30 september 2015

Detta Karlskoga..

BIK Karlskoga - Västerås 3-2(straffar)
Inför match var den stora frågan, som vanligt, huruvida vi skulle vara redo för att match BIK Karlskoga, eller inte. Med tanke på vår rätt svajiga inledning av säsongen, spelmässigt, var det med viss anspänning man tog sig an kvällens match. Med flera ordinarie backar borta, två nyförvärv, och omkastningar i två kedjeformationer var det på sätt och vis ett nytt Gulsvart som gled ut på isen i Nobelhallen denna kväll.

Matchen gick oss i händerna inledningsvis då vi såg rätt pigga och rappa ut. Ett något turligt ledningsmål av Matias Myttynen i matchens femte minut signalerade att det kunde bli en och annan poäng med hem från denna drabbning. Dock var det mest utvisningar som drabbade oss fortsättningsvis i den första perioden. I takt med dessa kunde BIK Karlskoga allt mer ta över taktpinnen och kommandot i matchen. Tack och lov kunde vi hålla tätt i dessa boxplay och gå till pausvila med ledning 1-0

Intrycket från första perioden var att med fem man på isen kunde vi hålla BIK borta från farligheter i egen zon samt skapa hyggliga lägen offensivt.

Den andra perioden började dråpligt och snöpligt för oss. Ett nedlägg mot Jonas Fransson slutade med att pucken sparkades fram, av egen back, till en helt fristående Gustaf Thorell som enkelt kunde lägga in pucken till 1-1.

Några minuter senare fick vi se ett typiskt BIK Karlskoga mål. Rörigt framför mål, massor av spelare på en ynka kvadratmeter. Pucken hoppade och for. Till slut lyckades Jonas Fransson, simmandes på isen, låsa pucken med foten mot ena stolpen. Blockering, tänkte jag. Inte domare Lyth som tillät att Marcus Nilsson åkte in med både målvakt, sig själv, och puck i mål. Historien upprepade sig med andra ord. Vi har åkte på en hel del mål av samma dignitet i just Nobelhallen genom åren.

Den andra perioden gick till BIK Karlskoga både på poäng och målmässigt.

Den dråpligaste situationen i den andra perioden var nog när vi kvitterade till 2-2. Ett mål som senare dömdes bort. Ett knallhårt backskott som smet förbi Gistedt i BIK:s kasse. Dock lyckades Fredrik Johansson i samma ögonblick köra på nämnde Gistedt med följd att han fick sitta två minuter på botbänken och målet underkändes. En aning märklig situation då Johansson var på väg att åka in framför Gistedt samtidigt som denne valde att glida ut en halvmeter utanför sitt målområde. Kollisionen blev därmed oundviklig, som man säger. Givetvis skulle då Carl Berglund markera genom att hoppa på och spöa Fredrik Johansson för detta tilltag.

I inledningen av den tredje perioden lyckades vi skyffla in en kvittering genom Jan Urbas. En tilltrasslad situation framför mål där en tredje retur resulterade. Perioden i övrigt bjöd inte  på allt för mycket offensiv av Gulsvart. Det såg lite segt ut. När man dessutom drabbas av två så kallade "spökutvisningar" tappade man fart i offensiven. Först ut var Jonte Berg som bedömdes utfört en charging bakom BIK:s mål. Repriser visade dock att det inte var mycket till charging. Strängt taget inte mycket till utvisning överhuvudtaget. Men, domaren dömer.

Genom att bra boxplay överlevde vi ännu en stund. Chans fanns fortfarande till att vi skulle kunna få en utvisning med oss innan perioden var till ända. Så blev det naturligtvis inte utan domare Lyth hittade ännu en spökutvisning. Allas vårt charmtroll Carl Berglund tog fart, snubblade, och stackars Andreas Borgman fick finna sig i att åka ut för - slashing! Med endast sex minuter kvar att spela kändes det då som att vi var rökta. Nu skulle väl ändå Karlskoga göra mål i pp. Men, under över alla under, vårt fina boxplay stod emot ännu en gång.

Match gick till sudden och, se på fan, plötsligt vände vinden och vi fick en utvisning med oss. Visserligen med endast sju sekunder kvar att spela, men, man får tacka för det lilla.

I förlängningen var vi närmst ett segermål men mer än så blev det inte denna gång.

Den efterföljande straffläggningen var en plåga att se. Så usla straffar? När isen är  uppåkt, varför hålla på och dribbla med pucken fram till målgården? Ge fan i det! Åk rakt fram och dra på ett slagskott! Svårare behöver det inte vara. Detta petande med puck som resulterar i fjuttiga avslut är beklämmande. Skärpning....

Angående omkastningar i kedjeformationerna tycker jag att det fungerade, så där. Ingen riktig ordning. Ingen riktig struktur. Av våra nyförvärv blev jag genast förtjust i backen Jakub Cutta. En man i min smak, om jag får uttrycka mig så! Lugn och fin med puck. Nästan lite sävlig. Spelade enkelt och resolut. Endast några få misstag. Kan bli precis den defensive pjäs vi efterfrågat. Härligt.

När det gäller forwarden Nick Sorkin väljer jag att säga - pass. Han behöver några matcher innan man ger någon form av omdöme. Kravspecen på honom är aningen högre från min sida än vad han visade upp idag.

Dock måste man nu ställa sig frågan: - Vad har hänt med Niklas Lihagen och Jeremy Williams? Nu pratar vi om två spelare som är tänkta att leda laget. Det gör ingen av dessa herrar just nu, tyvärr. Det finns säkert någon rimlig förklaring till detta men själv är jag aningen besviken på deras prestationer just nu. Martin Filander måste, genast, få igång dessa herrar. Så är det bara.

På backsidan spelar Andreas Borgman på ett allt mer övertygande sätt. Min oro för att han skulle spela för mycket på chans har inte besannats. Det tackar jag för. Tvärtom tycker jag han spelar med bra marginal och tar kloka beslut ute på isen. Det är fin-fint!

Att Anton Mylläri fortsätter att spela stabilt känns, skönt!

Noterar även att Cody Murphy var helt osynlig en dag som denna. Var han ombytt?

Jonte Berg må vara norra Europas genom tiderna störste målsumpare, men, grabbar och tjejer. Jag säger bara det: - Vilken krigare!

Som vanligt nöter vår fjärdelina på i match efter match. Även om de inte skapade så mycket offensivt idag så bidrar de alltid med hårt arbete, attityd och arbetsmoral.

Jonas Fransson gjorde vad han kunde för att freda sin kasse. Två mycket märkliga mål denna kväll. Två mål som egentligen inte ska behöva släppas in med bättre understöd av övriga spelare på isen.

Sist, men inte minst, lyfter jag fram Johan Jonsson. För dagen videocoach:)

För att summera matchen så får vi vara nöjda med en poäng. BIK Karlskoga var snäppet bättre än oss idag. Mer desperata. Så enkelt var det, anser jag!