8 februari 2010

Örebro nästa...

Dii e´inte kloka dii der biiina! Di stiicks!


Så vankas det kex igen.

- Visste ni att Örebro tidigare var en industristad med ett stort antal skofabriker. Staden var även garnisonsstad, men regementena är numer nedlagda. Idag är Örebro främst känt som universitetsstad.


- Visste ni att AB Örebro Kexfabrik grundades i Örebro den 22 oktober 1896 av fabrikör och bagarmästare Simeon Wilhelm Lindfeldt och grosshandlare Paul Genberg. 1967 köptes Örebro Kexfabrik av Göteborgs Kexfabrik, som sedan tidigare ägt en betydande aktiepost i bolaget. Namnet Örebro Kex fanns kvar till 1975 då samtliga produkter placerades under varumärket Göteborgs Kex. Örebro-fabriken lades ned den 3 december 1976.
 
Tänk att det var så länge sedan som det fanns kex i kexfabriken i Örebro? Det känns som om det vore igår.
 
Undertecknad måste dessvärre erkänna att en del av den tidiga barndomen tillbringades i denna gudsförgätna stad. Föräldrarna bröt upp från Huvfudstaden och provade på att bo på landet - Örebro - för en tid. Det blev en hemsk tid på många sätt. Bland annat tvingades där en liten späd GurkOlle gå till "barnträgården" som det hette då. Minns att man där itvingades fiskleverolja varje onsdag. Smakade blääh! Minns även att det i denna samling av bondska barn fanns en "torsten" som i  ett anfall av vilt raseri bet undertecknad i ryggen så att blodvite uppstod. Se där så ociviliserade dessa battingar var. Tur vi flyttade därifrån i tid!
 
Har även en olustig minnesbild av en cykeltur, på lånad cykel, som slutade med en krasch rakt in i ett cykelställ så att kulorna fick sig en rejäl omgång! Nä, Örebro var/är inte bra för barn!
 
Kanske därför man har vissa aversioner mot denna stad?
 
Lyckligtvis flyttade vi tillbaka till lugnet och tryggheten i Hufvudstaden lagom när det var dax att börja skolan. Men det, det är en helt annan historia!
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar