14 mars 2013

Kvalserien anno 2012-13

Nu är det klart. "Äntligen" kan man säga. Sista laget in i Kvalserien blev - Örebro! Följde själv matchen BIK Karlskoga mot IK Oskarshamn. En speciell match. På flera sätt. Den minnesgode kommer säkert ihåg den avslutande omgången i förra säsongens förkvalsserie. Vi tog emot MIF samtidigt som Rögle tog sig an IK Oskarshamn på sin hemmaplan. Liten matchboll till MIF som vid seger mot oss hade goda möjligheter att ta den sista platsen i KS. Rögle hade en liten chans om de vann mot Oskarshamn men hade ett handikapp av sämre målskillnad gentemot MIF. Hur det slutade? Vi torskade mot MIF med 1-4 men samtidigt körde Rögle över IKO och vann med förkrossande 7-0! Därmed snuvades MIF på Kvalseriespel.

Skulle allt återupprepas denna gång, var frågan? Skulle Oskarshamn vika ned sig i säsongens sista match och  ge Karlskogingarna en enkel biljett till KS? Svaret blev "nej". Efter viss BIK-dominans i första perioden började IKO ta för sig allt mer. Karlskogas dilemma denna kväll blev bristen på effektivitet. Trots en 2-0 ledning lyckades de inte förvalta sitt pund på ett tillräckligt bra sätt utan lät IKO lättvindigt reducera till 1-2. Där och då började det mentala spela dem ett spratt. Plötsligt lade sig stundens allvar som ett tungt ok på deras axlar och skären sjönk allt djupare ned i isen. Kvitteringen till 2-2 av IKO i början av tredje perioden var både logisk och väntad. Karlskoga försökte och försökte gå för ett ledningsmål men attackerna blev allt mer uddlösa. Därför kom inte IKO:s  mål fram till 3-2 som någon större överraskning. När sedan IKO lade in 4-2 i tom kasse var denna säsong över för ett tappert kämpande BIK Karlskoga.

All heder till IK Oskarshamn som gav sig själva chans till sportslig upprättelse. Till en värdig avslutning av sin säsong. All heder även till Karlskoga som drabbades av tunga skador på ledande spelare i slutfasen av seriespelet men som trots det ständigt kom igen med oanade krafter!

Imponerande av Örebro att åka till Hovet och spela av en "betydelselös" sista match. Ja, så trodde nog de allra flesta. Mest Djurgårdarna själva, tydligen. De lät Örebro gå fram till en klar ledning med 5-1 innan de insåg att de faktiskt hade chansen, de också! Så dags då, typ! Tycker själv att Örebro förtjänar sin plats i KS med råge då de varit, spelat, riktigt bra ishockey den senaste tiden. De hittade verkligen formen i rättan tid denna säsong.

Med dagens omgång kan vi nu äntligen rikta uppmärksamheten på Kvalserien. Härligt!

Leksand
Rögle
Timrå
Västerås
Örebro
Södertälje

Dagens #twitter:

Hur ska man då gradera lagens chanser att sno åt sig de två ES-platser som nu står på spel? I mina ögon känns, i dagsläget, både Rögle och Timrå som två rätt givna kandidater. Rimligtvis har de ett bättre spelarmaterial och har dessutom väntat in att få spela KS rätt länge. Detta till skillnad mot Djurgården som förra säsongen hamnade i någon form av chock i KS och aldrig han återhämta sig innan allt var för sent. De trodde in i det längsta på slutspel och kamp om SM-tecken och spel i KS fanns inte i deras sinnesvärld.

Både Rögle och Timrå är därför bättre rustade än DIF att möta det som nu står för dörren. Rögle som spelat i KS de senaste åtta(!) säsongerna och Timrå som klarade av sitt senaste besök i denna serie med glans för knappt ett år sedan.

Det är med andra ord två lag från ES som har goda, och positiva, erfarenheter från spel i KS som nu ställs mot fyra skickliga allsvenska lag. Detta talar till fördel för Rögle och Timrå.

Ser jag till de fyra allsvenska lagen håller jag i dagsläget Leksand som det jämnstarkaste. Tätt följda av SSK. Örebro har en riktigt bra offensiv men darrar betänkligt i målvaktsspelet. Själva är vi nog det starkaste laget defensivt av dessa fyra. 

Jag tänker inte kalkylera i våra chanser innan vi spelat våra två första matcher. Vi möter Rögle och Timrå och får därmed tuffast möjliga start. Det behöver inte vara negativt. Vi blir nu rejält synade direkt och får snabbt ett svar huruvida vi har något att komma med. Om vi ska få chansen att vara med och leka. Blir det kattens lek med råttan eller kommer vi stjäla hela osten, typ?

Säger bara en sak: Krossa Örebro!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar