26 oktober 2017

Stabil insats mot Lindlöven!

Källa:Swehockey

Västerås - Lindlöven 5-1
På grund av föräldramöte kom jag till ABB Arena först till den andra periodens inledning. Då hade Lindlöven varit ofina nog att reducera till 1-2 via ett powerplay. Utöver det vill jag inte påstå att våra spelare, för dagen iklätt svart, imponerade spelmässigt denna andraperiod. Inte mycket som stämde i det offensiva spelet. Istället var det Lindlöven som ständigt var på besök i vår egen zon. Dock utan att skapa allt för många riktigt heta avslut. Undantaget ett ribbskott i powerplay(!) samt en rörig situation i slutminuterna där pucken räddades närmast mirakulöst för att  gå i mål av Dahlboms utsträckta klubba. Svettigt värre för ett ögonblick.

Men som sagt. Vårt offensiva spel i andra perioden bar inte mycket frukt. I slutet av perioden, sista sekunderna, fick vi chansen till spelvändning och två mot ett. En chans som försvann på grund av aningen slarvigt passningsspel.

Det som gladde, trots allt, i den andra perioden var att se hur laget kunde kriga, grisa, för att förhindra mål i baken. Ett "grisande" som tröttade ut våra motståndare i flera lägen. Lite som när Mariestad mötte oss i ABB Arean i första omgången. De lyckades bromsa vårt spel länge och väl genom ett "grisande" över hela isen. Det är alldeles utmärkt att spelarna lär sig även detta. När det behövs, då går man in och jobbar stenhårt, köttar, grisar, för att hålla motståndaren kort. Att kunna växla mellan kreativt till destruktivt spel kan vara nyckeln till framgång fram på vårkanten. Ösa på framåt när det behövs men även kunna ställa om för att försvara en ledning. Grisa.

En annan sak som värmde mitt Gulsvarta hjärta var målvaktsspelet. Dahlbom visade sina belackare att han visst kan stänga igen när det behövs. Två stabila insatser nu. Grums borta tidigare. Härligt! Å andra sidan, en målvakt blir genast bättre med rejält understöd av övriga spelare. En gammal sanning!

Nu speglade inte slutresultatet skeendet på isen. Vi var inte fyra mål bättre än Lindesberg. Desto roligare att vi lyckades både hålla undan och dra ifrån under slutskedet av matchen. Den tredje perioden genomfördes enligt mitt förmenande på ett alldeles excellent sätt. Bra balans i spelet. Ingen gick bort sig. Man jagade inte i onödan. Bra täckning bakåt, hela tiden. Gick till attack när chanser bjöds. Snyggt, helt enkelt. Ett tydligt tecken på att spelet börjat mogna. Spelarna känner sig aningen mer bekväma även när motståndaren går all in för reducering och/eller kvittering.

Vad jag förstått av de som såg alla tre perioder var även den första perioden klart godkänd spelmässig. Kan vi dessutom undvika att falla igenom, spelmässigt, som i gårdagens period två så finns det all anledning att se ljust på fortsättningen.

På tal om summering. Vi har nu gått runt ett varv i denna höstserie. Våra insatser har varit, blandade. Endast några fåtal matcher har laget visat upp sin fulla potential. Trots detta ligger vi med i toppen av serien. Det är inte fy skam. Lite tråkigt att de största dipparna kommit på hemmaplan inför den trogna hemmapubliken. Kumla, Arboga, Forshaga. Det var riktig smolk i bägaren. Det lockar inte besökare tillbaka, eller, genererar ny besökare. Tråkigt men sant.

Utifrån ovan nämnda får vi nog ändå vara väldigt nöjda med det publiksnitt(2326) som hittills uppnåtts. Själv hade jag trott på mellan 1800-2000. Ja, jag vet. Detta är betalande. Inte besökare på plats. Men sedan en tid tillbaka registreras "besökare" på samma sätt i alla arenor vad jag förstår.

Vårt publiksnitt i Hockeyettan är bättre än vad lag som BIK Karlskoga, Oskarshamn, Troja, Almtuna, Västervik och Pantern uppnår i HockeyAllsvenskan! Inte alls så tokigt. Pantern har för övrig ganska precis samma publiksnitt som - Surahammar!

Bra att det blir ett längre uppehåll nu. Perfekt med två fina segrar i bagaget. Nu kan truppen andas lite lugnare och ta sig an fortsättning med högburet huvud..