10 november 2013

Gnällande och gnatande..

Man funderar ju..


Sedan den sista matchen borta på Djurgården har det gnällts en hel del på vårt kära lag. Är det inte en enskild spelare som är värdelös så är det sportchefen, tränaren, spelidén, eller powerplay. Det finns ständigt något nytt att lyfta fram, nagelfara, och nedvärdera. Skit och piss och rutten fisk, ungefär. Det är nästan så man kan tro att vi är supportrar till Södertälje SK! Eller för den delen Almtuna IS. Där kan vi prata om eländes elände. 

Hur kommer det sig då att gemene man, eller den genomsnittlige supportern, är så negativ till sitt eget lag som nu är fallet? Varför är så många Gulsvarta supportrarna så uppgivna, förargade, ledsna, förbannade över sitt lags prestation? Sanningen är ju att laget gjort en rätt hygglig inledning på serien sett till tabellplacering. En tabell som är ett veritabelt getingbo. Många lag som vill vara med i toppen. 

Kan det vara så enkelt att våra konkurrenter gjort samma sak som oss. De har alla rustat sin trupp, spetsat och breddat, och även de blivit lite bättre till denna säsong. Det är ju faktiskt så det fungerar. Alla lag i denna serie när en liten dröm om att ta det stora steget. Självklart försöker då alla lag skapa så slagkraftiga trupper som möjligt. Ur det perspektivet uppnås någon form av jämvikt. 

För att sticka ut i denna mångfald av lag krävs rejäla tag. Inga halvmesyrer. Då gäller det att plocka ihop en trupp med massor av kompetens, på alla poster. Först då kan man slå sig för bröstet och hävda sig. Försöka vara lite förmer. Lite större och starkare. Rent av lite märkvärdiga.

Var det möjligtvis så att vi Västeråssupportrar lät oss förblindas under försäsongen då den ena importen efter den andra presenterades? Var vi möjligtvis lite så där lagom insnöade för att inte inse ett enkelt faktum. Ett faktum  att vår budget inte tillät oss att värva fem eller sex kanonspelare. Det var kanske "mycket skrik för lite ull", som bonden sa! 

Handen på hjärtat så är det bara två(2) spelare som vi värvat till denna säsong som sticker ut. Som gör skillnad. Den ene heter Jonas Fransson och står i mål, den andre heter Tony Romano och gör mål. Övriga spelare som vi spetsat truppen med håller god allsvensk klass, men inte så mycket mer. I alla fall än så länge, bör man tillägga. 

Var det då rimligt av vår sportchef att prata om avancemang till kvalserien samt att laget nu skulle vara med och slåss om en plats till SHL - på allvar? Det finns alltid olika vägar att gå. Tidigare säsonger har föreningen varit lite mer försiktig i sin profetia. Varit lite mer typiskt svenska, om man så säger. Jag tycker föreningen gör helt rätt i att vara lite mer kaxig, sticka ut hakan, våga spänna strängen. Det känns uppfriskande. I längden blir det tröttsamt med allt för mycket mellanmjölk. 

Min tanke, fundering, är att det är just den lite mer kaxiga attityden som nu slår tillbaka mot vår sportchef, mot truppen, mot spelarna. Vi supportrar var nog inte riktigt mogna uppgiften, hade inte förmågan att hantera detta nya förhållningssätt, och ser därför lagets prestation på isen som ett misslyckande. Varför? Jo, ganska självklart. Ett lag med ambitionen att slåss, på allvar, om en plats i SHL måste naturligtvis visa upp andra kvaliteter än vad man gjort hittills. Kanske tappade många supportrar tålamodet tidigare än vanligt pga samma anledning. 
- Vi supportar vill kanske helt enkelt få en bekräftelse av lagets förträfflighet! Få någon form av kvitto på att laget denna säsong faktiskt är en starkare upplaga än föregående säsongs.


Så länge vårt kära Gulsvart kuskar runt i landets ishallar och "letar efter spelet" kommer vi supportrar fortsätta ifrågasätta allt och alla. Vi kommer ständigt återkomma till den utfästelse som gjordes inför säsongen:  
- VIK Västerås HK ska slåss om en plats i SHL, denna säsong!


Vi supportar vill gärna ha ett kvitto på lagets slagstyrka. Då finns en ganska enkel lösning. Det är bara för Gulsvart att gå ut på isen på måndag och fullständigt köra över sina motståndare Asplöven. Svårare än så behöver det inte vara...

Själv är jag fortsatt positiv.....



2 kommentarer:

  1. Hej Gurkolle,

    jag tror också att anledningen till all kritik hänger ihop med högt uppskruvade förväntningar trots att vi inte ens har en budget som matchar topp-tre efter vad jag förstått. Bidragande är förstås att spelet inte sett bra ut, missade passar, långsamma uppspel, svårt att hålla pucken längre tid inom laget, framförallt i motståndarzonen för att inte tala om PP. Nog om allt detta, håller med om att det finns ett sätt för laget att svara på detta...

    SvaraRadera
  2. Huvudet på spiken Gurkolle.

    SvaraRadera