23 februari 2013

Vad är det som händer?

Det bästa som finns är att må bra!

För inte allt för många omgångar sedan var det mest dystra miner kring vårt, Gulsvart. Spelet lyste med sin frånvaro och allt pekade på en säsong som skulle sluta i moll. Inte kändes det bättre då truppen utsattes för stora förändringar ända fram till den sista januari. Spelare skickades iväg, lånades ut, och nya tillkom. Trots dessa förändringar fortsatte det skrala spelet.

I omgång 39-41 lyckades vi tappa viktiga poäng mot lag från nedre delen av tabellen:

Tingsryd -VIK 2-1 (sudden)
VIK - Almtuna 3-2 (sudden)
Troja VIK 1-0
Utdelning: 2 av 9 poäng!

Mot Almtuna ledde vi matchen med 2-0 efter halva sista perioden. Trots det lyckades vi tappa matchen till förlängning. Lyckligtvis klev ett ny-förvärv, Eric Johansson,  fram och gjorde mål fram till 3-2 och seger. I bortamatchen mot Troja var vi återigen otroligt uddlösa i vår offensiv.

Men, sedan hände något! I matchen mot SSK hemma i ABB Arena exploderade plötsligt laget. Under två perioder fick vi på läktaren uppleva en fullständig orgie av anfallsspel från Gulsvart. Spelaren visade plötsligt upp en fart och frenesi som inte funnits på hela säsongen! Matchen vanns till slut, väldigt knappt, med uddamålet och någonstans där och då  fick laget tillbaka tron på sig själva..

Utdelning: 17 av 18 poäng!

Sex spelade matcher, sex vinster, 17 av 18 poäng, mot riktigt bra motståndare! Sannerligen säger jag eder alla att inte blir man klok på detta med lagidrotter...

Det är inte utan att jag nu sitter och funderar på några avgörande ögonblick som fått laget att växa och numera framstå som en aspirant till kvalserien. Ska jag välja ut det viktigaste ögonblicket, händelsen, från ovanstående matchsvit så blir det:

- Målet som inte blev mål! SSK gjorde faktiskt en regelrätt kvittering till 4-4. Kanske blir det en "domartavla" som ger oss just de poäng som behövs för att ta oss till kvalserien?

Västerås - BIK Karlskoga 2-0
I matchen mot BIK Karlskoga inträffade just det som man fruktat mest. Laget föll tillbaka, rejält, och såg ut att ha tappat allt! In på isen kom ett gäng ängsliga(!) spelare som givmilt gav bort initiativet till sina motståndare. Första perioden blev vi fullständigt överkörda av ett aggressivt spelande BIK. Att förlora skotten med 2-15, på hemmaplan, i en match av denna dignitet var inte vad man förväntat sig. Som tur var så  avlossades de flesta skott mot Lars Johansson från svåra vinklar eller utan skymning. Det var bara ett fåtal avslut som verkligen hotade att spräcka hans nolla.

Den andra perioden blev lyckligtvis bättre ur ett hemma-perspektiv. De första tio minuterna spelade Gulsvart åter som ett vinnande lag och hann med att peta in ett ledningsmål genom David Lundbohm. BIK Karlskoga valde att ta en time-out och kunde därefter ta över även denna period. Senare delen av andra perioden var det en kanonad av skott och anfall mot Lars Johansson som fortsatte vägra vika ned sig. Som närmast kom BIK Karlskoga då pucken träffade ena stolpen.

I den tredje perioden lyckades Gulsvart få lite bättre fart på grejerna och kunde matcha BIK:s fart på ett bättre sätt. Spelet jämnade ut sig en aning och vi lyckades allt bättre få stopp på motståndarnas fart genom mitt-zon. Fortfarande hettade det till rejält några gånger hos Lars Johansson men detta var en kväll då pucken helt enkelt inte ville in i vår egen kasse. Som närmast var ett ribbskott där domaren tvingades konferera med måldomaren.

Ska man summera matchen mot BIK Karlskoga så måste man hylla Gulsvarts defensiv. Då inkluderar jag självklart målvaktsspelet. Det måste vara otroligt skönt att kunna förlita sig på sin starka defensiv då anfallsspelet helt, eller delvis, går i stå. Vi vet alla att det alltid kommer dyka upp chanser offensivt för den tålmodige. Så utvecklades denna match. Vi behövde sju åtta minuters offensivt spel i början av andra perioden för att lägga grunden till denna viktiga seger. Efter det bevakades ledningen och laget gick fram på de chanser som bjöds.

Samtidigt som vi hyllar lagets ramstarka defensiv i matchen mot BIK är det även på sin plats att tacka Fru Fortuna. Utan hennes hjälp hade det aldrig gått vägen...

Leksand borta!
Nu står vi inför en otroligt svårt uppgift. Leksand i Tegera Arena. Ett Leksand som tycks omöjliga att besegra denna säsong. Ett Leksand som aldrig viker ned sig oavsett matchbild. Ett Leksand som utan tvekan är det bästa laget i årets allsvenska.

Ska vi ha en chans i dagens match krävs något utöver det vanliga av laget. Vi måste nämligen göra något vi inte gjort på hela säsongen, typ! Vi måste spela lika stabilt i tre perioder. Trots att vi nu har sex raka matcher utan förlust har vi inte lyckats spela den "perfekta" matchen. Ett litet orosmoment är bl.a vårt powerplay. Borta mot Mora avgjorde vi matchen till vår fördel genom två mål i pp. I matchen hemma mot Malmö var vi direkt usla i powerplay. Där måste vi få igång produktionen. Där har vi troligen nyckeln till eventuell seger i dagens match och en förutsättning för att vi tar oss till spel i kvalserien.