9 februari 2010

Baronbackarna


Experimentet!

Tänka sig att man var del i ett stort psykosocialt experiment! Redan på 50-talet utmärkte sig Örebro på flera sätt. Man kan undra vad det flög i mina föräldrar. Var det lockelsen till det nya och märkvärdiga som drog? Efter att jag allt mer börjat tänka över min barndoms första levnadsår drog jag mig snart till minnes hur det såg ut - där jag bodde - i Örebro. Tack vare det förträffliga Internet var det gjort på en handvändning att finna både bild och text som berättar om den "misär" man levde i. Dock utan att man var medveten om den - lyckligtvis!

Jag citerar:
"Bostadsområdet Baronbackarna från 1953-57 består av flerbostadshus som grupperats kring halvöppna gårdar och en stor grönyta i mitten. Området blev en viktig milstolpe i svenskt bostadsbyggande på grund av sina experimentella och nydanande lösningar" [Länk]

Plötsligt kommer en annan omtumlande händelse till livs. Ur glömskans trygga vrå sipprar det fram ett minne av en  - brand! Ja, just det! Och en Nalle-Björn! Se där en koppling till den världsberömde ishockeyikonen Björn "Nalle" Johansson som har sin tröja upphängd i Toyotahallen - tror jag!

Men, åter till branden. Det var nämligen så här, vill jag minnas, att en dag fick vi besök av min äldre broder. Han bodde på annan ort och var en ytterst belevad ung man som tog sig fram gränsle över en lätt motorcykel. Detta imponerade oerhört på en ung GurkOlle. Något som imponerade än mer var att denne äldre broder passade på att smygröka inne i mitt rum när föräldrarna var ute på vift!

Hur det nu var så glömde min bror att plocka undan sina tändstickor efter sig. För en liten GurkOlle med kli i fingrarna var detta en oerhörd lockelse. Raskt plockades det fram en tändsticka som antändes med en vacker gul låga. Tyvärr brann den så himla bra att det gjorde ont i de små barnafingrarna! Tändstickan kastades därför iväg och landade så olyckligt att den antände Nallen som låg på golvet!  Då utbröt den stora paniken! En syntetnalle brinner kort sagt som  - fan! Dessutom med en enorm rökutveckling! Mitt barnatjut lär ha fått mången granne att tappa byxorna av förskräckelse!

Lyckligtvis fanns föräldrarna nära till hands och min far, som var en mycket förstående far, kom inrusande, tog tag i nallen, och skickade ut den genom fönstret!

- Är det konstigt att man får otäcka vibbar så fort någon säger - Örebro?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar