11 september 2015

Seger i premiären - trots massor av boxplay...

Björklöven - Västerås 0-2
Måste skriva några rader om denna säsongs premiärmatch. En match som av någon outgrundlig anledning titulerats som "toppmatch" av media! Oavsett detta tycker jag Gulsvart står för en väl genomförd förstaperiod. Kontrollerat. Björklöven får knappt ett vettigt avslut på mål i spelet fem mot fem. Vi ser ut att ha full kontroll på det mesta både framåt och bakåt. Känslan jag fick var att vi gick in för att skärma av Björklövens försök till anfall mer än att vi ville anfalla själva. Trots denna försiktighet höll vi oss framme och skapade några riktigt bra chanser. Vi spelade oss enkelt ur Lövens press och hittade fina ingångar in i deras försvarszon. Gång på gång.

- Om vi petat in ett ledningsmål under första perioden hade detta setts som rättvist

Den andra perioden förrycktes av en mängd utvisningar. De flesta alldeles korrekt utdömda medan några var lite mer tvivelaktiga. Löven fick spela sex(6) raka powerplay under perioden och detta fick självklart vår offensiv att stagnera avsevärt. Många spelare fick slita hårt i boxplay medan andra fick sitta mer på bänk och titta på. 

Trots ett stundtals hetsigt bombardemang med puckar ned mot Jonas Fransson lyckades inte Björklöven hitta nätet. Med skicklighet och en gnutta tur kunde vi hålla emot hela andra perioden och gå till pausvila med fortsatt delad poäng. 

I den tredje perioden fick vi äntligen spela lite fem mot fem igen och genast började vi ta över spelet och skapa chanser. På en av dessa höll sig Eddie Davidsson framme och hängde snyggt in pucken i bortre krysset. Ett klassavslut! Snyggt framspelad av inlånade backen Jacob Andersson

Bara knappt tre minuter senare avgjordes matchen då Robert Lantosi, mycket turligt, lyckades valla in pucken från en position bakom målet via en Björklövenspelare. Efter det såg Björklöven slagna ut. De hittade inte kraft och energi att skapa något större tryck, eller farligheter, mot vårt mål. Istället kunde vi relativt enkelt spela av perioden genom ett kontrollerat spel. 

Ska jag sammanfatta matchen så var det en typisk premiärmatch. Två lag som inte riktigt visste hur de stod formmässigt. För båda lagen handlade om att skaffa sig det berömda momentumet. Om vi styrde den första perioden så var det Björklöven som ägde den andra. I den tredje, när vi höll oss på isen, såg vi bekvämare och starkare ut. 

Ska man lyfta fram tre spelare från denna match så får det bli:
- Niklas Lihagen
- Jonas Fransson
- Stefan Gråhns

Det var glädjande att se, i spelet fem mot fem, hur vi lyckades hittade enkla vägar in i anfallszon och där hitta passningsvägar fram till riktigt farliga avslut. Tycker även att alla backar ofta lyckades hitta bra spelvägar ur egen zon. Min spontana känsla efter denna match är trots detta att det finns rätt mycket mer att plocka fram ur detta lag, och det känns rätt bra:) 

Jag gissar vi får se en mer intensiv match på tisdag då Vita Hästen kommer på besök till ABB Arena. Då gäller att dyrka upp deras defensiva säck. Vi kommer inte få samma ytor som Björklöven bjöd på i egen zon idag, sanna mina ord. Mot Hästen blir det till att stångas ända in i kaklet, typ...

Mål i matchen:
45:57 0-1 (EQ) VIK 80. Davidsson, Eddie (1)
37. Andersson, Jacob
55. Borgman, Andreas

48:43 0-2 (EQ) VIK 95. Lantosi, Robert (1)
59. Mylläri, Anton
72. Svedlund, Linus

- I morgondagens inlägg svarar Johan Johnsson på lite frågor...

2 kommentarer:

  1. Bra att du varnar för Hästen, vi får inte dra för stora växlar på en enda vunnen match. Vi spelade väl inte heller så bra mot dem i försäsongsmatchen som jag inte såg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klarar vi av att städa undan Hästen hemma, då är vi med ordentligt från start denna säsong. Tror på en seg match där vi försöker göra mål och Hästen försöker kontra. I sextio minuter...

      Radera