11 februari 2013

Kämpaseger!

"Skägget" Leisenring

Västerås - Oskarshamn 4-3
Efter två raka segrar mot SSK respektive Mora var det med viss spänning man tog sig an matchen mot Oskarshamn i ABB Arena under måndagskvällen. Skulle den stigande formen hålla i sig eller skulle laget falla tillbaka till det stappliga spel man visat upp allt sedan juluppehållet. Svaret på den frågeställningen blev lite aningen diffust.

Första perioden lovade mer än vad laget kunde hålla. Första perioden var stundtals riktigt bra från hemmalagets sida och man kunde, inte alls orättvist, gå till pausvila med 2-0 i bagaget. Det märkliga var, ur min synvinkel, att vi brände de mest öppna lägen för att istället göra mål av de mer tursamma slagen. Men mål som mål. Pucken ska in och hur det sker är av underordnad betydelse.

Om man för en kort sekund trodde att Gulsvart skulle kunna kontrollera matchen via sin tvåmålsledning fick man gruvligt fel när den andra perioden startade. Oskarshamn kom ut och satte verkligen allt på ett kort. En våldsam offensiv som fick hemmalaget att allt som oftast hamna på hälarna i egen zon. Pucken rullade framför egen mållinje vid några tillfällen och endast med hjälp av Fru Fortuna kunde den hållas borta från att trilla in i kassen. Lars Johansson passade även på att göra några helt fenomenala räddningar under andra periodens första fem sex minuter. Frågan var inte om utan när Oskarshamn skulle få in sin reducering.

Till slut kunde Gulsvart inte stå emot. Ännu en svag rensning från egen zon fångades upp av Oskarshamn som kunde vända spelet mot trötta backar och Viktor Backman, självklart(!), kunde hänga in trissan ovanför Lars Johansson axel vid första stolpen. Just att få ut pucken ur egen zon syntes helt omöjligt långa stunder av den andra perioden. Detta kostade oss massor av energi vilket gjorde våra anfallsförsök väldigt sporadiska. När vi väl kom ur egen zon med pucken under kontroll hade spelarna så mycket mjölksyra i benen att de bara med viss möda lyckades dumpa ned pucken i IKO:s zon.

När så Oskarshamn fick ett powerplay, som tack för sin intensitet, orkade inte ens Lars Johannson stå emot. Ett välplacerat backskott hitta in i nät och kvitteringen till 2-2 var både logiskt och ett bedrövande faktum för en hårt prövad hemmapublik.

Lyckligtvis lyckades vi hålla undan perioden ut utan att släppa in fler mål även om det var ytterst nära ett flertal gånger. Skotten 15-5 i IKO:s favör var definitivt inte i underkant!

Tredje perioden påminde väldigt mycket om samma perioden mot SSK hemma senast. Vi såg så trötta ut. Oskarshamn, däremot, kom ångande på i den ena anfallsvågen efter den andra och man bara väntade på att de skulle dunka in ett ledningsmål. Då hände det som ofta händer när ett lag ligget på hårt. Gulsvart lyckades få till ett av få ordnade anfall och pucken skickades in mot IKO:s kasse. Efter lite studs fram och tillbaka lyckades Eric Johansson få bladet på trissan så den trillade in i mål till 3-2. Det målet kom verkligen som en gåva.

Efter detta bakslag ökade Oskarshamn trycket än mer och trummade på mot ett allt mer tröttkört Gulsvart som stundtals syntes ta sig fram på tandköttet i egen zon. Men återigen stod Lars Johansson upp och gjorde allt man kunde begära av en bra målvakt. När sedan IKO tog ut målvakten befarade man det värsta. Då log åter Fru Fortuna mot oss med sitt allra soligaste leende. En IKO-spelare skulle dumpa ned pucken i vår zon men David Lundbohm lyckas blocka nedlägget med sin skridsko(!) och pucken for istället iväg ned mot Oskarshamns övergivna målbur. På ett märkligt sätt gled pucken ifrån en jagande IKO-spelare och in i mål till 4-2. Vi får tacka isen för det målet. Tack vare att vi inte varit i IKO:s zon mer än några enstaka korta anfall var isen fortfarande i det närmaste nyspolad och bidrog till ett pucken kunde glida så elegant in i målet.

Innan slutsignalen han Oskarshamn reducera till 3-4 via ett skott som styrdes i mål via en VIK-backs skridsko. Man kan säga att det jämnade ut sig vad det gäller slumpmål.

Summering av matchen:
- Bra förstaperiod men sedan föll vi tillbaka till ett spel som inte alls såg bra ut. Det spred sig en osäkerhet genom hela laget. Backar visste inte vad de skulle göra med pucken, forwards åkte fel, ingen fart genom mittzon, vi lyckades inte etablera något anfallsspel de två sista perioderna. Det mesta såg väldigt taffligt och hafsigt ut. Dock all heder till arbetsinsatsen av alla spelare. Ingen vek ned sig utan slet föredömligt i alla byten.