15 december 2013

Det nya SHL!


jorgen.lindgren@shl.se
"Ska SHL stå sig internationellt, attrahera och behålla de bästa spelarna samt säkra underhållningsvärdet för vår publik krävs en ökad tillväxt.


Detta inlägg publicerades den 15 december 2013. Idag skriver vi den 20 december 2014. Det tycks bli en tradition att de styrande i SHL kommer med sina julklappar strax före jul...


I dagarna pratas det en hel del om planerna på en förändring av nuvarande SHL. En representant för Hockeyligan råkade yppa för Expressen hur det tänktes inne i styrelserummet. Eller så var det ett dokument som kommit på avvägar och som skulle förklaras. Det var den gamla vanliga visan. Det är synd om lagen i SHL. Ingen vill se dem spela. Publiken sviker. Därför har nu en samling kloka män, vid sina sinnens fulla bruk, skapat en agenda till förändring, till bot och bättring, till allas gagn och nytta. 

Enligt de nya direktiven för ett framtida SHL skall alla lag gå till slutspel, alla lag vinna SM-Guld och inget lag behöva åka ur serien. På så sätt ska klubbarna kunna garantera publiken, kunderna, en hållbar produkt. För säkerhets skull lägger man in några streck, här och där i tabellen, för att vidmakthålla en illusion av spänning och dramatik.

Förutom ovan nämnda ordning ville man skapa än mer dynamik i dynastin genom att tillåta ett eller annat lag att ansluta till detta illustra sällskap. Dock inte på sportsliga grunder. Istället är man välkommen om man underordnar sig bestämda direktiv, håller tyst i klassen, och bär med sig ett varumärke som gynnar ligan. 

- Det ryktas redan om att VOLVO planerar att värva ihop ett lag och ansluta till nästkommande säsong. Som lök på laxen vill de köpa upp Västra Frölunda, döpa om föreningen till Reservhjulet, att användas som farmarlag. Tanken är att farmarlaget ska erbjudas en plats i den danska ligan. Detta för att bredda marknaden. Öl är trots allt gott.

Andra förslag till förändring som skall generera ett större intresse för produkten SHL är att alla domare i fortsättningen byts ut mot kvinnliga dito. Rekrytering pågår redan bland landets konståkningsklubbar. Enligt SHL finns det en betydande kommersiell potential i denna nyordning. Lättklädda damer i trikåer har sedan urminnes tider alltid lockat män till lokal. 

Men som vanligt, i mellanmjölkens land Sverige, vågar man inte ta steget fullt ut och hävda att man helt stänger dörren för det som i folkmun lite slarvigt kallas idrottens själ. Man är medvetna om att det runt om i landet finns människor som inte fullt ut ser de marknadsmässiga fördelarna med ovanstående förändringar. Därför lämnar man en dörr öppen för avancemang underifrån. Dock finns det några mindre villkor som först måste uppfyllas:

1. Laget måste ha en toppmodern Arena med publikkapacitet på minst 12 000 åskådare
2. Laget måste ha ett varumärke som alla övriga lag i SHL kan dra nytta av för egen vinning.
3. Laget måste ha ett uppsamlingsområde med minst 1.2 miljoner invånare
4. Laget måste heta DIF eller MIF

Alla lag som uppfyller ovanstående kriterier kommer alltid att vara välkomna till ett medlemskap som bygger på det numera urgamla, och förlegade begreppet, sportslig framgång.

Skulle lagen ifråga misslyckas att avancera uppåt i seriesystemet, av egen kraft, kan de erbjudas en räddningsplanka i form av ett så kallat Wild Card. 

Som avslutning låter talesmän för SHL hälsa att allt detta görs i det behjärtansvärda syftet att rädda sina egna feta rövar. "Ni måste helt enkelt förstå att det är oerhört smärtsamt att behöva dela med sig av mammons gåvor då dessa så väl behövs för att gynna oss redan väl besuttna"

Med vänlig hälsning: SHL 6 kommentarer:

 1. Fan va bra Olle!

  SvaraRadera
 2. Ironi på högsta nivå! =)

  //Gurkland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå ironi,,va inte detta på riktigt :-)
   // @smixak

   Radera
 3. Så sant, så sant. Hoppas innerligt att planerna ang SHL går åt helvete. Bra skrivet G-Olle.

  SvaraRadera
 4. Tack Gurkolle,

  för detta inlägg. Det känns som det är ett gäng rädda, äldre män som med alla medel måste se till att deras egen klubb fortsätter i elitserien (SHL) för att inte riskera att gå i konkurs. De begår dock en hel del tankefel, vilket är vanligt när man hamnar under ekonomisk press och stress. Skulle detta förslag gå igenom kommer nog ingen vilja se en SHL-match längre såvida det inte handlar direkt om en finalmatch, all annan spänning är ju helt enkelt borttagen med detta förslag från SHL.

  SvaraRadera
 5. Som jag också skrev på svenska fans så har det här experimentet med en stängd organisation redan genomförts i de socialistiska ekonomierna, där inga innovationer, inga nya företag eller konkurser tilläts. Vad detta experiment orsakade i form av förtryck, lidande, bristande värdeskapande eller dynamik har vi ju redan sett, vi behöver inte genomföra detta experiment än en gång med svensk ishockey.

  SvaraRadera