25 mars 2013

Matchdags och så här gör vi för att vinna!


Redo för match..


Läser runt på olika forum och kommer till en häpnadsväckande insikt! Leksand är klara för Elitserien, igen! Har vi hör det förut? Segersäkra Leksingar gör sig märkvärdiga och signalerar om att morgondagens match bara blir en liten parentes på vägen mot det hägrande målet, Elitserien. Nåja, det finns faktiskt supportrar till anrika Leksand som är mer försiktiga i sina förväntningar inför morgondagens match. De har varit med förr, typ.

- Vi kanske inte har så stor chans att hänga på i racet om en elitserieplats men vi kan åtminstone se till att Leksand får slita ordentligt för sina poäng!

Har vi då någon chans att rubba Leksand i deras egen kula? Visst har vi det. Det som talar till vår fördel är framfört allt den anspänning som kan/kommer drabba hemmalaget. De förväntas komma ut och köra över oss från första nedsläpp. Ett fullsatt Tegera Arena vill inget annat, ja rent av kommer kräva det. Publiken vill se sitt kära Leksand dribbla, passa, och skjuta oss sönder och samman. 

- Hur kan vi då undvika att detta scenario drabbar oss?

Under hela denna säsong, med undantag av två matcher, har vårt defensiv stått pall mot alla former av försök till överkörning. Inget lag, fram till idag, har lyckats köra över oss. Visst har vi varit illa ute i en del matcher och kunnat förlora någon enstaka period då motståndaren åkt ifrån oss. Men sett till tre perioder har vi alltid lyckats jämna ut spelet. 

Oskarshamn borta, i vårt första möte för säsongen, var en match där vi sprang bort oss fullständigt(2-7). Men då hade vi ännu inte fått riktigt ordning på vår defensiv. Leksand borta(1-4) var en match där vi släppte in fyra mål i första perioden men sedan täppte vi till resten av matchen. Sedan har vi förstås den märkliga hemmamatchen mot Leksand där vi släppte in fyra(!) mål på tio minuter i andra perioden! Men det är de enda matcher vi "fallit ihop" defensivt under årets säsong.

- Det är just denna oerhörda styrka i defensiven vi ska förlita oss på i morgondagens match. Vi ska vara äckligt disciplinerade och inte bjuda på något. 

Det är ingen hemlighet att vår stora brist, under hela säsongen, varit vår relativt magra utdelning offensivt. Vi har vunnit våra matcher tack vare att vi släppt in färre mål än motståndaren - inte genom vår förmåga att göra fler, om ni förstår hur jag resonerar. Man kan vinna alla matcher med 7-6. Då har man en vass offensiv men en usel defensiv. Vi vinner snarare våra matcher med 3-1 eller 3-2. Sällan med större målmarginaler. 

Jag förväntar mig inte att vi ska lyckas skapa fler än en handfull chanser offensivt i matchen mot Leksand. Vi är det lag som skjuter flest skott i kvalserien näst efter Leksand. Det är förvisso bra. Men vi får ju sällan in pucken. Anledningen till att vi har mycket avslut på mål är att vi ofta "kastar in pucken" från lite dåliga vinklar för att skapa farligheter framför motståndarmålet. Det är däremot mer sällsynt att vi spelar oss fram till bra lägen.

- Jämför gärna med Leksand som väljer att spela med mer puckkontroll tills man får ett bra läge. Det gör att de oftare kommer till riktigt bra avslutslägen och därmed ökar självklart chansen att det blir mål.


Hur ska vi då lyckas vinna?
- Lars Johansson måste göra säsongens bästa insats!
- Våra backar måste spela extremt enkelt. Chippa ut pucken!  
- Vi måste utnyttja de få powerplay vi får!

Det kanske låter tråkigt, och förutsägbart, men vi måste utnyttja det vi är allra bäst på. Vi är, eller kan vara, snuskigt täta i vår defensiv. Lyckas vi tråka ut hemmalaget, och publiken, tillräckligt länge kommer det spridas desperation i motståndarlägret. Minns hur det såg ut i vår senaste segermatch i Tegera Arena. Ett Leksand som kom ut i halvfart hamnade i underläge. I takt med att de allt mer desperat började jaga för en kvittering började de själva tumma på detaljerna. Vi bjöds fler och fler möjligheter till fina spelvändningar då de tappade puckar i mittzonen.

- Vi ska spela ishockey som Muhammed Ali boxades. Blocka, avvakta, och sedan slå till snabbt och skoningslöst!


Hur går det då?
- Kan vi hålla emot första perioden så vinner vi! 

Tips:
2-3 (sudden)

Matchvinnare:
- Jonte Berg och Kenneth Bergkvist

Räddningsprocent målvakt:
- Lars Johansson 98,3%

Kämpa VIK!

6 kommentarer:

 1. 98,3 i räddningsprocent på två insläppta mål innebär 116 skott på mål från Leksand.
  Visst leksand kommer säkert komma till många avslut men att det skulle bli så många skott känns inte ens nästan sannolikt. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här gäller att vara beredd på med värsta:)

   Radera
  2. ledsen på riktigt när jag trodde jag var fyndig med 116 blåvita skott. men vafan, spelar vi som mot tälje kan det ju bli så!

   i min egna juniorpremiär mötte vi leksand borta, de avlossade 120 skott...

   Radera
 2. Enligt dina uppgifter så har alltså Västerås matcher mot Leksand i 50% av fallen hört till "undantagen" där ViK faller ihop och blir utspelade..

  Rent statistiskt sett så kommer det alltså hända igen ikväll?

  Leksand vinner stort, det är nog dagens säkraste tips..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vill inte jag tolka statistiken. Jag tolkar den på ett för oss mer gynnsamt sätt.

   Radera