27 november 2013

Seger, niiiiiceee!

Oskarshamn - Västerås 1-2
Det var inte alldeles självklart att det skulle bli några poäng i dagens match mot IKO på bortaplan. En bra start där Kenneth "Bacon" Bergkvist turligt gjorde 1-0 fick Oskarshamn ur rytmen direkt. Enligt rapporter försökte "Bacon" passa pucken till en framstormande Fredrik Johansson på andra stolpen men passningen träffade försvarande backs skridsko och ställde hemmamålvakten helt! Nåja, ibland har vi den tur som vi inte haft i andra matcher.

I det stora hela gör vi en stabil förstaperiod där vi stundtals sätter upp ett ganska bra offensivt spel och får visst tryck mot IKO.

Den andra perioden blir ganska lik den första. Oskarshamn försöker etablera spel i vår zon men vi lägger ut och spelar lite lagom tråkigt. Då och då bjuds vi på möjligheter att utöka målskörden. Den som gör det är än en gång Kenneth "Bacon" Bergkvist som håller sig framme på en retur efter skott av Sam Marklund. Efter 2-0 målet känns vi väldigt stabila i spelet. Vi skapar några otroligt bra chanser där vi kan punktera matchen men Oskarshamns målvakt gör några direkt avgörande räddningar. Håller laget kvar i matchen, typ!

Den sista perioden kommer IKO ut betydligt hårdare och skapar en hel del bra chanser. Nu är det vår målvakt, Jonas Fransson, som får briljera på några svåra lägen. När man tror att IKO mer eller mindre gett upp kommer de plötsligt in i matchen. En ensam Oskarshamnsforward får möjlighet att trampa in i slottet och ta ett skott förbi passiva Gulsvarta backar. Det låter som om pucken träffar en försvarares klubba innan den slinker in mellan benen på en överraskad Jonas Fransson.

Oskarshamn släpper helt på handbromsen efter sin reducering och försöker få till en kvittering. Bra defensivt arbete av hela laget förhindrar dock ännu ett mål i baken. Sista en och en halv minuten spelar vi riktigt bra och ger inte IKO chansen att få spela med tom bur och extra spelare på isen. Vi lånar helt enkelt inte ut pucken! Starkt!

Domarinsatsen då? Tja, som vanligt är det svårt att vara riktigt objektiv. Tycker domaren Niklas Johansson gjorde en godkänd insats med undantag för utvisningen av Tony Romano under senare delen av tredje perioden. En märklig situation i mittzon där pucken studsar upp på sidan av Romano som åker iväg med pucken samtidigt som han försöker få ned den på isen med handen. Domaren väljer där och då, till mångas förvåning, att döma två minuter för felaktigt handstopp! Den utvisningen kunde kostat oss matchen.....

För övrigt undrar jag fortfarande varför spelare(Oskarshamn) måste kasta av sig handskar och slänga sig på isen när de/han får en klubba upp mot ansiktet? Tidigare var detta ett beteende som man kunnat anklaga tjeckiska hockeyspelare för. Det blir rätt komiskt om domaren inte blåser av spelet för utvisning och spelaren ifråga måste åka runt och plocka upp sina kastade pinaler - med skammens rodnad på sina kinder!

Tråkigt att Mattias Brommé inte får in trissan i målet! Idag hade han återigen lägen att göra sitt första mål. Men, det kommer nog i nästa match....

Överlag en stabil match av alla spelare i laget. Få "dumma utvisningar" bidrog till att vi kunde hålla undan denna gång!

Oskarshamn då? Tja, de var ungefär som jag förväntade mig. Ett lag med litet sargat självförtroende som inte riktigt tror på sig själva just nu. Det var först i tredje perioden man började känna igen IKO i spelet. Fram till dess väldigt lojt, försiktigt, och avvaktande. En spelare som jag lade märke till under kvällens match var Andreas Valdix. Trixig med pucken och många fina saker i övrigt.

Nu siktar vi på att ta tre nya friska mot Mora på fredag...