7 augusti 2014

Supporterkultur #1


Support = stöd

Supporter = Ett fan av ett idrottslag 

Kultur - kan definieras som livsmönster till exempel språk, konst, värderingar och institutioner hos en population som överförs socialt från generation till generation. 

Kultur - har kallats "levnadssättet hos ett helt samhälle". Som sådant inkluderar det beteendemönster, seder, klädsel, religion, ritualer, lekar, normer för lagar och moraliska system, liksom trossystem och konstarterna. 

Kultur - refererar ofta till en universell mänsklig kapacitet för att klassificera och kommunicera erfarenheter materiellt och symboliskt. 

Den höga kulturella förmågan har länge betraktats som en definierande egenskap hos människan. 
(källa Wikipedia)




Supporterkultur A
- Gemensamma värderingar ex: Vi hatar alla andra!
- Beteendemönster ex: Skrika könsord, vandalisera, hota, slå.
- Klädsel ex: Luvtröja, halsduk, pikétröja
- Ritualer ex: Dricka öl, sjunga nidvisor, hota ledare och spelare
- Normer ex: Vi är bra alla andra ska ha spö!
- Symbolik ex: Tatueringar, knogjärn, maskering

eller:


Supporterkultur B
- Gemensamma värderingar ex: Vi älskar vårt lag, vi är alla lika värda, tillsammans är vi starka
- Beteendemönster ex: Sjunga positiva ramsor i med och motgång
- Klädsel ex: Valfritt, alla är välkomna. Bara du älskar ditt lag.
- Ritualer ex: Samling före och efter match för att fira, oavsett resultat
- Normer ex: Behandla alla med respekt
- Symbolik ex: Matchtröjor, halsdukar, sång 


Vilken kategori föredrar du?
De bilder jag valt är till för att visa två sidor av ett mynt. Bägge supportergrupperna visar sin passion, sin kärlek, till en förening, men väljer helt olika uttrycksformer.  I båda fallen handlar det om supporterskap, supporterkultur. Så väsensskilda från varandra i dessa form och uttryckssätt men sorteras under gemensam rubrik - supportrar.

Vad är det vi gemene man egentligen menar när vi pratar om supporterskap, supporterkultur, läktarkultur? Jag hör ofta supportrar prata om vikten av att värna en god läktarkultur. Bra nog så, men vad menas, egentligen. Vad är en god läktarkultur? Vem bestämmer praxis, regelverk, normer? 

Vad är det som skiljer en supporter från alla de personer, det stora flertalet, som bara omnämns som 'publik'? Om de är på arenan för att ge sitt stöd, till sitt lag, så är de per definition lika mycket supportrar som någon annan!

När skedde separationen? När började man skilja på folk och folk, supportrar från publik. Varför denna polarisering? 

När jag började gå på arenaidrott, Rocklundahallen, i slutet av 60-talet fanns inga supportrar i dagens betydelse. Däremot fanns en hängiven och kunnig publik. En publik som skapade stormbyar från läktarplats av bifall genom burop, skrän, visslingar och skrik. Eller var de supportrar? 

På sociala medier hörs ofta ropen skalla om vikten av att behålla en god och bra supporterkultur. Under dagen bad jag mina följare på #Twitter hjälpa mig att exempelgöra vad detta faktiskt innebär. Svaren blev många, intressanta, tankeväckande men framför allt olika. Olika ur den aspekten att det som var viktigt för den ene inte alls hade samma betydelse för någon annan. 

Man kan säga att jag inte vet så värst mycket mer nu än när jag började fundera på detta ämne. Det jag vet, med all säkerhet, är att det finns väldigt många personer, supportrar, som viger stora delar av sitt liv till att följa sitt favoritlag. Man gör det med glöd, passion och stort hjärta. Det är i mötet med andra grupperingar, med samma passion för sitt lag, som det ofta uppstår problem. Det är då det skiter sig, bokstavligt talat. Detta trots att vi alla, både lag och supportrar, lever i en symbios med varandra, där vi är beroende av varandra.  

Vi har alla samma passion för vår sport men medverkar aktivt till att försvåra för våra föreningar att skapa en miljö som är inbjudande och lockar till sig ny publik, nya besökare, som i sin tur genererar intäkter som är en förutsättning för våra lags fortsatta överlevnad. 

Allvarligt talat blir jag inte riktigt klok på detta som kallas supporterkultur eller läktarkultur! Blir du?






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar