15 juni 2009

Elitserien - som vanligt!


Det är inte alldeles lätt att förstå vem som bestämmer eller - tycker!
Som ni sett i mitt tidigare inlägg började allt med ett märkligt uttalande från Svenska Hockeyligan. Efter att de 12 klubbarna enats om fortsatt samarbete över de kommande två säsongerna kunde man läsa följande:

Vidare rapporteras det att elitserieklubbarna ska utarbeta nya aktieägaravtal, något som tidigare var en knäckfråga i den uppkomna konflikten mellan de så kallade "utbrytarna" och övriga elitserieklubbar. Det nuvarande avtalen mellan klubbarna går ut den 30 april 2010.

Till en följd av beslutet har samtliga klubbar kommit överens om att delta i elitserien även säsongen 2010/11.”


Det var framför allt det senare stycket i texten ovan som förbryllade mest! Var det meningen att den formuleringen skulle offentliggöras eller var den mer avsedd för internt bruk?


Efter att bloggen fått svar både från Svenska ishockeyförbundets ordförande, Christer Englund, samt Svenska Hockeyligans VD, Peter Gudmundsson, framstår det med all tydlighet att säsongen 2009/10 samt 2010/2011 blir som vanligt.


Vad var det då Hockeyligan menade med sin formulering?
Bakgrunden är troligen att de fem utbrytarlagen försäkrat de övriga klubbarna om att delta i ES, under dess nuvarande former, fram till och med säsongen 2010/2011!


Hur förhåller sig då Svenska ishockeyförbundet till en utökning av ES?
Vi vet alla vad ES-lagen tycker! Svenska ishockeyförbundet har ingen möjlighet att styra över Hockeyligans klubbar annat än att sätta upp ett regelverk för hur elitserien skall genomföras. I övrigt är ES-klubbarna fria att bestämma över sina öden!


Förbundet representeras av flera distrikt som i sin tur är uppdelade i regioner. Inom varje distrikt kan klubbar driva frågor som sedan lämnas till förbundet i form av motioner. Som bekant fanns det i år en Dalamodell som lanserades. (Dalarnas Ishockeyförbund, Leksands IF samt Tranås AIF om att utöka antalet lag i Elitserien till 14)


Motion avslogs dock med en förkrossande majoritet för nejsidan!
Granskar man hur de olika distrikten valde att rösta inser man att det råder stor splittring inom de egna leden i denna fråga.
- Man kan lugnt säga att det lobbyarbete som ES-lagen genomfört med Håkan Loob i spetsen, de fem lagen som hotade att hoppa av, enmansutredningen gjord av en FBK-representat, troligen lade grunden till detta valresultat!


Distrikten röstade enligt detta:
* Alla distrikt i region Öst där alltså Stockholm, Uppland och Södermanland ingår - röstade ja. Trots att Djurgården inte alls var glada över detta.
* Distrikten i region Syd (här ingår bland annat Göteborg och Skåne) - röstade nej, trots att MIF, och i framtiden kanske även Rögle skulle ha tjänat på ett ja till 14 lag.
* Region Väst (där bland annat Dalarna, Värmland och Gästrikland ingår) var delat. Några distrikt röstade ja, övriga distrikt i regionen röstade nej.
* Distrikten i region Norr röstade alla nej trots att man före omröstningen lovat ja-anhängarna att rösta just ja och trots att man under flera års tid sagt att man är för en utökning.
(källa: Marie Hallmans blogg)

Bloggens kommentar:
- Frågan om en utökning av ES är en mycket större och mer komplex frågeställning än vad man kan tro. Det finns massor av egenintressen som styr respektive klubbs, och distrikts, ställningstagande i denna fråga. Det som är ledsamt att det inte tycks finnas en övergripande plan för hur svensk ishockey skall utvecklas - i alla led!

Allt fokus idag ligger på ES-lagen och deras enorma behov av medial och ekonomisk uppbackning för sin överlevnad! ES-lagens inflytande över hockeysverige är fundamentalt och fullödigt! ES-lagen sätter upp fördriktningen och målbilden samt deklarerar sina behov. Alla andra tvingas vi följa efter! Detta till trots att ES-lagen på många sätt är beroende av "oss andra" i de lägre divisionerna!

- Svensk ishockey är inte bara elitserien! När skall någon inse det?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar