22 oktober 2017

Seger mot Grums men det grumsas bland supportrar..Grums - Västerås 1-6
Såg matchen mot Grums från mitten av den andra perioden. Tyckte mig se en helt annan stabilitet i spelet från Gulsvart. Känslan var att spelarna bättre värderade de olika lägen och situationer som uppstod på isen.

Efter att tappat poäng, och spel,  i flera omgångar i rad var det extra skönt att laget lyckades hålla ihop sitt eget spel i tre perioder. Som jag såg det bjöd vi inte Grums på en enda spelvändning. De fick allt som oftast anfalla mot ett samlat försvar. Smaka lite på sin egen medicin, typ. Nu försökte iofs Grums spela en offensiv ishockey, vilket de ska berömmas för, och det gav oss själva lite mer is att agera på. 

Balansen mellan att sätta press eller falla tillbaka fungerade överlag bra den tid jag såg matchen. Vi tappade inte tre forwards bakom förlängda blå, som hänt i tidigare matcher. Backar fick bra understöd av hemjobbande forwards. 

När vi dessutom lyckades göra mål på lägen som dök upp, ja då blev det plötsligt så mycket enklare att hålla sig till gameplan. Ingen behövde känna den senaste tidens frustrationen av att det mesta studsade emot. Kort sagt så kunde alla i laget spela med viss avslappning istället för massor av anspänning. En väldig skillnad.

Med lite flyt kunde vi hängt ett par kassar till i den tredje perioden, chanser saknades inte, men det viktigaste var att vi inte släppte till fler mål bakåt. Ett trendbrott. Bra för det mentala. Vi visade oss själva att vi kunde "stänga" matchen. Bra, bra.

Läser man på forum/sociala medier efter denna match finns det självklart de som inte låter sig imponeras av en bortaseger mot Grums. Låt mig då visa detta:

Enköpings -  Grums IK  1 - 2
Skövde  -  Grums IK  2 - 1
Lindlöven  -  Grums IK 5 - 4 (straffar)
Mariestad   -  Grums IK 3 - 2

Grums har spelat jämt med tre topplag. Vi städade av dem och vann med 6-1! Visst, de är ett bottenlag i mångas ögon, men, även de kan spela hockey! Någonstans här ser jag en viss problematik. Vi supportrar kanske inte har riktigt den ödmjukhet som krävs inför uppgiften. Kanske inte våra spelare heller hade det stundtals i de matcher vi tappade poäng. Kanske spelarna blev påverkade av sin omgivning. En omgivning som hela tiden pratade om egna lagets förträfflighet och ringaktade våra motståndares eventuella kompetens! 

När jag pratat runt med supportrar till lag som spelat i AllEttan efter jul påpekar de alla samma sak. Prestationerna under hösten är ofta instabila. Det tar ett tag för de flesta lag att få ordning på sitt spel. De lag som fått behålla en stor del av sin spelartrupp brukar ånga på rätt bra. Omvänt för lag som behövt städa ordentligt i truppen. Vi tillhör definitivt gruppen lag som fått "städa" i truppen. Kanske det lag som fått bygga om mest av alla? 

Kort sagt: - Det är inte kattpiss att åka upp till Grums och städa av matchen så enkelt som Gulsvart nu gjorde!

Den stora frågan för mig är hur bra vi är, egentligen!? Vi har nog alla sett, åtminstone glimtvis, att det finns en härlig potential i denna trupp. En himla massa kunnande. Hur mycket av den potentialen har då våra tränare lyckats plocka fram? Om jag ska vara ärlig så pendlar vår prestationskurva mellan ytterligheter. Från sol till pannkaka på en periodpaus, ungefär. Utifrån detta var dagens match ett undantag som kan bli plattformen till något än bättre.

Nästa match, onsdag, ställs vi mot Lindesberg. Då får vi svaret på om laget kan ta med sig Grums-matchen ut på isen. Göra rätt saker. Göra rätt avvägningar. 

Den som lever får se...

1 kommentar:

  1. Som de spelade idag, tillhör de 10 bästa lagen i hela division ett. Men det som skiljer Västerås från Huddinge, Mariestad, Kristianstad osv är ju jämnheten i sitt spel. Men många av de bästa lagen har väl oxå samtidigt fått behålla majoriteten av sina trupper från förra säsongen. Så är ju som bekant inte fallet med Västerås. Men samtidigt mycket intressant att man producerade samtliga 6 mål i spel 5 mot 5. Det kan vara tecknet för någonting riktigt bra framöver.

    Känns som att matchen mot Lindlöven på onsdag, blir något av en nyckelmatch. Dels väntar ett betydligt tuffare motstånd än Grums. Dels vet man av tradition att Västerås har en förmåga att falla tillbaka till ruta ett matchen efter en bra insats...En bra insats på onsdag igen så kan vi så smått börja höja ribban för säsongen.

    Christoffer "Vimmerbyarn" Franzen

    SvaraRadera