27 maj 2010

Detta får du skriva..



På Gurkburken råder nu en viss förvirring, och förbittring, över vad man får, och inte får, skriva på ett öppet forum. Vi pratar med andra ord om upphovsrätt. Det är inte en helt lätt sak att reda ut.  Upphovsrätten är en gammal företeelse som var till för att skydda, värna, den som skrev en text, målade en tavla, skrev ett musikstycke. Det kan liknas närmast vid ett patent för en uppfinning. I takt med att det digitala samhället vuxit fram har denna typ av skydd allt mer urholkats och fått svårare att skydda den som en gång skapat texten.

En journalist äger inte den text som han skriver på uppdrag av en uppdragsgivare. Det är med andra ord arbetsgivaren som "äger" den text som journalisten författat. Om en journalist arbetar som frilansare är saken annorlunda. Oavsett om han säljer sitt alster till flera tidningar så är samme journalist fortfarande "upphovet" till artikeln och kan därmed hävda sin "upphovsrätt" mot ändringar i text eller att den används av andra.

Krångligt? Njae, egentligen inte. Bara man använder sunt förnuft så är upphovsrätten inget som behöver ställa till problem för någon. För oss vanliga bloggare gäller en enkel regel. Istället för att ta texter och göra dem till sina egna kan man enkelt ta ett citat  ur en artikel och sedan länka till orginaltexten.

Det finns ingen vettig anledning att stjäla andras alster och låtsas som om det vore ens eget. Det genomskådas snart och får bara bloggaren att framstå i dålig dager.

Personligen tycker jag, oavsett upphovsrätten, att man skall respektera det som är mitt och ditt. Så enkelt kan man definiera detta med upphovsrätt. Jag tex lånar bilder från nätet. Det finns säkert lagar och förordningar som jag därmed bryter mot. Mitt enda försvar till detta handlande är att alla bilder har kvar sin orginallänk. Jag har inte gjort bilderna till mina egna. Jag "bara" lånar dem från den sida där de är publicerade.

Rätt eller fel? Troligen fel.

En gång i tiden, när Internet var ungt, tog jag ofta kontakt med den som publicerat bilden och fick tillstånd att låna den. Detta är i det närmaste ogörligt nu då bilden kan cirkulera från plats till plats och dess ursprung därmed är omöjlig att spåra.

Nog om detta...


1 kommentar: