25 juni 2009

Korsbandet #1

... kan gå sönder!

I dessa sommartider är det inte ovanligt att unga män får skador i sina knän i samband med utövandet av allehanda idrotter. För all del även kvinnor. Rättvist skall livet vara. En vanlig skada som uppkommer är bristningar av korsband i knän. Det är inte roligt. Denna skada orsakas ofta av en plötslig vridning av knät i oväntad riktning - typ! Då smäller det till.

Bloggen har blivit drabbad av detta. Ja, inte personligen, utan en av familjens hundar, dessvärre! Det är nämligen så att en korsbandsskada på en hund kan få betydligt mer långtgående konsekvenser än dito skada på en människa. Om en människa gör sig illa är det ställt utom allt tvivel att skadan skall repareras. Så är det bara. Oavsett om man är gammal eller ung.

När en hund, en älskad familjemedlem drabbas, gäller andra kriterier. Här skall tas ställning till allt från ekonomiska spörsmål till rent humanistiska. Kommer hunden att blir bra? Kan hunden användes till det den var avsedd för efter en operation? Täcker försäkringen? Om inte, vad kommer det att kosta? Om inte hunden blir helt återställd, är det då idé att göra ingreppet! Kommer hunden att bli lycklig igen - efter lång tids rehabilitering. Kommer hunden kunna hoppa, spring, busa som den vill? Kommer hunden att kunna fortsätta med träning och tävling som det var tänkt?

Som sagt var. Hade det varit en människa hade svaret varit självklart. Laga! Rehab. Lev ett anständigt liv!

Nu har vi några tunga dagar framför oss i familjen då alla frågetecken skall rätas ut. Ett beslut måste tas. Innan hunden läggs in för operation måste vi tagit ställning.
3 kommentarer:

 1. Fyfan. Lider med er. Det är just alla skador man är livrädd för som hundägare. Känner igenom min hund varje dag, framför allt höftpartiet.

  Lycka till, oavsett vilket beslut ni än fattar.

  /David med sambo.

  SvaraRadera
 2. Hej.Kan ni svara hur ni gjorde?Operera ni hunden?Hur gammal är den?Korsbandet har gått av på min hund.Vi gick på sjukgymnastik i bassäng innan op.Och hon kunde gå långt ibland.Nu ut och vänder,för det gick av.Har samma frågor som ni har.Operationen är dyr,dom vet inte om det blir bra.Sedan tillkommer rehab.Veterinären berättade inte så mycket.Ont efteråt.Vet ej hur ont hon har nu.Hade korsbandet gått av på eran hund,eller skada?

  SvaraRadera
 3. Vår hund, en tik, är tre år gammal. Hon slet av korsbanden i samband med lek i skogen. En hastig vridning och riktningsändring och skadan var skedd.

  Vi genomförde undersökningen på Strömsholms sjukhus. Där konstaterade de att en operation var nödvändig!

  Den kostar, på Strömsholm, mellan 45 - 50.000 och det gäller att man har rätt försäkring på hunden. Agria har ett speciellt villkor just för korsbandsskador. De ersätter "bara" upp till 15.000 om man inte har en tilläggsförsäkring!

  Till det kommer återbesök 4 - 5 gånger för bland annat röntgen samt kostnad för rehabilitering.

  Totalkostnaden kan bli upp mot 60 - 70.000!

  Som de ser på min sida gör jag reklam för ett företag som heter Redog! Ta kontakt med dem genast! Där kommer du träffa Stefan som är en av Sveriges främsta experter på rehabilitering av hundar.

  Han kommer att undersöka din hund och ge dig vägledning.

  Genom honom kom vi i kontakt med en klinik i Upplands Väsby som kunde ta sig an vår hund utan väntetid! Där finns en av Sveriges främsta experter på korsbandsskador samt operationer av dessa.

  Men mitt tipps! Ta kontakt med Redog och Stefan omedelbart och få information och vägledning där!

  Hälsa från "Olle" med hunden Laia!

  SvaraRadera