27 november 2013

Att röra om i grytan...

Typisk center - ring!



Sitter inte, som många andra, och jublar åt det senaste beskedet. Det att Niklas Johansson värvat ännu en spelare till truppen. Funderar istället över "vad karln håller på med"? Just när jag, och många med mig, tycker sig se att spelet blivit allt bättre, att fler spelare kommit igång, att det infunnit sig någon form av stabilitet, då smäller han till med ännu en spelare in i truppen! Och inte bara det. Om en ska in så måste någon annan ut! Och ska någon ut så måste han - bort! Dessutom ryktas om ännu en spelare innan veckan är slut?

- Är det inte inför säsong man värvar, under försäsong man spelar ihop sig?

Jämför gärna med lag som BIK Karlskoga, Karlskrona eller Björklöven som just nu skördar framgångar på ett kollektiv som tar poäng. En hög lagmoral. Ett sammansvetsat gäng. Inte något av dessa lag innehåller några särskilt utmärkande spelare som ska bära laget. Det är helt enkelt gruppen, grabbarna, tillsammans som gör laget starkt och framgångsrikt. De har getts möjlighet att skapa denna framgång genom tålamod och någon form av uthållighet. Trots perioder av sämre spel har truppen hållits intakt, mer eller mindre. 

Att bygga ett framgångsrikt lag är en hel vetenskap. Det finns många parametrar och variabler att ta hänsyn till. Men en är kanske viktigare än något annat. Tiden. Ett lag, en trupp, ett kollektiv behöver en viss tid innan alla bitar faller på plats. Inom lagsportens värld något som ofta saknas. Tid och tålamod har sällan någon större bärighet. Här gäller istället det korta perspektivet. "En match i taget - perspektivet". Kan låta sunt men innebär egentligen att man inte tänker längre än näsan räcker. Självklart måste en tränare, en lagbyggare, se saker i ett längre tidsperspektiv. Det måste finnas en tydlig målbild och till det någon form av handlingsplan. En beskrivning på hur laget, truppen, kollektivet ska ta sig fram, för att uppfylla målbilden.

Just nu ställer jag frågan hur målbilden ser ut i VIK hockey? Vad är det man vill med sin nuvarande spelartrupp? Eller nuvarande och nuvarande! Då truppen är i ständig förändring kan det vara nog så svårt att ge uttryck för denna frågeställning. Om man vänder på frågeställningen så kan de ständiga förändringarna i truppen ses som en misstroendeyttring. Men i så fall mot vad? Är det sportchefen som är missnöjd med sina värvningar? Är han då missnöjd med sin egen insats? Är det laget som kollektiv som misslyckats? Är de då Fagervall som misslyckats? Men kan han annat än misslyckas med lagbygget om sportchefen misslyckas med sina värvningar? Många frågor blir det...

- Och all denna turbulens i ett lag som faktiskt presterat rätt hygglig denna säsong!

Det är det som jag tycker är lite ironiskt i denna balett. Jag tycker nämligen inte att laget på något sätt misslyckats så här långt i årets seriespel. Vi har en angenäm placering i tabellen och laget tycks ständigt bli lite bättre för var match som spelas. Kort sagt upplever jag att laget är på väg mot något. Något bättre. 

- Jag tycker helt enkelt det har varit, eller är, väldigt mycket turbulens i spelartruppen - helt i onödan!

Det sista man vill uppleva är att vi förvandlas till ett nytt Leksand. Ni minns säkert hur det sett ut där över tid. Enorm spelaromsättning i ett desperat letande efter den felande länken. En metodik Leksand gick ifrån med Tommy Salos inträde som sportchef. Han valde istället, som bekant, att satsa på kontinuitet, lagmoral, en sammansvetsad trupp. Och det har som synes gått rätt bra...

- Jag när en önskan att vi någon gång börjar bygga ett lag, ett kollektiv, som ges möjlighet att utvecklas över en längre tid än en enda kort säsong. Kanske en orimlig begäran i tider då sportsliga resultat måste levereras omgående, gärna igår..

Nu kör vi över Oskarshamn. Tvåsiffrigt om jag får be!






5 kommentarer:

  1. Svar
    1. Du får gärna utveckla ditt svar! Själv har jag hela tiden varit försiktigt positiv till vår nuvarande spelartrupp. Nu är jag orolig över att den dynamik som skapats rubbas, faller sönder, och behöver byggas upp, igen.

      Så, låt höra. Vad är din uppfattning?

      Radera
  2. Tycker att du har en stor poäng i ditt resonemang, är inte heller så förtjust i denna värvarkarusell år efter år.
    Nu kan det ju vara så i år och just nu att de 2 lånen, Marklund och Sandgren, redan har fått besked från sina klubbar om återgång till respektive lag, vad vet väl vi experter.
    Jag är helt övertygad om att det är bättre med ett lag som sliter ihop under en eller två säsonger istället för att få några "stjärnor" som bara gör en säs. här.
    // GurkMix

    SvaraRadera
  3. Gurkolle, håller med dig i stort om vikten av kontinuitet. Samtidigt tycker jag inlånet från HV71 Filip Sandberg tillsammans med Bromé satte fart på spelet framåt. Kan tänkas att vi inte får behålla Sandberg och då kanske en liknande spelare behövs i truppen?

    SvaraRadera
  4. intressant mphati, kommentaren om legein var: lik sandberg i spelstilen!!

    SvaraRadera