18 juni 2009

Leksand och Kenny

Två "profiler" inom svensk ishockey utmärker sig denna dag. Kenny Jönsson har bestämt sig för att lägga skridskor och klubba på hyllan och Leksand har fått "trixa" med årsredovisningen för att få ekonomin i balans!Kenny Jönsson
- Vad kan man säga! En fantastiskt duktig ishockeyspelare som levt i skuggan av de mer folkära spelarna. En Gud och Kung i sin egen borg men inte alls lika uppskattad och hyllad av landets övriga supportrar. En spelare som gjort sitt jobb i det tysta utan stora mediala utspel. Oerhört uppskattad i klubblag och landslag. Föga spektaktulär i sin utövning men stabilt, tryggt och säkert har varit Kennys signum! Bloggen lyfter på hjälmen och ger Kenny ett erkännande så här i elfte timmen. Att hyllningarna inte blir mer ovationsartade beror på att vi Gurkor har en annan Gud som vår frälsare: Niklas Lidström!

Kennys nya framtid tycks bli som föreståndare/ägare till en biltvätt i Ängelholm? Där ser man vad lite man vet om vad folk vill med resten livet:)


Leksand
Så har denna anrika klubb genomfört ett årsmöte där man redovisat debet och kredit! Återigen går den sportsliga verksamheten med förlust men genom att sälja ut andelar i "sin" arena får man ekvationen att gå ihop. Att det inte är helt rent mjöl i den ekvationen kan man utläsa av följande kommentarer:

- Man har sålt av aktier i arenan för att klara resultatet, säger Stig Modig, tidigare byggnadsentreprenör i såväl Sverige som USA och numera boende i ungdomsårens Leksand.

Och fortsätter:

- Så här kan det inte fortsätta år efter år. Och dessutom är årsredovisningen just nu väldigt svår att läsa. Jag har gått på Harvard Business school och kan inte riktigt göra det.

Som sagt var! Man kan presentera resultat på många olika sätt. Det kan inte vara lätt för Svenska ishockeyförbundet att granska klubbars ekonomi då verksamheten ofta delas upp i flera olika bolag! Därefter flyttas skulder och tillgångar runt för att passa ändamålet! Man kan konstatera att Leksand IF drivs med underskott - men - genom olika bolag kan man kvitta underskottet - typ! [läs mer]

Tänker på uttrycket att " gå omkring i lånta fjädrar"! Det tycks passa Leksand väldigt bra just nu!

Att Leksand IF inte bara är ishockey visste vi nog. Men visste ni allt detta?För övrigt har Bloggen för avsikt att sponsra klubben idag genom att ta sig ned för att äta Buffé på ABB Arenas restaurang:)


4 kommentarer:

 1. Leksands IF har en bättre ekonomi sett till intäkter och finansiering än flertalet ES-lag bortsett från tv-pengarna. Så klart går hockeydelen dåligt så länge man satsar hårt mot ES men inte lyckas. LIF har inga lånade fjädrar förutom lånet på arenan.

  Under ett par år nu så har LIF satsat 90 miljoner på campingen som man äger och tjänar pengar på. Så klart märks det inledningsvis på ekonomin. Leksands IF har idag ett större Eget kapital än på 10 år. Oroa dig inte.

  SvaraRadera
 2. - Jag är inte det minsta oroad! Däremot är jag förbryllad! Hur kommer det sig att man kan separerar det sportsliga från det ekonomiska! Enligt mitt enfaldiga sätt att se på saken borde självklart alla lag/föreningar granskas/dömas på samma grunder!

  Nu kan vissa föreningar drivas med negativt kapital under säsong(eller säsong efter säsong) för att sedan klara sin elitlicens genom att tillföra pengar från externa källor!

  Kan aldrig tänka mig att det var dessa premisser som gällde när reglerna för elitlicenser skrevs!

  Säger bara en sak: Malmö IF och nu LIF?

  SvaraRadera
 3. Kul att du uppmärksammar Kenny.
  Det du slutar med, ironin om biltvätten. Har en allvarlig baksida. Kennys pappa blev arbetslös i vintras efter 30 år som anställd och arbetandes med biltvättar. Kenny skall nu öppna en ny biltvätt så att hans pappa kan jobba de sista åren till pensioneringen.
  Källa sportbladet

  "Sedan ska du starta en biltvätt. Varför?

  – Ja, det är en speciell historia. Min pappa har jobbat med biltvättar i 30 år. Men i vintras blev han arbetslös. Hans bolag blev uppköpt. Han har drömt om att få ha en egen biltvätt och nu ska vi starta en self car wash med plats för fyra bilar här i Ängelholm. Det blir en biltvätt utan personal och jag kommer inte att stå och tvätta bilar. Den kommer att sköta sig själv och sedan får pappa sköta underhåll och fylla på med schampoo och sånt där. "

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockeybladet/sverige/elitserien/rogle/article5404015.ab

  Kan du se Lidstöm komma hem och spela 5 år i VIK för att ta upp dem i ES?

  Farfar

  SvaraRadera
 4. - Tack för den extra infon! Intressant! Sedan tyckte jag det var mer "lite roligt" med en biltvätt oavsett orsak! Mer roligt än ironiskt - faktiskt!

  Det finns så många ex-elit-idrottsmän som fullständigt famlar i blindo när den idrottsliga karriären är över. De hamanar i ett utanförskap som de inte är vana vid. Från medialt eftertrakade och mångsidigt omtalade till en plats i skuggsidan - eller på den idrottsliga dikesrenen!

  Kenny + Ängelholm + Rögle + Biltvätt kändes bara så - rätt på något sätt:)

  SvaraRadera