12 oktober 2017

Mera Bergman....

Vi måste in i skiten, lägga näsan i blöt, utmana.


Skövde - Västerås 4-3
Såg förlustmatchen mot Skövde. Vet inte riktigt vad jag ska tycka. Någon kanske säger att vi mötte ett topplag. Att man då får räkna med förlust. Håller inte riktigt med. Det jag såg av Skövdes spel indikerade inte på något sätt att så var fallet. Att de var ett topplag. Istället tyckte jag mig se den problematik som förföljt oss ett par omgångar. Oförmågan att omsätta puckinnehav i målchanser och mål. 

Åtminstone 3-1 och 4-1 av Skövde var mål som tillkom mer av slump än skickligt spel. Puck som studsar rätt. På blad. Ger i ena läget öppet mål(pp) i nästa friläge från blå. 4-1 målet frukten av slarvigt nedlägg. Hade den pucken hamnat nere i Skövdes kortsarg kunde matchen fått annan utveckling. 

Med andra ord. Vi förlorar mer på grund av egen impotens än motståndares potens, om jag tillåts uttrycka mig så.

Detta är med andra ord en problematik som tycks blivit rejält problematisk. Jag har redan i två inlägg innan belyst just detta sorgliga faktum. Inget nytt, med andra ord. Med risk för att bli tjatig tänker jag dock hålla mig kvar vid ämnet även detta inlägg.

Pratade för en tid sedan med tränare för annat lag i vår serie. Det var intressant. Insåg hur enkelt det är för våra motståndare att anpassa sitt spel för att ta udden av vår offensiv. Det är alltid enklare att spela destruktivt. Det är enklare att backa hem, täcka ytor centralt, slå sarg ut, än att vara kreativ i anfallszon. Så tokigt är det. 

Men allt ovan jag beskriver är ingen större nyhet. Detta är något de flesta känner till. 

Min fundering är om vi har tillräckligt spelskickliga forwards för att "snurra upp" dessa säckförsvar eller om vi måste tillgripa en annan spelstil, annan taktik? Därmed vill jag koppla ihop mina tankar med detta inläggs rubrik, "Mera Bergman".

Bergmans genombrott fram till 3-4 är  melodin mot lag som vill samla ihop sig i slottet framför egen målvakt. Nu förväntar jag mig inte att Marcus ska kunna göra mål på detta sätt i var och varannan match. Det vore förmätet att utkräva. Däremot hävdar jag med bestämdhet att fler spelare i laget måste våga gå mer "raka vägen mot mål" än vad som nu sker. Jag vill se fler aktioner av alla forwards likt den Bergman stod för. 

Varför vill jag då se mer genombrottsförsök av våra forwards? Enkelt. Då hinner inte våra motståndare ställa upp bussen framför eget mål! Varje gång vi åker in med puckkontroll längs sarger in i anfallszon upprepar sig samma scenario. Våra motståndare sätter ingen större press. De ger oss fri lejd längs sarger och bakom mål. Väldigt ekonomiskt spel, för våra motståndare. De blir inte ens trötta. Behöver bara jobba lite med fötterna och aktiv klubba för att avvärja det mest.

Vi måste helt enkelt ställa lite svåra frågor mot försvarande lag. Utmana mer fysiskt. Ta is. Ta oss fram. Bända och bryta oss in. Det är inte bekvämt. Det är rent ut sagt förbaskat jobbigt. Men det är en absolut nödvändighet. Det duger inte att passa runt. Det ger fin statistik gällande puckinnehav men generar inte poäng och mål i tillräcklig utsträckning.

Frågan infinner sig då om vi kan gå från att vara ett spelförande lag till ett attackerande lag? Finns det fler spelare som kan axla Bergman. Ta rygg på honom? Det är jag övertygad om. Bra, då talar jag inte mer om det. Förväntar mig se mer "Bergman" redan i nästa match. 

Då har vi detta med målvaktsspelet. Det gnälls på Dahlbom. Till viss del kan jag hålla med. Dock måste vi i ärlighetens namn titta lite på hur matchbilderna sett ut för våra målvakter. I nästan alla matcher vi spelat fram till nu ungefär samma scenario. Långa perioder närmast sysslolösa för att sedan stå redo för snabba spelvändningar.

Minns Arbogas kvittering till 2-2  i ABB Arena, Enköpings kvittering till 2-2. En slumpchans som plötsligt dyker upp. Eller varför inte Köpings kvittering till 2-2. Som sista exempel nämner jag Skövdes 4-1. En spelvändning. Fri med Dahlbom. Historien upprepar sig, med andra ord. Våra målvakter får ofta stå sysslolösa långa perioder för att sedan, plötsligt, behöva göra en "stå-på-huvudet-räddning" p.g.a lagets eget slarv!

Men visst. Den räddningsprocent våra målvakter visat upp fram till nu imponerar inte. Så illa är det oavsett.

Så, tack för kaffet!


1 kommentar:

  1. Kanoninlägg som vanlig!�� Egentligen borde vår tränare och spelare få ta del av detta. Du rör dig ju mycket i hallen och verkar ha mycket kontakter. Rätt personer måste få se detta!��

    Mvh Christoffer "Vimmerbyarn" Franzen

    SvaraRadera