22 november 2013

Viktiga poäng...
Det grymtades och klagades en del över att Gulsvart inte kunde vinna borta mot bottenlaget Troja senast. Det blev "bara" två poäng. I går spelade KHK borta mot Almtuna och lyckades kamma noll. Vi tog därmed in två poäng på en konkurrent till topp tre. De två poängen blev plötsligt värda väldigt mycket mer. 

Ikväll spelas en sexpoängsmatch i ABB Arena. Passar då på att citera Trojas tränare Gunnar Leidborg som på frågan om det fanns olika viktiga matcher i en serie sa "jag har spelat flera så kallade sexpoängsmatcher men vi har aldrig fått sex poäng när vi vunnit" Vad han ville förmedla var att det egentligen inte finns matcher i en lång serie som är viktigare att vinna än andra. Alla matcher är viktiga. Alla poäng är viktiga. Oavsett när man tar dem. Undantag kan givetvis finnas om allt hänger på den allra sista matchen i seriespelet. Om det då avgörs vilket streck man hamnar under eller över. Då får givetvis den matchen en annan dignitet. Däremot är inte poängen mer värda än i tidigare matcher, typ!

Vad ska man då tro om våra chanser inför kvällens match? 

Själv varnade jag tidigt att Malmö skulle bli bra denna säsong. Anledningen till det är bland annat att hela föreningen, från sportchef till tränare och trupp, ger intryck av harmoni. Föreningen har efter många stormiga år fått in rätt(!) personer i rätt positioner och det börjar nu ge utslag även sportsligt. Med tränarparet Mats Lusth och Björn Hellqvist har laget fått en tydligare spelidé. Till sin hjälp har de en sportchef, Patrik Sylvegård, som värvat rätt spelare. Gemensamt för dessa tre herrar är att alla har sina rötter, på olika sätt, i föreningen. 

Malmös trupp innehåller många skickliga spelare. Allt från målskyttar till grovjobbare. En spelare som jag själv gillar är Tomas Kollar. En spelartyp som vi själva saknar i vår trupp. En stor, envis, tjurig, och lite småelak spelare som ofta gör att jättejobb på isen för att skapa utrymme för sina lagkamrater. Då och då trycker han in en balja i röran framför mål. 

Om Kollar symboliserar grovjobbaren i Malmö som kan man plocka fram motsatsen i spelare som Daniel Viksten. Här pratar vi om fart och elegans. En spelare som själv kan avgöra en match om han lämnas för mycket utrymme. En annan spelare som jag tycker varit riktigt bra i Malmö denna säsong är Björn Svensson. Skicklig med puck och klubba och tar sig fram kungligt över isen. 

En av Malmös få importer är  Joey Tenute. Han kanske inte gör allt för mycket väsen av sig i spelet med fullt manskap på isen men i powerplay, oj oj, där är han riktigt bra! Leder sitt powerplay och sätter upp sina lagkompisar med geniala passningar. 

Några andra spelare som jag anser sticka ut i Malmös trupp är backarna  Jens Olsson och Björn Karlsson. Bland forwards vill jag lyfta fram Frederik StormHenrik Hetta och Robin Alvarez som exempel på riktigt jobbiga spelare att möta. 

Självklart måste jag även nämna det unga backlöftet Rasmus Andersson och man får inte  förglömma den sista utposten i målvakten Pontus Sjögren som varit riktigt bra så här långt i serien.

Kort sagt, Malmö har ett bra lag. Det kommer behövas en närmast fullödig insats av Gulsvart i kvällens match för att vi ska kunna bärga några poäng.

Under de senaste sex sju matcherna har Gulsvart sakta men säkert börjat hitta ett spel där allt fler spelare blivit involverade. Det är inte längre bara våra importer som gör mål och poäng. Detta är en förutsättning för att laget ska kunna vara med och slåss om en plats högst upp i tabellen. Till och med vår fjärdeformation har fått en helt annat fart på sin offensiv och börjat leverera ett och annat mål. Det är kanon. Man skulle kunna sträcka sig så långt som att laget börjat spela allt bättre för varje match den senaste tiden. Däremot blir man lite bekymrad över att det kan skilja så mycket från match till match. Hemma mot KHK spelade vi stundtals riktigt bra. I matchen senast, mot Troja, såg det inte lika bra ut. Frågan blir då hur det kommer se ut i kvällens match?

Kanske är det så enkelt att spelarna tänder till på olika sätt beroende på motståndare! Det kanske inte är lika upphetsande att lira mot Troja som mot tex Malmö eller Karlskrona på hemmaplan....

Hur går det då i kvällens match? Grundtipset får bli en hemmaseger men det kommer bli knallhårt. I kvällens match gäller det mer än någonsin att undvika onödiga utvisningar. "Håll er på isen, grabbar så vinner vi".


Matchtips: 3-2Inga kommentarer:

Skicka en kommentar