6 oktober 2017

Målskyttar saknas!


Västerås - Arboga 4-3 (straffar)
Ungefär så. Målskyttet fallerar. Sedan kan spelare(och vår tränare) prata hur mycket de vill om att "vi mötte ett bra lag" etc. Sanningen är att fram till nu har vi egentligen bara mött ett riktigt bra lag. I första omgången hemma mot Mariestad. Därefter har vi avverkat Surahammar, Köping, Enköping, Borlänge, utan att vid något tillfälle övertyga spelmässigt. Visst, vi har vunnit, men det har inte varit några enkla viktorior även om det trillat in några mål. Lägg därtill dagens match mot Arboga. Det finns ett tema som går igen, match efter match. Vi är ruskigt ineffektiva i spelet fem mot fem!

Hur många mål har vi mäktat med i spel fem mot fem? Låt oss grotta lite i statistiken:

Västerås - Mariestad 4-3
1-1 pp Oscar Pettersson
3-3 pp Johan Skiöld
Spel fem mot fem: 2

Surahammar - Västerås 0-5
0-5 pp Kenny Källström
Spel fem mot fem: 4

Köping - Västerås 2-5
0-2 pp Fredrik Johansson
2-3 pp Kenny Källström
2-4 pp Robin Nilsson
2-5 pp Alexander Lindelöf
Spel fem mot fem: 1

Enköping - Västerås 2-3 (sudden)
1-2 pp Marcus Bergman
2-3 pp Fredrik Hetta
Spel fem mot fem: 1

Västerås - Borlänge 2-0
2-0 SH1 Johan Skiöld
Spel fem mot fem: 1

Västerås - Arboga 4-3 (Straffar)
2-1 pp Kenny Källström
Spel fem mot fem: 2

Jag summerar: 
- På sex spelade matcher, arton perioder, 360 minuter, har vi lyckats göra hela 11 mål! Vi har med andra ord lyckats peta in ett spelmål, i fem mot fem, ungefär var 32:a minut! Detta mot lag där vi tillbringat största delen i anfallszonen!

Man man fråga sig varför? Man kan slita sitt hår! Man kan skaka på axlarna och tänka att det ordnar sig! Man kan skylla på fan och hans mormor, otur, motflyt, oflyt och migrän! Men faktum kvarstår. Vi är pinsamt ineffektiva i spelet fem mot fem! Vi har överhuvudtaget svårt att göra mål!

Låt oss se hur ett annat topplag lyckats prestera under samma tid. Kristianstad.

Hanhals IF - Kristianstads IK 3-2
Spel fem mot fem: 2

Kristianstads IK - Helsingborgs HC 10-0
Spel fem mot fem: 6

Kristianstads IK - Grästorps IK 7-2
Spel fem mot fem: 3

HA 74 Sävsjö - Kristianstads IK 1-9
Spel fem mot fem: 7

Kristianstads IK - Vimmerby HC 6-3
Spel fem mot fem: 6


Jag summerar: 
På fem spelade matcher, femton perioder, 300 minuter, har Kristianstad lyckats göra hela 24 mål i spelet fem mot fem! De har med andra ord lyckats peta in ett mål ungefär var 13:a minut! 

Det jag härmed belyst är att Kristianstad, i dagsläget, är mer än dubbelt så effektiva i spelet fem mot fem! Det är ju ingen rolig läsning, precis!

Kristianstad snittar totalt 6,8 mål per match.
Västerås snittar totalt 3,8 mål per match.

Även här är Kristianstad närmast dubbelt så effektiva! Men, hallå, kanske någon tänker nu. Kristianstad har bara mött skräplag, bottengäng! Men, hallå, säger då jag. Vad har vi mött?

Hur ser det då ut med skotten? Har Kristianstad avlossat dubbelt så många skott och att vi där kan finna förklaringen? Jag räknar:
Västerås: 27+38+43+33+34+54= 229/6 = 38/match = 10 skott/mål
Kristianstad:34+46+45+26+30= 181/5 = 36/match = 5 skott /mål

Återigen slår Kristianstad oss på fingrarna. De är dubbelt så effektiva i sina avslut! De behöver bevisligen betydligt förra avslut för att få utdelning!

Med tanka på ovan beskrivna har Thomas Paananen och grabbarna i Gulsvart verkligen något att fundera över! Varför i hela Hälsingland är vi så fruktansvärt uddlösa i våra avslut?

Oscar PetterssonFredrik Johansson, Fredrik HettaPetter MattssonJohan SkiöldKevin Weiskog samt Marcus Bergman är alla potentiella målskyttar. Med andra ord saknas det inte underlag för en betydligt bättre utdelning målmässigt! Lägg därtill två-tre backar som gärna deltar offensivt.

VAD ÄR DET DÅ SOM FELAR?

Den frågeställningen, mina vänner, överlämnar jag med varm hand till de som är satta att ro vår skuta i hamn till våren. Att hänga ut spelare, ledare, tränare, har aldrig varit min passion, men det är redan nu hög tid att hissa lite varningsflagg. Visst, vi ligger i topp, vi behöver bara komma femma, vi kommer gå till AllEttan även med det spel vi presterar just nu. Men. MEN. Det är under höstens matcher spelet ska sättas, formationer hittas, spelare ska utvecklas, för att stå redo för nästa nivå. Detta gäller inte minst våra speciell teams i både box och powerplay. 

DET ÄR NU, IDAG, NÄSTA MATCH, OCH NÄSTA, som vi måste börja hitta alla svar. 

Ja, jag vet. Ännu ingen ko på isen, inte nu vi ska vara bra, etc. Men, goda vanor tar sin tid att skapa. Dåliga vanor kommer av sig själv(De behöver man inte ens slita för)

Även om vi inte lyckades vinna dagens match gjorde många spelare heroiska insatser fram till sista sekunden av tredje perioden. Man ville verkligen vinna. Man gick för att vinna. Det ska de ha all heder för. Men, detta med målskyttet måste upp i nivå. Så enkelt är det. Sedan kan alla andra säga vad de vill...

Nu drar jag något gammalt över mig och somnar om. 


Tack för besöket!

Hanhals IF - Kristianstads IK
2 kommentarer:

  1. VIKtigt blogginlägg, extra viktigt skulle jag vilja påpeka

    SvaraRadera
  2. Jag köper det du skriver. Vik har av tradition varit uddlösa framför mål. Nu tycker jag att vi har bra målskyttar, som jag hoppas kunna leverera när det drar ihop sig. Samtidigt funderar jag över hur matcher mot bättre motstånd skulle se ut om vi inte spelat matcher där vi blir tillbaka tryckta osv. Hur får vi en bra box om vi dominerar våra matcher i serielunken! Bara en tanke

    SvaraRadera