24 februari 2013

Serieledarna orka inte med oss....

Pengar är inte allt...

Leksand - Västerås 1-2
Det blev lite bättre, fel, det blev mycket bättre än förväntat. Gulsvart hade precis rätt kostym på sig i dagens svåra bortamatch mot seriesuveränen Leksand. Kostymen var av modell blåställ. En perfekt klädsel för att stå emot hemmalagets anstormning. För visst blev matchbilden den förväntade. Ett offensivt spelskickligt Leksand drog upp farten och ångade på mot Lars Johansson från första nedsläpp. Gulsvart svarade upp på bästa sätt och stångade ut alla fiender mot sargkanter och sarghörnor. Därifrån tilläts Leksand skicka in trissan mot Lars Johansson som oftast hade fri sikt och därmed kunde avvärja.

Men istället för ett hemmamål svarade Viktor Mårtensson, Kenneth "Bacon" Bergquist samt Matt Fornataro upp med att ge Gulsvart ledningen i matchen. "Tuffe Viktor" knuffade fram pucken till "Bacon" som i sin tur trampade in mot en LIF-back. Men istället för eget avslut vickade han elegant över pucken till Matt Fornataro som fick närmast öppet mål att panga in 1-0

Precis den start som Fagervall hade önskat sig. Leksand försökte, och försökte, sätta tryck mot vår kasse men lyckades sällan. När det var någon enstaka minut kvar av perioden missade vi att lägga ut pucken ur zon. Trissan hamnade istället hos Johan Ryno som gjorde några patenterade Vikingline-svängar innan han lyfte iväg pucken mot Lars Johansson. Ett harmlöst skott som påpassligt styrdes i mål av Jens Bergenström. Perioden slutade därmed 1-1 som får ses som väldigt rättvist.

I andra perioden ångade Leksand på rätt bra och hade bud på mål men utan att lyckas. Det gjorde däremot Gulsvart. För en gång skull kunde vi utnyttja ett powerplay när det behövdes som mest. Lycklig målskytt blev Christoffer Björklund som höll sig framme på en retur och kunde sopa in ledningsmålet till 2-1.

Den tredje perioden blev en lång och nervös väntan på slutsignalen. Leksands attacker blev allt mer desperata och man såg verkligen att de ville gå ifatt. Vid flera tillfällen var vi snubblande nära att sno pucken på egen blå och skapa fina spelvändningar då våra motståndare slarvade vid uppspelen. I slutet av perioden valde tränare Appelgren att toppa upp laget för att sätta än mer press mot Lars Johansson. Inte ens spel i sex mot fem sista minuten hjälpte Leksand denna gång. Vi orkade spela disciplinerat och klokt i sextio minuter när det som mest behövdes. Oerhört starkt!

Summering:
- Laget gör en heroisk insats defensivt och lyckas med konststycket att stoppa seriens bästa offensiv från att göra mer än ett mål. Det som imponerade mest på mig i denna match var det lugn som backarna utstrålade genom hela matchen. Man valde hela tiden den enklaste/bästa lösningen för att ta sig ur zon. Väldigt sällan lyckades Leksand checka fast oss utan vi hittade hela tiden spelvägar ur deras press.

- Offensivt finns det givetvis mer att önska av Gulsvart men samtidigt är det en styrka att kunna spela så disciplinerat defensivt och ändå ha kraft till flera riktigt farliga spelvändningar. Det vi fick se idag var egentligen ett optimalt spel för bortaplan. Med stort tålamod kommer man långt. Till slut börjar motståndarna ta allt större risker för att ta sig igenom vår defensiv vilket öppnar upp för vassa spelvändningar. Perfekt!

Nu väntar en spännande match mot Asplöven i ABB Arena. Lyckligtvis, för oss, är de i princip klara för en ny säsong i Allsvenskan och kanske är lite mätta. De har just nu nio poäng upp på Almtuna, under strecket, med tre omgångar kvar att spela. Tar vi minst en poäng i den matchen är vi väldigt nära en direktplats till kvalserien....