skador, höga toppar och vinner för få "enkla" och jämna matcher"
Mitt tips inför säsongen: Placering 10-14


7. Rögle
Ett intressant lag på flera sätt. Nykomlingar i ligan då de ramlade ned från Elitserien till denna säsong. Intressant ur den aspekten att Anders "Masken" Carlsson rekryterades som sportchef. Intressant även på så sätt att laget dränerades på spelare. En prekär situation för nye sportchefen. Det tog sin tid innan han kunde börja bygga sin nya trupp inför årets säsong. Länge såg det tunt ut. Tunt som nattgammal is. Laget tippades få det svårt. Men, så hände något som förändrade allt och Rögle BK seglade upp som en förhandsfavorit till avancemang till kvalserien! Vad var det då som hände? Jo, familjen Nylander anlände till byn. Under pompa och ståt. Pappa och son Nylander. Den gamle och havet, eller hur det nu var. Man lyckades även värva meriterade Andreas Lilja från NHL. En annan import blev Kelsey Tessier som inte riktigt levt upp till förväntningarna ännu. Man har även hunnit med att kicka backen Tim Kunes som numera lirar i Asplöven.

Hur blev det då med spelet på isen när väl säsongen drog igång. Ja, se det blev inte alls. Rögle fick inte mycket att stämma och låg länge i bottenträsket och skvalpade. Under en period tycktes laget hittat spelet men det var mest en passus. Familjen Nylander är numera ett avslutat kapitel i Rögle BK och de senaste ryktena säger att SSK är nästa hemvist för Cirkus Nylander denna säsong. Den stora frågan är om laget orkar göra samma uppryckning som vanligt under vårsäsongen? Jag tvivlar starkt! Topp sju får anses gott nog, och där tar det stopp...

Edit: Enligt senaste "nytt" är Mikael Nylander nu klar för: Vita Hästen! Var sonen tar vägen är fortfarande oklart. Han tillhör Modo, än så länge. Men SSK är fortfarande aktuellt, eller?
Mitt tips inför säsongen: Placering 4-7


8. Oskarshamn
Oskarshamn med den karismatiske tränaren Fredrik Söderström är kanske den största gåtan denna säsong näst efter Södertälje. I laget ryms tillräckligt med kvaliteter, anser jag, för att vara med högre upp i tabellen. Detta är dock något som inte alls infriats i spelet på isen. Där har det mest sett mörkt ut. Framförallt har spelet på bortaplan, stundom, varit gräsligt dåligt. Förra säsongen hade laget problem med målvaktsspelet bland annat beroende på en lånekarusell. Om jag inte minns alldeles fel var det Patrick Galbraith som hoppade mellan spel i IKO och V. Frölunda. Något som ställde till det med den så kallade kontinuiteten i målvaktsspelet. I år har man förlitat sig på Oskar Sehlstedt och Michal Zajkowski. Sehlstedt har dock varit utlånad för spel i Tranås AIF efter återkomsten från en skada. Rörigt värre. 

I laget hittar vi en så rutinerad herre som Josh Soares. På backplats Russ Moyer som kom via Björklöven. För att inte tala om spelbegåvningen Andreas Valdix med förflutet i Västerås säsongen 09/10 där han gjorde 28 matcher och 14 poäng. En annan bekant för oss är Viktor Backman som lämnade oss under förra säsongen för just Oskarshamn. En spelare som återkommit till laget är slovenen David Rodman. 

Tittar jag på IKO:s laguppställning så finns det helt enkelt betydligt mer att kräva av laget än den nu så blygsamma placeringen som åttonde lag. I mina ögon har laget gjort en tämligen usel säsong, så här långt, utifrån de förutsättningar de hade vi seriestart. Jag tror inte längre på IKO denna säsong...
Mitt tips inför säsongen: Placering 3-5


9. Björklöven
Årets riktiga nykomling, kan man säga. Efter några jobbiga säsonger i ettan var så anrika Björklöven tillbaka i näst högsta serien. Ett lag som jag följde under deras resa genom kvalet till hockeyallsvenskan. Det jag såg då imponerade och jag kände spontant att Löven skulle bli att räkna med direkt, som nykomling. Nu blev det inte riktigt så, från början. Laget briljerade mest genom att förlora med uddamålet i den första fjärdedelen av seriespelet. Sedan hände något. Laget lärde sig av alla dessa uddamålsförluster och började plötsligt vinna. Och vinna. Och vinna igen! Under en period vann de nu de matcher som de så snöpligt förlorat med uddamålet tidigare. En streak av segrar som förde upp laget från en plats i botten till en plats strax under toppen.

Men säg den lycka som varar för evigt. Det kostade på för Björklöven. Den ena skadade spelaren efter den andre stämplade ut från spel och strax innan juluppehållet hade laget cirka elva ordinarie spelare borta pga skador. Något som också gav utslag i spelet. Förlusterna kom nu istället som ett brev på posten. Laget dalade ned till niondeplats. Trots detta en klart godkänd insats så här långt av en nykomling. Mitt förhandstips kan fortfarande slå in.
Mitt tips inför säsongen: Placering 5 -7


10. Asplöven
Haparanda, högst upp i landet, där finns Asplöven. Ett lag som på något sätt motsvarar Almtuna i söder. Ett lag med ytterst små omständigheter som trots detta lyckas förvånansvärt väl med sitt uppdrag. Till denna säsong fick de även möjlighet att formera sin trupp under mer ordnade former. Asplöven har, tycker jag, blivit lite av en uppsamlingsplats för spelare som inte lyckats i andra lag. Här, i Asplöven, får de en ny chans. Under Per Kenttäs unika ledarskap stormade laget fram under inledningen av serien och belade en plats högt upp i tabellen. De hotade rent av lagen i topp tre. Men så kom verkligheten ifatt och laget började sakta dala i tabellen, omgång efter omgång, för att slutligen placera sig som tia lagom till juluppehållet. 

Asplöven har ett samarbetsavtal med Luleå Hockey i SHL som är lyckosamt för bägge parter. Det tar sig bland annat uttryck i att spelare går mellan klubbarna samt att Asplöven får spela några av sina hemmamatcher i Luleås ishall. En ordning som inte minst gynnar Luleå som kan hålla igång spelare som inte får speltid i egna laget. Joel Lassinantti, Marcus Fagerudd, Lars Bryggman och Peter Cehlarik är exempel på Luleåspelare som förstärker Asplöven...

Asplöven är ett lurigt lag att möta då de spelar en frejdig offensiv ishockey. När de har medgång är de minst lika svårslagna som vilket annat lag i denna serie. Men nu känns det som om de ligger "rätt" i tabellen. Ingen risk att de hamnar i negativt kval, enligt mig..
Mitt tips inför säsongen: Placering 8-10


11. Almtuna
Almtuna har haft några tunga säsonger i hockeyallsvenskan. En skral ekonomi, en hall modell flyghangar, svag publiktillströmning, samt i det närmaste ingen support från Uppsala Kommun. Förra säsongen räddades laget undan ett negativt kvalspel genom en heroisk insats i slutet av serien. Hur skulle då säsongen 13/14 arta sig för klubben?

Inför säsong gjorde man klart med ett spektakulärt nyförvärv i form av målvakten Erik Hanses från Leksand. Hanses som länge såg ut att hamna i Rögle BK valde, förvånande för många, istället att skriva på för AIS. Därmed hade laget försäkrat sig(!) om en bra förstemålvakt som skulle stänga igen bakåt. Från Leksand har man sedan lånat in Alen Bibic och Erik De La Rose. Då även tränaren, Niklas Eriksson, togs från Leksand kan man med gott fog påstå att Almtuna är lite av ett farmarlag till Dalaklubben!

I övrigt återfinner man även denna säsong en grupp med spelare som kan anses vara lagets kulturbärare i form av Fredrik Vestberg, Daniel Hermansson, Joachim Gellerstedt, Jimmie Kraft och Victor Rollin-Carlsson. Spelare som alla håller god allsvensk klass.

Trots förhoppningar om annat började laget dock årets säsong lika illa som vanligt. Länge låg man tryggt förankrade i botten och ingen ljusning syntes. Erik Hanses ådrog sig en skada och kunde inte spela under en längre period. Men, som vanligt, vaknade laget till i Grevens tid och började plocka poäng och för tillfället har man lite marginal ned till ett hotande negativt kval.  Frågan är dock vilken väg laget kommer ta denna säsong? Kommer de kunna hålla sig på fast mark eller rent av hota om en plats i topp sju? Min spontana känsla nu är att Almtuna får skatta sig lyckliga om de undviker de sista två platserna även denna säsong..
Mitt tips inför säsongen: Placering 5-7


12. Timrå
Ännu en nykomling i årets hockeyallsvenska. Timrå fick till slut ge upp Elitserien efter några magra år och sälla sig till oss i andraligan. Timrå har, likt Leksand, dragits med dålig ekonomi och varit i stort behov av ekonomiskt stöd från sin kommun. Det var därför inte oväntat att den trupp man ställde till spel var både blygsam, tunn och ungdomlig. Frågan var nu hur ett så ungt och orutinerat lag skulle ta sig an spelet och lagen i hockeyallsvenskan. 

Premiären fick de spela hemma och motståndare blev Västerås. Matchen slutade 0-4 och indikerade direkt att det skulle kunna bli en tuff säsong för Medelpadingarna. Timrå ville dock annat och lyckades under kommande tre spelomgångar vinna mot Almtuna, Mora och förlora i sudden borta mot SSK. Hoppet tändes för supportrar. Laget fortsatte sedan spela jämt, vinna eller förlora med uddamålet. Lite kuriosa är att laget, under de första 16 omgångarna tog sina matcher till förlängning inte mindre än nio(9) gånger! Den mest anmärkningsvärda segern var nog 6-0 mot Djurgården. Man lyckades även med konststycket att vinna mot SSK med 6-1. I båda fallen på hemmaplan. Man kan summera lagets insats med att de spelat jämt med alla andra lag men tagit för lite poäng. Några fler vinster i sudden, eller på straffar, och läget hade varit mer gynnsamt. 
Personligen tror jag inte längre att laget räcker till för en plats i play-off till våren. Här gäller istället att med alla medel se till att hålla sig borta från ett negativt kval! Tuffa bud för förra Elitserieföreningen Timrå IK.
Mitt tips inför säsongen: Placering 6-8


13. Södertälje
Och nu till den största gåtan av dem alla? Hur i hela friden kan SSK, anrika Sportklubben, ligga och harva i botten av denna serie? Under försäsongen hade mitt Västerås det stora nöjet att möta SSK två gånger. Hemma i ABB Arena och bort i Gnesta(!) ishall. Jag var själv närvarande vid bägge dessa tillfällen. Mitt omedelbara intryck av SSK var att "de såg oförskämt bra ut". Visserligen vann vi matchen i ABB Arena med klara 3-0 men sanningen var att SSK spelade bättre än oss. De gjorde dock inga mål. SSK fick dock revansch i Gnesta och vann den matchen med uddamålet. (Inlägget om denna match kan läsas här

Vad jag vill ha sagt med dessa inledande ord är att jag trodde stenhårt på SSK som en aspirant till en plats i KS efter dessa två matcher. Tänk så otroligt fel man kan få! 

Visserligen gick SSK och vann sin premiärmatch bort mot Rögle BK med 2-1 men därefter fick man inkassera förluster mot Mora och Karlskrona. Man fortsatte därefter att varva med vinster och förluster. Som exempel körde man över BIK Karlskoga hemma med 6-2 för att i nästa omgång åka på däng mot MIF borta med 0-5. Stabilt, var det inte, spelet. Efter en knapp förlust borta mot Almtuna, den 10/11 var måttet rågat och tränaren Johan Strömwall fick lämna.  Efter tränarbytet blev det bortamatch i ABB Arena och SSK lyckades genom en heroisk defensiv insats bärga tre poäng. Var detta vändningen för laget som de så hett åtrådde?

Icke! På de efterföljande tio omgångarna lyckades SSK bara vinna två(2) matcher och raset i tabellen fortsatte. Ett ras som för mig är fullständigt obegripligt! Kanske är det avsaknaden av en riktig målskytt och riktigt stabil målvakt som ställt till det för laget? Varken Sebastian Idoff eller Niklas Lundström har spelat så bra som önskat. När dessutom forne skyttekungen Damien Fleury inte gör mål, ja då blir det tungt. Det finns risk för ett mycket märkligt scenario när säsongen ska summeras. Vill det sig riktigt illa kan två forna elitserieföreningar befinna sig i ett negativt kval. Timrå och SSK! 
Mitt tips inför säsongen: Placering 2- 4


14. Troja
Det går inget vidare för Troja, denna säsong heller! Just för dagen ryktas om problem med vikande publiksiffror, dåligt sponsorstöd, och växande underskott i ekonomin. Den som håller på Troja kan säkerligen hålla sig för skratt just nu. Till denna säsong plockade man in  Gunnar Leidborg som tränare. På målvaktssidan hittar vi den bekante  Christoffer Bengtsberg som representerat många olika lag genom åren. Mora, HV71, Växjö, Stjernen(Norge), Rødovre(Danmark), Skövde IK(division 1). 

På backplats återfinner vi stabile Joakim Nettelbladt som varit klubben trogen de senaste fem säsongerna. En annan bekant är duktige backen  Ziga Pavlin som gästspelade med Rögle BK i elitserien förra säsongen men nu är åter i klubben. För att få lite mer spets i offensiven värvades Vince Rocco från - Italien! Vince har dock bara lyckats producera åtta(8) poäng på 30 matcher och får därmed ses som en rejäl flopp! Lite kuriosa: - I Troja hittar man den ende(!) ungerske spelaren i svensk ishockey nämligen Istavan Bartalis som gör sin sjunde säsong i föreningen. För oss Västeråsare är Henrik Eriksson välbekant. Han gjorde en säsong med oss 09/10. En liten lirare som kan briljera emellanåt. 

Tittar man på Trojas laguppställning så får man lite av svaret på varför det inte blivit så många poäng. Det är en ganska tunn trupp som den gode Leidborg har till sitt förfogande. Laget har bara mäktat med att göra 52 mål samtidigt som man släppt in 84. Målvakten Christoffer Bengtsberg har fina 92,54 i räddningsprocent så han ska inte lastas för lagets placering. Det är det egna målskyttet som fallerat. Lagets bäste poängplockare är Henrik Eriksson och han har mäktat med att göra 12(!) poäng. Då förstår man bättre. Om Troja ska ha den minsta chans att lämna botten av tabellen krävs det någon form av mirakel. Spelare som inte levererat måste göra det - genast. Om inte så är det ett negativt kval som väntar. Lika säkert som att det finns mygg på sommaren...
Mitt tips inför säsongen: Placering 13-14


Så där ja! Tog sin rundliga tid att skriva ihop detta inlägg. Men nu är det gjort. Nästa uppgift blir att utse flippar och floppar. Börjar med våra motståndarlag.....


2 kommentarer:

 1. Bra genoförd lista jag tror att det slutar så här jag:

  1. Västerås
  2. Karlskoga
  3. Mora
  ---
  4. Malmö
  5. Karlskrona
  6. Djurgården
  7. Rögle
  ----
  8. Södertälje
  9. Oskarshamn
  10. Asplöven
  11. Björklöven
  12. Timrå
  ----
  13. Almtuna
  14. Troja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att du lyfter upp Mora så högt! Själv tror jag mer på att Djurgården tar en av tre direktplatser..

   Radera