28 februari 2010

Mindre rinkar..
Under OS har det i olika forum framförts synpunkter på storleken av rinkar. Nu senast var det Herr Wikegård som vek ut texten i ämnet. Han är inte ensam om att tycka i denna fråga. Gemensamt för alla som förespråkar mindre rinkar är att de efterlyser mer fart och fläkt i spelet. Med mindre is att åka på så blir det per automatik trängre för alla spelare. Längden på rinken är nog densamma, vad jag vet, men zonerna har lite andra mått samt sargerna kommer närmare målet - typ! Detta tillsammans gör att "det händer mer" under en match!

Och det gör det säkert.

Frågan är bara om det är den enda vägen för att skapa en ishockey som upplevs som fartfylld och underhållande. Personligen tror jag det även handlar om mentalitet - inställning - till utövandet. I det amerikanska och kanadensiska psyket finns en vilja att "vinna" som oftast saknas bland oss europeér. Speciellt vi tröga nordbor. Jag är inte helt övertygad om att vi skulle få samma byta-chans-ishockey som de har i NHL bara för att vi får mindre rinkar.

Tvärtom kan jag tänka mig flera inhemska tränare som ser en unik möjlighet till att skapa ett ännu mer defensivt styrspel! Mindre isyta gör det självklart lättare att försvara sig. Sämre lag får därmed en stor fördel. Det är "bara" att ställa upp sina gubbar i mittzon och stänga av alla åkvägar för motståndaren. Mycket enklare på en smalare rink!

Med andra ord tror jag inte det räcker med införande av mindre rinkar för att skapa en mer publikfriande ishockey. Det måste även finnas tränare som står för en offensiv speltanke med sitt lag. Det är där jag tror det kommer falla i svensk ishockey. De allra flesta, nu aktiva, tränare är sedan modersmjölken uppvuxna med mantrat att "ett bra lag byggs bakifrån". Det vill säga - en stark defensiv - och sedan utnyttja motståndarens misstag! Den svenska modellen in prydno!

Nej, mina vänner. Istället för mindre rinkar tror jag på större härta! En vilja från både tränare och spelare att bjuda oss i publiken på en offensiv och underhållande ishockey...

Så det så!


1 kommentar:

  1. Många tror att bara vi minskar rinkmåttet blir det mer underhållande hockey. Jag tänker på hur Strömbergshockeyn skulle se ut. En "stänghockey" på ännu mindre yta! Jösses, bevare mig väl.

    SvaraRadera