1 november 2013

Det utskällda laget - VIK Västerås HK

VIK Västerås HK - lite blandat 



Ska nu försöka mig på att utvärdera Gulsvarts prestation så här långt i årets hockeyallsvenska. Som bekant har denna säsong mest kantats av stora förhoppningar(många importer) och svarta rubriker(dåligt spel). Det senare framför allt på olika sociala medier där supportrar uttryckt sitt stora missnöje över lagets prestation på isen. Men, även VLT, med Johan Thalberg i spetsen har varit väldigt kritisk i sin bevakning av laget.

Säsongsstart
Själv startade jag upp denna säsong med att flänga runt och se lagets försäsongsmatcher. Roligt på många sätt och vis att vara med från början. Jag vågar därför påstå att jag har en god inblick i hur laget utvecklats från första nedsläppet mot AIK i Märsta den 10 augusti. En match som förövrigt AIK vann knappt med uddamålet(3-2).

Topp tre
I dagsläget parkerar Gulsvart på en tredjeplats i tabellen. Det är inte dumt alls. Visserligen är det en haltande tabell och en del lag har fortfarande möjlighet att både komma ifatt och gå förbi. Dessutom är det oerhört jämt från plats två till sju så det kan bli snabba omkastningar i toppen vid vinst eller förlust för alla lagen som är inblandade. 

Lagen
När serien startade stack jag ut hakan och påstod att vi skulle ståta som seriesegrare när allt summerades fram på vårkanten. Det kan fortfarande inträffa. Jag lyfte även fram några andra lag som jag såg som potentiella topplag denna säsong. Södertälje, Djurgården, Oskarshamn och Malmö var fyra lag som jag varnade för. Med facit ser man att två av dessa lag inte alls levt upp till mina förväntningar. Både SSK och IKO har haft det väldigt jobbigt denna säsong medan både DIF och MIF tycks vara så bra som jag förutspådde.

När det gäller KHK och Asplöven, de två lag som överraskat allra mest, trodde jag att KHK skulle vara med och nosa på en playoff-plats och att Asplöven riskerade att få det tungt under sin andra säsong i HA. Det är inte alls ovanligt att just den andra säsongen i en högre serie blir tuffare. Finns många exempel på detta genom historien.

Formtoppar och formsvackor
Karlskrona skulle man kunna skriva mycket om men det mesta är redan sagt och skrivet. De är bra. Inte tu tal om det. Den stora frågan är nu om de kan förvalta sitt pund. Genom åren har vi sett olika lag storma fram under hösten för att sedan komma in i tyngre perioder. För några år sedan var det Oskarshamn som gick som tåget under tidig höst, ett annat år Troja, men i bägge fallen tog orken slut när det lackade mot jul och lagen sjönk då snabbt i tabellen. Minns även Örebro som en säsong hade 13 raka segrar, såg oslagbara ut, ledde serien överlägset, men efter jul hamnade de i en enorm formsvacka som höll i sig fram till kvalserien. En kvalserie som de var snubblande nära att missa men platsen räddades genom några viktiga segrar i omgång 50-52. 

- För övrigt tippade jag Mora toksist denna säsong. Mest ett önsketänkande! 

------------------------------------

Tillbaka till Gulsvart.
Hur ska man då summera vår egen säsong. Själv är jag rätt nöjd. Nöjd med lagets placering i tabellen. Nöjd med att viktiga delar av spelet sedan förra säsongen fungerar även nu. Men även missnöjd, och besviken, över att annat inte alls fungerat. Det är lite Gott&Blandat över VIK Västerås HK denna säsong. Ska försöka beskriva det goda med det onda på ett så objektivt sätt som möjligt:

Målvaktsspelet:
- In i laget har vi fått Jonas Fransson. Den optimala värvningen i mina ögon. Han har på alla sätt och vis fyllt luckan efter flyktade Lars Johanson. Ja, han har faktiskt varit lite bättre än det jag förväntade mig.
Poäng: 10/10

Backspelet:
- In i laget till denna säsong kom Tomas Mitell och Andreas Frisk. Det kändes bra. Ut från truppen försvann Stefan Warg. Kändes mindre bra. Vi ersatte en tung, stark, defensiv pjäs med två mer rörliga och offensiva. Hur har då utfallet blivit av denna rockad? Tyvärr, måste man säga, har den offensiva spetsen lyst med sin frånvaro. Däremot fungerar det fortfarande, nästan, lika bra defensivt. Avsaknaden av offensiva poäng från Mitell och Frisk drar tyvärr ned betyget.
Poäng: 6/10

Offensiven:
- Har varit stapplande men de senaste tre fyra matcherna börjat se betydligt bättre, rappare, ut. Fagervall har som bekant tvingats möblera om, prova, lite olika formationer de senaste matcherna. Han har ännu inte lyckats få alla spelare att fungera, producera, som man kunde önska. Att det finns en hel del kompetens på vissa händer och fötter vet vi alla om men  formationerna har ännu inte hittat det riktiga flytet, kemin, i spelet.
Poäng 6/10

Boxplay:
- En spelform som vi hanterar på ett alldeles utmärkt sätt. Vi är inte riktigt lika vassa som förra året och det kan till viss del förklaras av att vi inte längre har Stefan Warg i laget. Här finns inte mycket att anmärka. Både Marcus Söderqvist och Marcus Jonsson gör här ett fantastiskt arbete. Vi har finfina 89.19% i denna spelform och endast Karlskrona är bättre!
Poäng 9/10

Powerplay:
- Här var vi det stora problemet i dagens Gulsvart! Närmast obegripligt att vi bara gjort fem(5) mål i denna spelform. Bara Troja/Ljungby är sämre med fyra(4). Med den transatlantiska spets vi har i laget borde vi snarare toppa denna spelform. Här får laget, spelarna, importerna, Fagervall rejält underkänt!
Poäng: 2/10

Summering av lagets insats:
- Som jag ser det är powerplayspelet som genast måste komma igång. Gärna igår. Om laget hade gjort lika många mål som Malmö(21)eller Djurgården(21) i sitt powerplay hade vi sannolikt vunnit två-tre eller kanske fyra matcher till under innevarande höst. 

- Man kan därför hårdra mitt resonemang, min analys, och påstå att med ett bättre powerplay hade allt varit frid och fröjd, laget hyllats i press radio och TV, och läktarna varit fyllda med nöjda supportar.



Som vanligt väljer jag att granska laget ur ett kollektivt perspektiv. Några spelare kan man givetvis lyfta fram men i huvudsak handlar det om att laget, gruppen, gänget, grabbarna, gemensamt måste agera för att det ska bli en väl fungerande enhet. I mångt och mycket har alla spelarna i laget gjort hedervärda insatser, i match efter match, och verkligen kämpat för klubbmärket. Men alla som en gång spelat själv i ett lag vet att ibland går det troll i saker. Som nu i powerplayspelet. Då denna spelform inte fungerar förstärks även annat som är mindre bra. Det blir lite av en ond cirkel. Fokus blir att ständigt leta fel istället för att lösa problem. Och problemet är - powerplay!

- Ja, jag vet! Almtuna borta var en bedrövelse. Men nu har vi gjort vår plattmatch för denna säsong...

Nästa inlägg kan komma att handla om våra importer....

Krossa Djurgården!



1 kommentar:

  1. Problemet är att yänkarna varken är bra eller dåliga

    SvaraRadera